Két büntető el-, egy kimaradt: Kanada kikapott Belgiumtól

Soványka győzelemmel debütált Katarban az előző világbajnokság bronzérmese: a belga labdarúgó-válogatott 1-0-ra múlta felül a remekül játszó kanadai csapatot az F csoport szerda esti mérkőzésén.

Magyar Nemzet
2022. 11. 23. 22:05
Belgium v Canada: Group F - FIFA World Cup Qatar 2022
Belgium v Canada: Group F-FIFA World Cup Qatar 2022 Fotó: SERHAT CAGDAS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium az 1. percben Michy Batshuayinak köszönhetően már eltalálta a kanadai kaput, de ennél félrevezetőbb kezdésben aligha lehetett volna részünk. A juharlevelesek ezután lerohanták a világranglistán náluk 39 hellyel magasabban jegyzett (2. és 41.) európai válogatottat, és sorra vezették a támadásokat. A gólszerzéstől sem jártak messze, hiszen Yannick Carrasco kezezése miatt Alphonso Davies tizenegyest végezhetett el, de Thibaut Courtois vetődve megállította a labdát. A Real Madrid hálóőre a kapujára tartó kilenc büntetőből ötöt kivédett idén.

Belgium v Canada: Group F - FIFA World Cup Qatar 2022
Courtois eszén Davies sem tudott túljárni Fotó: EVRIM AYDIN

Bár a katari világbajnokságon bőszen osztogatják a játékvezetők a tizenegyeseket (az eddigi tizenkét mérkőzésen a mostani volt a nyolcadik, hatot értékesítettek, kettőt nem), a kanadaiaknak ezen a meccsen még kettőt elfelejtettek megítélni... De az elmaradt és a kimaradt büntető sem törte le az észak-amerikaiakat, ám tizennégy próbálkozásukból csak kettő jutott el az ellenfél kapujáig az első félidőben. A belgák szürkén futballoztak, nekik ugyanakkor egy villanás is elég volt a vezetés megszerzéséhez. Toby Alderweireld tűpontos indítása után a vörös ördögök legaktívabbja, Batshuayi lőtte ki a kapu bal oldalát.

Hiába volt a belga válogatott előnyben, alighanem Roberto Martinez szövetségi kapitány sem volt elégedett fiai produkciójával, ezért a szünetben kettőt is cserélt. A játék képe azonban mit sem változott: a kanadaiak lelkesen rohamoztak, de a kaput alig (mindössze) találták el, a belgák pedig mondhatni csak a minimális labdabirtoklási fölényükre „lehettek büszkék”.

Több gól már nem született, így Belgium 1-0-ra nyert, és nem jutott Argentína és Németország sorsára, amelyek soványka előnyüket eltékozolva kaptak ki egy gyengébbnek tartott csapattól (Szaúd-Arábia, illetve Japán). A bátor játékkal előrukkoló Kanadának pedig tovább kell várnia első világbajnoki góljára és pontjára.

Labdarúgó-világbajnokság, F csoport: Belgium–Kanada 1-0 (1-0)
gólszerzők: Batshuayi (44.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

 

Borítókép: Michy Batshuayi gólöröme (Fotó: AFP/Europress)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.