időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Peléék végleg megnyerték és végleg el is veszítették a világbajnoki trófeát + videó!

Teveli Zoltán
2022.12.17. 07:50
Peléék végleg megnyerték és végleg el is veszítették a világbajnoki trófeát + videó!

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő, és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal az 1938-as franciaországi világbajnokságon történelmi ezüstérmet szerzett magyar válogatott titokzatos történetét elevenítjük fel.

Az első kilenc világbajnokságon még egy teljesen más kupát vehetett át a győztes, mint amelyet az azt követő tornák végén kap meg az aktuális világbajnok. 1970-ig a Jules Rimet-kupát vehette át a legjobb csapat kapitánya, ezekről a pillanatokról rendre emlékezetes fotók is készültek, amint Fritz Walter, vagy éppen Bobby Moore emelte azt boldogan a magasba. 

 

Ám miután úgy szólt a megegyezés, hogy az az ország, amelyik harmadszorra is megnyeri a trófeát, végleg megtarthatja azt, 1970-től a brazilok tulajdonába kerül örökre a Jules Rimet-kupa. Egy ideig az is kétséges volt, hogy az első mexikói vb-n ott lesz-e egyáltalán a kupa, merthogy a ’66-os győztes Angliában lába kélt – végül a legendás eb, Pickles, a csodakutya kiszagolta és megtalálta azt egy londoni bozótosban. (Aztán egy nemrégiben napvilágot látott visszaemlékezés szerint a kutyus csalhatatlan szimata mellett történt egy megegyezés is a tolvaj felbujtóival…) 

 

Így a kupa végül ott lehetett minden idők egyik leglátványosabb világbajnokságán, Mexikóban, ahol még láthattuk Pelét, Gérsont és Uwe Seelert, és már ott volt Jairzinho, Beckenbauer, Gerd Müller vagy Teófilo Cubillas, s ahol talán az egyik elődöntő, a fantasztikus gólpárbajt hozó olasz–német lett a legemblematikusabb találkozó. Na, azért a döntő sem volt akármilyen…

A brazilok álomfocit mutattak be a fináléban, 4-1-re győztek a szintén szenzációs játékosokat felvonultató olaszok ellen, s az utolsó gólt szerző Carlos Alberto a magasba emelhette a kupát, ami Pelének már a harmadik volt. 

-
Brazil gólöröm a világbajnoki fináléban. Fotó: EPU/AFP

Hiába nyerték el azonban végleg a brazilok, alig tíz évig őrizhették azt, mert 1983-ban, a 17 évvel ezelőtti esethez hasonlóan ellopták azt. Hiába könyörgött a televízió kamerája előtt maga Pelé is, ezúttal nem sikerült a nyomára bukkanni, s ma csak a mását őrzik Manchesterben, a Nemzeti Futballmúzeumban.

Borítókép: Pelé a világbajnoki trófeával az 1970-es Brazília–Olaszország döntő után (Forrás: EPU/AFP)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.