Szoboszlai lipcsei csapattársa indította el a spanyol gólfesztivált

A vártnál sokkal simábban alakult Spanyolország Costa Rica elleni mérkőzése a labdarúgó vb E csoportjában. A 2010-es világbajnok húsz perc alatt szerzett háromgólos előnyét a szünet után még néggyel megtoldotta, 7-0-ra győzött. Nem jó hír a Japánok elleni vereséggel rajtoló németeknek, hogy vasárnap a remek formában levő spanyolok ellen az életben maradásért játszanak.

Magyar Nemzet
2022. 11. 23. 18:59
null
FBL-WC-2022-MATCH10-ESP-CRC Fotó: ODD ANDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentős futballnagyhatalmak közül Argentína, Anglia, Franciaország és Németország után Spanyolország is bemutatkozott a világbajnokságon. Alighanem Luis Enrique szövetségi kapitány sem várt olyan sima meccset, amilyen végül a Costa Rica elleni meccs lett. 

A 2010-es világbajnok 20 perc alatt elintézte az igen visszafogottan futballozó Costa Rica-i válogatottat. A kezdeti tapogatózás helyett a spanyol válogatott rögtön nekiesett az ellenfelének, és a gyors, rövid passzokkal megbontotta a közép-amerikai csapat védelmét.

RB Leipzig - Bayern Munich
Fotó: Europress/AFP    HENDRIK SCHMIDT

A 11. percben a barcelonai passzolt és lipcsei csapattársának, Dani Olmónak. A labda egy Costa Rica-i láb érintésével jutott el a korábban a horvát Dinamo Zagrebben futballozó technikás játékoshoz, aki látványosan megszelídítette azt, majd a kifutó Keylor Navas mellett, fölött a kapuba emelt.

Tíz perc múlva a Real Madridban jobbára csere Marco Asensio növelte a spanyol előnyt. Jordi Alba középre tett labdáját egyből lőtte laposan Navas kapujába. Újabb tíz perc múlva született meg a harmadik spanyol gól: a bal szélen gyakran fellopakodó barcelonai szélső védő, Jordi Alba tűnt fel a 16-oson belül. Buktatták: a jogos tizenegyest Ferran Torres váltotta gólra. 3-0 a 31. percben. Eldőlt.

A szünet után tovább folytatódott Costa Rica vesszőfutása: Ferran Torres használta ki a védők szerencsétlenkedését, és passzolt laposan Navas kapujába. Mindent elmond a két csapat közötti osztálykülönbségről, hogy Luis Enrique a csapatának irányítóját, Pedrit és a duplázó Torrest is lecserélte. Pihentette őket a Japán elleni vereséggel bemutatkozó Németország elleni vasárnapi rangadóra. Majd Busquets és Alba is elhagyta a pályát. A 18 éves és 110 napos bő negyedórával a vége előtt kapásból, külsővel szerezte meg a spanyolok és a találkozó utolsó előtti gólját. 

A Barca-játékost a brazil legenda Pelé, valamint a mexikói Manuel Rosas előzi meg a vb legfiatalabb gólszerzőinek a rangsorában. Pelé 1958-ban 17 évesen és 239 naposan szerezte meg első vb-gólját, míg Rosas 1930-ban 18 évesen és 90 naposan.


De nem 5-0 lett a vége. Még két gólt kapott a végjátékban Costa Rica: az utolsó percben érkezett a csereként beállt Soler, és a hosszabbításban Morata, ezzel 7-0 lett a vége.

A következő fordulóban vasárnap a jó formában levő spanyolok akár ki is ejthetik a németeket, ha legyőzik őket. 

Labdarúgó-világbajnokság, E csoport: Spanyolország–Costa Rica 7-0 (3-0). Gólszerzők: Olmo (11.), Asensio (21.), F. Torres (31. 11-esből, 54.), Gavi (74.), Soler (90.), Morata (90+3).

Borítókép: Dani Olmo szerezte meg az első spanyol gólt (Fotó: Europress/AFP)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.