Hihetetlen: a németek tiltakoztak, majd lőttek egy gólt, végül kikaptak Japántól

A német válogatott remekül kezdett, szinte lefocizta a pályáról Japánt, de temérdek helyzetéből csak egy gólt szerzett. Japán remek hajrával megfordította a meccset a labdarúgó vb E csoportjában. Argentína veresége után megszületett az idei vb második bombameglepetése.

Magyar Nemzet
2022. 11. 23. 16:01
World Cup 2022 - Germany - Japan
World Cup 2022-Germany-Japan Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német válogatott csapatkapitánya, Manuel Neuer az előzetes értesülésekkel ellentétben végül nem viselt szivárványszínű karszalagot a Japán elleni meccsen. Később kiderült, a németek nem hagyták annyiban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tiltását, és a labdarúgó-szövetségük, a DFB a nemzetközi Sportdöntőbíróságon beperelte a FIFA-t.

A Japán elleni meccs kezdete előtt a szokásos csapatképre különleges koreográfiával készült a német válogatott játékosai: a szájukat eltakarva fejezték ki, hogy elhallgattatta őket a FIFA. A német belügyminiszter közben a díszpáholyban viseli a One Love karszalagját. Erről egy Twitter-posztot is megjelentetett a német szövetség. Íme!

Ami a pályán történt eseményeket illeti: a kezdésnél Japán a szélvészgyors támadói vezetésével alaposan ráijesztett a négyszeres világbajnok európai válogatottra. Maeda a kilencedik percben lesgólt szerzett, a Real Madridban is szerepelt Kubo okozott némi zavart a németeknek, de a félidő második felében a Nationalelf egyértelműen átvette a mérkőzés irányítását. Futószalagon dolgozta ki a helyzeteit, csak idő kérdése volt, mikor szerzi meg a vezetést. Erre egyebek mellett azért csak a 34. percben került sor, mert a németek a jónál is jobb helyzetet akartak kialakítani, és olykor meghaltak a szépségben. 

Gündogant ünnepelték a németek      Fotó: Jewel Samad

Bő tíz perccel a szünet előtt tört meg a jég: ekkor Kimmich adott okos labdát a bal szélen felfutó Raumnak, az ő lábát elhúzta a kapujából kifutó Gonda. A jogos tizenegyest a Manchester City középpályása, váltotta gólra.

Tizenhárom kapura lövési kísérlete volt a német válogatottnak az első játékrészben.

A folytatásban igyekezett Japán, de az első komoly helyzet Jamal Musiala, a Bayern München 19 éves középpályása előtt adódott: de tizenegy méterről az égbe lőtt.

Doan az egyenlítő gólt ünnepelte     Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Negyedórával a vége előtt a semmiből egyenlített Japán: Minamino szélről leadott lövését még kiütötte Neuer, de jött a csereként beállt Doan, és közelről a kapu közepébe bombázott. De még nem volt vége: Aszanóra nem figyelnek eléggé a német védők, a szélső parádésan vett át egy előre ívelt labdát, elfutott a jobb oldalon, majd éles szögből Neuer fölött a léc alá lőtt. Japán nyolc perc alatt fordított. A két gólt három cserejátékos hozta össze.

Döbbenetes fordulat, Japánnak a hétperces hosszabbítást kellett túlélnie története legnagyobb sikeréhez, a végén Neuer is előrejött a kapujából egy felívelt szabadrúgásnál, de ő sem tudott segíteni. Japán 1-0-ra legyőzte Németországot.

Labdarúgó-világbajnokság, E csoport: Németország–Japán 1-2 (1-0), gólszerző: Gündogan (11-esből), illetve Doan (75.), Aszanó (83.).

Borítókép: A németek előbb tiltakoztak, aztán vezettek, végül kikaptak (Fotó: AFP)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.