Köszönjük, Svédország! Bent vagyunk a legjobb nyolc között a vb-n

Svédország 32-30-ra legyőzte Portugáliát, a magyar válogatott ennek köszönhetően a csoportja második helyén végzett, és a vb legjobb nyolc csapata között folytathatja a szereplését.

Szilágyi László (Göteborg)
2023. 01. 22. 22:01
null
HANDBALL-WORLD-2023-SWE-POR Fotó: ADAM IHSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kézilabda-válogatott a Zöld-foki-szigetek legyőzésénél többet nem tehetett a világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. A sorsa Svédország kezében volt, amennyiben a regnáló Európa-bajnok, házigazda Svédország legyőzi Portugáliát, úgy a magyar válogatott megtarthatja a második, továbbjutó helyét a vb-n.

A már biztosan csoportelső Svédország szövetségi kapitánya a magyarok ellen remeklő PSG-kapust, Andreas Palickát és Albin Lagergrent sem nevezte a mérkőzésre. 
Fej fej mellett haladtak a csapatok, a svédeknél nem töltött sok időt a pályán Jim Gottfridsson, a tavalyi Eb legjobb játékosának választott irányító, Hampus Wanne, a Barcelona balszélsője többet, de a három lövése közül egyik sem lett gól. Talán hiányzott némi koncentráció a svédek számára tét nélküli meccsen. 15-14-es portugál előnnyel ért véget az első félidő.

A portugál válogatott az első félidőben volt veszélyesebb. Fotó: AFP/Adam Ihse

A szünet után 17-16-nál vette vissza a vezetést Svédország. Folytatódott a magyar (és portugál) szempontból idegölő harc. Gottfridsson visszaállt, adott egy-két gólpasszt, talpról bezúdított egy bombagólt. 22-18-ra elhúzott Svédország. Aztán 25-19 lett, Daniel Petterson nem tudott hibázni a szélről. 

A látványos svéd feltámadást időkéréssel próbálta késleltetni a portugál kapitány, és ez bejött. A hét a hat elleni támadásokkal faragni tudta hátrányát a portugál válogatott. Feljött két, majd egy gólra Portugália. 27-26-os svéd előnnyel kezdődött az utolsó öt perc. 

32-30 lett a vége, a magyar válogatott a csoportja második helyén végzett, bejutott a vb legjobb nyolc csapata közé, és ez mindenképpen olimpiai selejtezős helyet ér.

Folytatás szerdán Stockholmban az elődöntőbe jutásért.


Férfikézilabda-világbajnokság, II-es középdöntő csoport, 3. forduló: Svédország–Portugália 32-30, korábban: Magyarország–Zöld-foki-szigetek 42-30, Izland–Brazília 41-37. A csoport végeredménye: 1. Svédország 8 pont, 2. Magyarország 6, 3. Portugália 6, 4. Izland, 5. Brazília 3, 6. Zöld-foki-szigetek 0.

Borítókép: Gottfridsson állt a svéd válogatott élére a második félidőben (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.