Őrült meccsen győztesen búcsúztak a németek, Japán nyerte a csoportot

Nagy fordulatokat és hatalmas meglepetést hozott az E csoport utolsó fordulója a katari világbajnokságon. Eleinte úgy tűnt, igazolódik a papírforma, mert Németország Costa Rica, Spanyolország pedig Japán ellen vezetett a szünetben, utána viszont felborult a világ. A japánok két gyors góllal fordítottak, ugyanezt tette Costa Rica is, és akkor ez a két csapat állt továbbjutó helyen, a két korábbi világbajnokot viszont a kiesés fenyegette. A spanyolokat a németek húzták ki a csávából, mert végül újabb nagy fordulattal 4-2-re nyertek, amivel visszaemelték Spanyolországot a második helyére, ők felléptek a harmadikra, de ez csak hazautat ért.

2022. 12. 01. 22:05
null
ar-Rajján, 2022. december 1. A japán Doan Ricu csapattársaival ünnepel, miután 1-1-re egyenlített a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az E csoportban játszott Japán-Spanyolország mérkõzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak a papírforma számítana, akkor senki sem várt volna izgalmat az E csoport zárásától. Spanyolország Japán, Németország Costa Rica ellen – itt nem lehetnek kérdések. Két korábbi világbajnok nagyhatalom két gyengébb ellen, csak sima győzelemre lehetne számítani, ám ez a német válogatott a csoport utolsó helyéről várta az utolsó fordulót, miután az elsőben kikapott Japántól – azt ugyan ki hitte volna?

A Costa Rica–Németország mérkőzés ráadásul nem csak az eredményét tekintve történelmi epizód a futballban, ugyanis a világbajnokságokon még sohasem vezetett nő egyetlen találkozót sem. Most zajlott le a premier, a FIFA a francia Stéphanie Frappart-ra bízta ezt a fontos meccset, és a segítői is nők voltak, a brazil Neuza Back és a mexikói Karen Díaz Medina lengette a zászlót a partvonal mellett.

FRAPPART, Stéphanie
Fotó: Georgi Licovszki

A képlet egy szempontból roppant egyszerű volt: ha bejön a papírforma, akkor a spanyolok és a németek jutnak tovább, ha valamelyikük veszít, akkor más a helyzet, de mint kiderült, ebbe felesleges lett volna belebonyolódni. Mindkét nagyágyú hamar magához ragadta az irányítást, és gyorsan vezetést szerzett. A németek bizonyultak fürgébbnek, tőlük Raum beadását Gnabry már a 10. percben a hálóba fejelte, a másik stadionban Álvaro Morata három percet „késve” bólintott a japán kapuba.

Így tehát sebtiben továbbjutásra álltak az esélyesek, és bár Costa Rica és Japán is vezetett olykor egy-egy ígéretesebb támadást, komoly veszélyt egyikük sem jelentett, sokáig az is feltűnt, ha átjutottak a másik térfélre. Fél óra elteltével azonban a japánok magukhoz tértek, nyilván hajtotta őket a tudat, hogy egyenlítéssel beérnék a németeket pontszámban, de a spanyolok vették a lapot, nagy figyelmet szenteltek a támadások elfojtására a labda hosszas birtoklásával. A másik mérkőzésen viszont Costa Rica alárendelt szerepet játszott, Gnabry és társai egymás után hagyták ki a helyzeteket. Ezzel együtt az amerikai együttes a 42. percben ziccerbe került, és Fuller lövését Neuer óriási bravúrral védte ki.

Mindez jelezte, hogy az egygólos vezetésekkel még semmi sem dőlt el. Annyira nem, hogy a fordulást követően a 49. percben a tizenhatos bal sarkánál a bizonytalan Baldét szerelte a harcias Morita, Ricu Doanhoz passzolt, aki ballal félmagasan a kapu bal oldalába bombázott úgy, hogy a vetődő Simon csak beleérni tudott a labdába – 1-1. Felesleges volt számolgatni, hogyan áll most a tabella, ugyanis két perccel később Doan az alapvonaltól tette vissza, Tanaka combbal a hálóba továbbított két lépésről, és bár az asszisztens az jelezte, hogy a labda kint volt, a VAR ezt cáfolta, azaz Japán megfordította az eredményt – 2-1.

Fotó: Neil Hall

Ez a fordulat végzetes lehetett a kényelmesen futballozó németek számára. És, hogy a kínjaik fokozódjanak, Costa Rica az 58. percben kiegyenlített: Fuller beadása után Campbell közeli fejesét még bravúrral védte Neuer, de a kipattanóra érkezett Tejeda, és négy méterről a jobb alsóba lőtt – 1-1. Ezzel Japán ugrott az élre a csoportban, Németország visszacsúszott az utolsó helyre, a spanyolok pedig tizenkettővel jobb gólkülönbségükkel előzték meg Costa Ricát a második helyen. Azaz, Németország így győzelem esetén sem jutott volna tovább. Ennek ellenére nagyon rákapcsolt a válogatottja, Musiala kétszer is a kapufát találta el. Ezután pedig jött számára az újabb hideg zuhany: a 70. percben egy szabadrúgás után a labda Vargasról Neuerre, onnan vissza Vargasra, majd róla a hálóba pattant – 2-1.

Fotó: Europress/AFP/Ina Fassbender

Ebben a pillanatban Costa Rica és Japán volt a továbbjutó, de tényleg csak abban a pillanatban, ugyanis a középkezdés után Havertz került helyzetbe, és 10 méterről lőtt gólt – 2-2, de ez csak a spanyoloknak volt jó. Nem sokkal később Füllkrug 4 méteres lövését védte földöntúli módon Navas, de a 85. percben ő sem segíthetett, ekkor Havertz az ötösről visszavette a vezetést – 2-3, majd Füllkrug is a hálóba talált  – 2-4. Ekkor a németek a tabellán már megelőzték ugyan Costa Ricát, ám csak a harmadik helyre tudtak fellépni, a sorsuk azon múlt, hogy a másik pályán változik-e az eredmény. Ott Japán derekasan védekezett, a 90. percben például Olmo közeli lövését védte Gonda kapus, és így megtörtént az, amire senki sem számított: Japán csoportelsőként lépett tovább a tizenhat közé. Megérdemelten, hiszen a spanyolokat és a németeket is le tudták győzni.

Németország pedig az előző világbajnoksághoz hasonlóan kiesett a csoportkör után, mert a spanyol válogatott Costa Rica ellen 7-1-re nyert, és ezzel szinte behozhatatlan gólkülönbsége lett. A tizenhat között Japán Horvátország, Spanyolország pedig Marokkó ellen játszik majd. És még valami: Stéphanie Frappart nagyszerűen vezette le a mérkőzést.

Világbajnokság, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, E csoport: Japán–Spanyolország 2-1 (0-1), Halifa Nemzetközi Stadion, jv.: Victor Gomes (dél-afrikai). Gólszerző: Doan (49.), Tanaka (51. ), illetve Morata (13.); Costa Rica–Németország 1-1 (0-1), al-Bajt Stadion, jv.: Stéphanie Frappart (francia). Gólszerző: Tejeda (58.), Vargas (70.), illetve Gnabry (10.), Havertz (73., 85.), Füllkrug (91.), a csoport végeredménye: 1. Japán 6, 2. Spanyolország 4 (9-3), 3. Németország 4 (6-5), 4. Costa Rica 3.


Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A japán Doan góllal és gólpasszal járult hozzá csapata bravúros győzelméhez (MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.