Willi Orbán már nem kér a német válogatottból, boldog a magyarban

Verhetik a fejüket a falba a németek, akik 2018-ban elengedték Willi Orbán kezét, hagyták, hogy a magyar labdarúgó-válogatott erőssége legyen. Az RB Leipzig védője ma már a Bundesliga egyik legjobbja a posztján, és elnézve a katari vb-n leszereplő német válogatott gyenge védelmét, egyre több német fejében megfordul, hogy kár volt lemondani róla. A Bild meg is kérdezte erről Orbánt, aki őszintén válaszolt.

2022. 12. 15. 12:35
GULÁCSI Péter; ORBÁN, Willi
Lipcse, 2022. szeptember 22. Gulácsi Péter (b) és Willi Orbán, a magyar labdarúgó-válogatott tagjai a stadion bejáráson a Nemzetek Ligája A divíziója 3 csoportjában a Németország-Magyarország mérkõzés elõtti napon Lipcsében, a Red Bull Arenában 2022. szeptember 22-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaiserslauternben született, Németországban nőtt fel, ott lett belőle profi labdarúgó, 100 százalékban a német futball terméke csúnya szóval élve. Számára Magyarország sokáig csak az Oroszlányban eltöltött nyarakat és a magyar apjával való pecázást jelentette. Nem is titkolta, hogy német válogatott szeretett volna lenni, az U21-es korosztályig német mezben játszott, aztán hiába várt a felnőtt meghívóra, ami miatt Bernd Storck invitálását a magyar válogatottba még elutasította.

Orbán 2017-ben csalódásként élhette meg, hogy Joachim Löw nem tette őt be a Konföderációs-kupára kísérleti jelleggel kialakított, a jövőbe tekintő német keretbe, majd egy évvel később a 2018-as vb-n sem jött szóba a neve, noha Lipcsében akkor már stabil Bundesliga-játékos volt. Az utolsó csepp az lehetett a pohárban, hogy a németek oroszországi lebőgése utáni első, sokak által reformokat váró keretében sem számolt vele Löw kapitány 2018 szeptemberében. Ezután az első adandó alkalommal, októberben Orbán már bemutatkozott az immáron Marco Rossi-vezette magyar válogatottban Görögország ellen.

A németek azóta is komoly problémákkal küzdenek a védelemben, a katari vb-n gyermeteg gólokat kaptak, a hátsó üzemzavar vezetett a Japán elleni 2-1-es vereséghez, ami végül a csoportból való kiesésüket eredményezte. – Egyetlen játékosunk van a védelemben, aki magas nemzetközi szinten játszik: A többiek legfeljebb Bundesliga-szint – fogalmazott meg éles kritikát a vb-kudarc után a 2014-ben világbajnok csapat vezére, Bastian Schweinsteiger.

Willi Orbán: Imádok Magyarországért futballozni

Eközben Willi Orbán a Bundesliga egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát, az RB Leipzig egyik legbiztosabb pontja a Bajnokok Ligája-meccseken is, és egyre többen gondolják úgy Németországban, hogy hiba volt őt átengedni a magyaroknak. Ezt a kérdést feszegette a német Bild lap is, amely az otthonában látogatta meg Orbánt.

– Egyre több német mondogatja nekem, hogy szükségük lenne rám, de én egy pillanatig sem bántam meg, hogy magyar válogatott lettem – jelentette ki Orbán. – A magyar csapatnak köszönhetem, hogy ilyen játékos lettem, mert ebben rengeteget számított a válogatottban szerzett tapasztalat. Úgy érzem, Magyarországon tisztelnek, kivételes az egymás iránti hűségünk, imádok ezért az országért és a magyar emberekért futballozni.

Zene füleinknek. És ha minden jól megy, még évekig Orbán lehet a magyar védelem oszlopa, mert 30 évesen még nem gondol a pályafutása végére. Mint elmondta, lenyűgözte a vb-n, hogy a portugáloknál Pepe még 39 évesen is milyen magas szinten játszott, ő pedig hozzá képest szinte még fiatal lesz a következő, 2026-os vb idején. – Simán beleférhet – jegyezte meg Orbán.

Ránk férne, hogy negyven évvel a legutóbbi szereplés, az 1986-os torna után újra ott legyen a válogatott egy vb-n. A német védelem pedig már tényleg nem Orbán gondja.

Borítókép: és Willi Orbán a magyar válogatottban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.