Micsoda önbizalom! Kanada beleszeretett saját magába

Kanada kellemes színfoltja a labdarúgó-világbajnokságnak. Az észak-amerikai válogatott szinte lefocizta a pályáról Belgiumot, de győzni nem tudott, sőt, 1-0-s vereséggel kezdte a vb-t. John Erdman szövetségi kapitány nem hagyta, hogy a fájdalom és a szomorúság uralkodjon el a játékosain, ő már a horvátok elleni meccsről, sőt, az előző vb-ezüstérmes elleni győzelemről beszélt.

Magyar Nemzet
2022. 11. 24. 7:40
null
FBL-WC-2022-MATCH09-BEL-CAN Fotó: JACK GUEZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanada elnyerte a futballvilág szimpátiáját. A katari labdarúgó vb-n lejátszott első csoportmérkőzésén a játék minden elemében Belgium fölé nőtt, egy kivétellel. Gólt nem szerzett, az ellenfél viszont igen. Kanada 1-0-s vereséggel kezdte a világbajnokságot, de büszke lehet a játékára. John Erdman szövetségi kapitány nem is fogta vissza magát a mérkőzés végén. – Ma lehetőségünk nyílt, hogy a csoport élére álljunk. Elszalasztottuk, de büszke vagyok a csapatom teljesítményére – idézte a szövetségi kapitányt a BBC. – Csak azt mondtam a játékosaimnak a meccs vége után, hogy fel e fejjel, mi a futballvilág részesei vagyunk, és még azt is megjegyeztem, hogy nekimegyünk, és lemossuk a horvátokat – nyilatkozta John Herdman, a kanadai válogatott szövetségi kapitánya. 

Kollégája, a 2016 óta hivatalban levő Roberto Martinez sportszerűen elismerte, hogy a jobbik csapat veszített. – A győzelmet a tapasztalatunknak köszönhettük. Ahogy halad előre a torna, úgy lesz lehetőségünk a fejlődésre. Felbecsülhetetlen előny, ha győzelmekkel tudunk tovább menni – mondta Martinez. Hozzátette, hogy a belga aranygeneráció tagjaira épülő válogatott ezúttal nem a tehetségével nyerte meg a meccset, de ez talán nem is mindig elvárható, mert néha más módszerekhez kell folyamodni.

A mérkőzés után Thierry Henry, a franciák egykori világbajnok csatára, nem mellékesen a belga válogatott jelenlegi másodedzője az öltözőfolyosón gratulált a kanadai játékosoknak. Talán ez is Martinez véleményét támasztja alá: nem a jobbik csapat nyert szerda este az Ahmad bin Ali Stadionban.

A mérkőzésen 22 kapura lövési kísérlete volt Kanadának, szemben Belgium 9 próbálkozásával. Mindkét csapat háromszor találta el a kaput, a belgák egy gólt szereztek, Kanad gól nélkül maradt. Pedig ha Thibaut Courtois nem védi ki a meccs elején Alphonso Davies tizenegyesét, talán minden másképp alakul. De így nem marad más választása, csak az, amit a kapitányuk mondott harciasan: neki kell menniük a horvátoknak a következő fordulóban.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Tajon Buchanan (fehérben) és a kanadai válogatott dicséretesen helytállt Belgium ellen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.