Japán példa: nem csak szivárványosan lehet kultúrát közvetíteni

A japán szurkolók belopták magukat a rendezők szívébe a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságon. Mások után is összeszedik a szemetet a satdionokban, s mindezt mosolyogva teszik. Lám, így is lehet kultúrát közvetíteni, nem csupán szivárványos őrülettel.

Magyar Nemzet
2022. 11. 24. 8:24
Germany v Japan: FIFA World Cup 2022
DOHA, QATAR - NOVEMBER 23: Japanese fans pick up trashes at the end of the FIFA World Cup Qatar 2022 Group E match against Germany at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar on November 23, 2022. Mohammed Dabbous / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Dabbous / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán nem csak a pályán adott leckét Németországnak azzal, hogy 2-1-re legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott, négyszeres világbajnok ellenfelet az E csoport első fordulójában. Hanem azzal is, hogyan is kell életfelfogást, kultúrát közvetíteni.

A japán drukkerek természetesen megünnepelték a csapatukat, majd a rendezők megdöbbenésére nekiláttak, hogy összeszedjék a szemetet a lelátón. S nemcsak abban a szektorban, ahol ők tartózkodtak, hanem az egész stadionban.

Alázatosság, rendszeretet, a természet tisztelete. Ezek valóban örök emberi értékek. Van mit tanulnunk a japánoktól.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: boldogan, mosolyogva… (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.