időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Most Costa Rica borította fel a papírformát, bolond lett az E csoport

Magyar Nemzet
2022.11.27. 13:01 2022.11.27. 17:26
Most Costa Rica borította fel a papírformát, bolond lett az E csoport

Újabb nagy meglepetést hozott az E csoport Katarban a világbajnokságon. Miután Japán legyőzte Némeországot, lényegében a továbbjutásért lépett pályára Costa Rica ellen. Hiába játszott nagy mezőnyfölényben, az amerikai csapat az egyetlen kaput találó lövésével győztes gólt szerzett, tehát 1-0-ra nyert, így teljesen nyílttá tette a továbbjutás kérdését a csoportban.

Egy boldog és egy megalázott csapat találkozott egymással. Az utóbbit magyarázni sem kell: Costa Rica 7-0-ra kapott ki az első fordulóban Spanyolországtól, innen kell valahogyan felállnia. Japán viszont nagy tettet végrehajtva 2-1-re legyőzte Németországot, ami önmagában jó ok a boldogságra, amit úgy tetézhetett volna, hogy ha ismét nyer, akkor nagyon közel kerül a továbbjutáshoz. 

Az első félidő enyhén szólva sem dúskált az említésre méltó eseményekben. Többnyire Costa Rica térfelén zajlott a játék, a japánok ritkán ívelgettek, inkább a földön tartva a labdát próbáltak meg támadásokat vezetni. Meleg pillanatokról nem beszélhetünk, legfeljebb langyosakról, a kevés helyzet egyike sem jelentett különösebb veszélyt a kapura. Az amerikai együttes csak szórványosan tévedt az ellenfele tizenhatosának a közelébe.

 

A második játékrészt nagy elánnal kezdték a japánok, ám ennek az eredménye szögletek sora lett, a nyomást nem tudták gólra váltani. A 71. percben Calvo a tizenhatos vonala előtt egy centivel rántotta vissza a kilépő Dzsunja Itót, a szabadrúgást pedig Jamada a sorfalba püfölte. A 80. percben pedig jött a váratlan fordulat: az addig szinte semmennyire sem támadó Costa Rica megszerezte a vezetést, ráadásul gyönyörű góllal: Keysher Fuller maradt egyedül 14 méterre a kaputól, kapta is a labdát Tejedától, ballal nagyszerűen tekerte el a jobb felső sarok felé, és bár a levegőben úszó Gonda beleért, a gólt nem tudta megakadályozni – 0-1!

A hátralévő időben Japán mindent feltett az egyenlítésre, akadt is egy zűrzavaros, góllal kecsegtető helyzet Costa Rica kapuja előtt, de Keylor Navas kapus tisztázott, miután Fullerről levágódott a gólvonal felé tartó labda. Costa Rica 1-0-ra győzött, amivel teljesen nyílt lett a továbbjutásért vívott harc, és ez az eredmény Németországnak is jól jött, amely este 20 órakor játszik Spanyolország ellen.

Világbajnokság, csoportkör, 2. forduló, E csoport: Japán–Costa Rica 0-1 (0-0), al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 41 470 néző, jv.: Michael Oliver (angol). Gólszerző: Fuller (80.)

Borítókép: Keysher Fuller ünnepli a gólját (Fotó: Europress/AFP/Raul Arboleda)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.