Túl korán eldőlt, nem volt esélyünk a címvédő Dánia ellen

Dánia túl erősnek bizonyult, a címvédő 40-23-ra nyert a magyar válogatott ellen a férfikézilabda világbajnokság negyeddöntőjében. Folytatás pénteken a Norvégia–Spanyolország mérkőzés vesztese ellen az 5–8. helyért.

Szilágyi
2023. 01. 25. 19:25
BÁNHIDI Bence; BODÓ Richárd
Stockholm, 2023. január 25. Bodó Richárd (k, szemben) és Bánhidi Bence (k, háttal), valamint a dán Magnus Saugstrup Jensen (b) és Niclas Vest Kirkelokke (j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság negyeddöntõjében játszott Magyarország-Dánia mérkõzésen a stockholmi Tele2 Arénában 2023. január 25-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Svédország kikaparta a gesztenyét a magyar válogatottnak, és a fiúk alaposan megünnepelték a továbbjutást a vb legjobb nyolc csapata közé, Chema Rodríguez együttese a címvédő Dánia ellen folytatta a szereplését a világbajnokságon. 

A tavalyelőtti, Egyiptomban rendezett vb-n elért ötödik hely után újra az elitmezőnybe ért a magyar csapat, amely keresve sem találhatott volna magának nehezebb ellenfelet, mint a szurkolói által támogatott Dániát. A skandináv világsztárok nyerték a legutóbbi két vb-t, a legjobbjaik kevés kivételtől eltekintve a Bundesligában játszanak. Rasmus Lauge az egyik, aki nem a Bundesligában keresi a kenyerét, a Telekom Veszprém csapatkapitánya kedélyesen elbeszélgetett Ligetvári Patrikkal, a bakonyiak védőjével, és a már a Ferencvárost igazolt Lékai Mátéval is váltott egy két szót.

Az akarattal nem volt gond                   Fotó: MTI/Kovács Tamás

Stockholmban néhány száz fős dán szurkolótól kísérve kezdődött a meccs, amelyen a magyar válogatott a Pedro, Ancsin, Lékai, Bánhidi, Bodó, Bóka hatossal kezdett, mögöttük a a napokban a válogatottság lemondásával kacérkodó 38 éves Mikler Roland állt a kapuban.

Nem kezdődött jól a mérkőzés, Mikkel Hansen laza cunderét Mikler csak nézte, majd nem tudott hozzászagolni Mathias Gidsel és Simon Pytlick lövéséhez sem. 0-3, 3 pár perc alatt. fújt ébresztőt, az első három magyar gólt ő szerezte, az első kettőt hetesből. Lőhetett volna egy negyediket is, de hetesből nem találta el a kaput. Ugyanezt sajnos nem lehetett elmondani a dánokról, Gidselék tempója gyors, a játékuk időnként virtuóz volt, így hiába sikerült őket megközelíteni egyszer egy gólra, és kerültünk egy ízben kettős emberelőnybe, a hátrány nem csökkent. Bánhidi elől elszívták a levegőt a védők a beálló poszton, Bodó két bombáján kívül más érdemleges nem volt magyar részről a távoli zónából. Chema Rodríguez az első harminc percben kétszer látta szükségesnek az időkérést; a második alkalommal artikulátlanul üvöltött, az angol „Fight!” szót használta, a küzdést hiányolta. A süllyedő hajót nem tudta megállítani, sőt a félidő utolsó magyar támadása végén Szita arcon dobta a dán kapust, Niklas Landint, így ember,-, és kilencgólos hátrányban, 21-12-es dán előnyről folytatódott a második félidő.

Dánia tovább robogott, a magyar válogatott technikai hibák sorát követte el, ezzel kinyílt az olló a két csapat között. Már 15 gól is volt Dánia előnye, amikor a címvédő megkönyörült a csapaton. Chema Rodríguez együttese felszabadultan, egy-két látványos kínai figurát, sőt lerohanást bemutatva kicsit tolerálhatóbbá varázsolta a hátrányt. Nem mintha ez a mínusz 11 annyira jól nézett volna ki. A Miklert váltó Székely Márton sem tudott sokat hozzá tenni a kapuban, a dán válogatott még félig unottan, kedvtelenül, olykor flegmán kézilabdázott a tét nélkülivé zsugorodott meccsen. De megtehette, sőt a végén megint rémisztő nagyságúra duzzadt a különbség. Zöld-foki-szigeteknek a magyar válogatott dobott legalább 40 gólt, most Dánia ellen ugyanennyit kapott. 40-23 lett a vége.

Legutóbb, a 2017-es vb-n, éppen a magyar válogatottól kapott ki Dánia. Idén erre esélyünk sem volt. Folytatás pénteken.

Férfikézilabda, világbajnokság, negyeddöntő: Magyarország–Dánia 23-40 (12-21).

A magyar válogatott pénteken az 5–8. helyért lép pályára a vb-n.

Borítókép: Nagyon keményen védekeztek a dánok (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.