A német futballt az alapoktól kell újraépíteni a kapitány szerint

Németország számára egymás után a második futball-világbajnokságon is a csoportkör jelentette a végállomást. A német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Hansi Flick nem vállalta magára a felelősséget a kudarcért, hanem rendszerszintű problémákat lát.

2022. 12. 02. 6:51
Hansi Flick német válogatott szövetségi kapitány
al-Hor, 2022. december 1. Hansi Flick német szövetségi kapitány a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjában játszott Costa Rica-Németország mérkõzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hansi Flick immár nem csodatévő. A Bayern München kispadján szinte újonc vezetőedzőként ünnepelhetett Bajnokok Ligája-győzelmet, a német válogatottat azonban nem tudta kivezetni a gödörből. A Nationalelf számára a 2018-as világbajnokság után 2022-ben, Katarban is a csoportkör jelentette a végállomást.

Kai Havertz német válogatott
A duplázó Kai Havertz reakciója jól jellemzi a német csapat hangulatát. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

– Megtettük a kötelességünket – mondta a Costa Rica elleni 4-2-es győzelemről Flick. – A kiesésért magunkat okolhatjuk, Japán ellen bőségesen elég helyzetet dolgoztunk ki, ahogy Spanyolország ellen is, de a helyzeteket gólokra kell váltani.

A kapitány nem vállalta a felelősséget a kudarcért, szerinte a német labdarúgás alapjaival van a probléma, s a vb-kiesés csak tünet.

– Spanyolország ellen jól működött a védelmünk, de ezen a szinten bizonyos automatizmusoknak meg kellene lenniük. Nekünk nem volt sok időnk a felkészülésre.

A német futball jövője érdekében változtatnunk kell az edzésmódszereken.

Évek óta a kapusokról, szélső védőkről beszélünk, miközben korábban a német futball erőssége volt, hogy mindig jól védekeztünk. Szükségünk van az alapokra. A spanyolok nagyon jól védekeznek, és a fiatal játékosok edzésére koncentrálnak. A következő tíz évben nekünk is az új generációval kell foglalkoznunk – adta ki a jelszót Flick.

Kié a felelősség a német mélypontért?

Flick aggályai egyfelől érthetők. A közelmúltban láttunk példát arra, hogy a világbajnoki cím után egy nagy futballnemzet összeomlott.

Olaszország 2006-os győzelmét ugyanúgy két csoportkörös búcsú követte, mint a német válogatott 2014-es aranyérmét. S azóta az olaszok még mélyebbre süllyedtek, Katarban immár zsinórban a második vb-t rendezik az azúrkékek nélkül.

Ugyanakkor azt nem lehet állítani, hogy a németek híjával lennének tehetségeknek. Az U21-es válogatott az elmúlt három Európa-bajnokságon egyaránt döntőt játszott, kettőt meg is nyert ezek közül. A német szakértelmet is keresik a futballvilágban, az elmúlt években Flick mellett Jürgen Klopp és Thomas Tuchel is Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett edzőként.

Flick szavait mentegetőzésként is lehet értelmezni, a kapitány egy szóval sem vállalta a személyes felelősségét a katari kudarcért.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Hansi Flick szerint a vb-kiesés csak a jéghegy csúcsa (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.