Japán bizonyított, pedig egy hónapja még mindenki nevetett

Megoszlottak a vélemények arról, hogy a spanyolok vagy a németek számítanak-e a katari futball-vb-n az E csoport esélyesének. Japán azonban mindkét korábbi világbajnok csapatot legyőzte, és megnyerte a négyest.

2022. 12. 02. 8:39
Tanaka Ao Japán gólöröm
ar-Rajján, 2022. december 1. A japán Tanaka Ao (b2) gólöröme a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az E csoportban játszott Japán-Spanyolország mérkõzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán 1998-ban mutatkozott be a labdarúgó-világbajnokságon, és azóta egy tornát sem hagyott ki. A távol-keleti válogatott a korábbi hat szereplése során háromszor élte túl a csoportkört, de utána a nyolcaddöntő már mindannyiszor a végállomást jelentette. Logikusnak tűnt tehát, hogy ezúttal az előrelépés, azaz a negyeddöntő a cél. Mégis megmosolyogták Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitányt, amikor ezt egy hónapja kijelentette.

Morijaszu Hadzsime Japán szövetségi kapitány
A japán szövetségi kapitány dörzsölheti a tenyerét. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A bökkenő az volt, hogy Japán egy csoportban szerepelt a 2010-es és a 2014-es világbajnokkal, azaz Spanyolország és Németország válogatottjával.

Kezdésként a japánok meglepték a világot azzal, hogy fordítottak Németország ellen. Még mielőtt azonban túlságosan sokan hitelt adtak volna Morijaszu szavainak, Japán kikapott Costa Ricától, és újra mindenki temette az ázsiai csapatot.

Ahogy a németek, a spanyolok is vezettek Japán ellen az első félidő után. S mégis jött az újabb csoda, a japánok az 51. percre fordítottak, majd meg is tartották előnyüket. Igaz, a győztes gól kérdéseket vetett fel.

– Legalább félig kint volt a labda, de nem láttam igazán jól. Ha úgy ítélték volna meg, hogy kint volt, és nem érvényes a gól, elfogadtam volna, nem lettem volna csalódott – fogalmazott őszintén a győztes gól szerzője, Tanaka Ao.

Hasonlóan nyilatkozott a szövetségi kapitány, Morijaszu Hadzsime is, aki jó japánként a technológia fontosságát hangsúlyozta. S természetesen csapatát is dicsérte.

– Spanyolország a világ egyik legjobb csapata, tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk. De a játékosok kitartóak voltak, egységesen küzdöttek. Együtt döntöttük el a meccs előtti edzéseken, hogy a védekezésre és a kontrákra építünk – fogalmazott Morijaszu, akinek válogatottja különleges rekordot állított fel.

Egyetlen csapat sem nyert még vb-meccset olyan alacsony labdabirtoklási arány mellett, mint a japánok Spanyolország elleni 18 százalékos mutatója.

A japán futball új korszaka

Morijaszu újra hangsúlyozta, hogy az ország történetének legjobb vb-szereplése a cél, ehhez Horvátországot kell legyőznie Japánnak a nyolcaddöntőben. De a szakember azt is hozzátette, hogy nem feltétlenül állnának meg a negyeddöntőben.

A szövetségi kapitány játékosként soha nem szerepelhetett vb-n, az egyetlen esélye éppen Katarban úszott el, amikor Irak a hosszabbítás perceiben egyenlített a Japán elleni selejtezőn. Morijaszu most is izgult, hiszen a döntetlennel nemcsak a csoportelsőség, hanem a továbbjutás is elúszott volna Japán számára.

Az utolsó percekben a dohai tragédia járt a fejemben, de eközben láttam, hogy a játékosaim milyen elszántan küzdenek a labdáért. Ők már a japán futball új korszakában játszanak.

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Tanaka (17-esben) és a többi japán ünnepelhet (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.