időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Luis Enrique ijesztő forgatókönyvet vázolt fel a spanyoloknak

Magyar Nemzet
2022.11.30. 18:56 2022.11.30. 19:27
Luis Enrique ijesztő forgatókönyvet vázolt fel a spanyoloknak

Napok óta attól hangos a spanyol sajtó, nem is biztos, hogy jól jár a spanyol válogatott, ha az első helyen végezne az E csoportban a labdarúgó-világnbajnokságon, mert akkor a negyeddöntőben Brazíliával akadna össze. Előtte persze a nyolcaddöntőt is sikerrel meg kellene vívni, hogy egyáltalán összejöhessen brazilok ellen rangadó, ám Luis Enrique szövetségi kapitány ennél ijesztőbb forgatókönyvvel igyekezett mindenkit lebeszélni a spekulációról.

Dacára annak, hogy nem nyerte meg 1-0-s vezetésről a Németország elleni meccset, kimagaslóan jó gólkülönbségének köszönhetően Spanyolország várja a legkedvezőbb helyzetből a 3. fordulót az E csoportban. Ne feledjük, pontegyenlőség esetén először az összesített gólkülönbség számít. A spanyolok így akár azzal a gondolattal is eljátszhatnak, hogy kiejtik a németeket. Ehhez nem kell más, mint hogy kikapjanak Japántól, s abban azért bízhatnak, hogy a németek nem verik meg hat-hét góllal Costa Ricát.

Ám van ennél fontosabb szempont, ami nem hagyja nyugodni a spanyolokat. Nevezetesen az, hogy ha Spanyolország csoportelsőként tovább megy, és sikeresen megvívja a nyolcaddöntőt az F csoport második helyezettje ellen (amely jelen állás szerint a Horvátország, Marokkó, Belgium trióból bármelyik lehet), akkor a negyeddöntőben minden bizonnyal Brazíliával kerül össze.

Az E csoport második helyezettje is az F-ből kap ellenfelet, s momentán az említett hármas tagjai között nincs lényeges különbség, tehát innen nézve nincs különösebb jelentősége a csoportgyőzelemnek. Ám az alsó ágon az E/2–F/1 meccs győztese a H/1–G/2 nyertesével kerül össze, ez utóbbi párosítás jó eséllyel Portugáliát és Svájcot takarja. De legyen bár Portugália ellenfele Kamerun vagy Szerbia, mindegyik könnyebb rivális, mint Brazília.

 

Érthető, hogy a brazilokat szeretnék elkerülni a spanyolok, de Luis Enrique szerint az efféle számolgatásnak nincs értelme. Ijesztő forgatókönyvvel jellemezte, miért tilos így gondolkozni.

– Tegyük fel, hogy a csoportunk utolsó fordulójában a 95. percig mindkét meccs 0-0-ra áll, akkor azonban Japán és a Costa Rica is betalál és megnyeri a mérkőzést. Mi pedig kiesünk. Nem, ezt tilos megkockáztatni. A magas szintű, profi sportban nincs helye a spekulációnak, én legalábbis kizártnak tartom, hogy e szerint játsszunk. A brazilokkal akarunk találkozni a negyeddöntőben, mert ez azt jelenti, hogy megnyertük a csoportunkat, majd utána a nyolcaddöntőt. Világbajnokok akarunk lenne, úgy, hogy legyőzzük a legjobbakat – jelentette ki a spanyol válogatott szövetségi kapitánya.

Világos beszéd. Kíváncsian várjuk, mi válik belőle valóra.

E csoport, 3. forduló, csütörtök:
Japán–Spanyolország, al-Rajjan 20.00
Costa Rica–Németország, al-Hor, 20.00
Az állás: 1. Spanyolország 4 (8-1), 2. Japán 3 (2-2), 3. Costa Rica 3 (1-7), 4. Németország 1 (2-3). 

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Luis Enrique mereng (AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.