Klaebónak idő kellett, hogy gratulálni tudjon a győztes Krügernek

Két norvég klasszisnak is áttörést hozott a a planicai sífutó-világbajnokság 30 km-es versenyszáma, a síatlon. A műfaj olimpiai bajnoka még 2018-ból, Simen Hegstad Krüger első világbajnoki aranyérmét, napjaink legjobbja, a másodikként célba ért Johannes Hösflot Klaebo pedig távolsági versenyben az első egyéni érmét szerezte. A harmadik és a negyedik helyen is norvég végzett, Sjur Röthe, valamint Paal Goldberg.

Magyar Nemzet
2023. 02. 24. 17:14
null
First-placed Norway's Simen Hegstad Krueger (C), second-placed Norway's Johannes Hoesflot Klaebo (L) and third-placed Norway's Sjur Roethe celebrate after the Men’s 30km Skiathlon competition of the FIS Nordic World Ski Championships in Planica on February 24, 2023. (Photo by Joe Klamar / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A síatlon a sífutás duatlonja, hiszen a 30 km-es táv első felét klasszikus, a másodikat pedig – ennek megfelelően lécet váltva – szabadstílusban futják a versenyzők. Ahogy arra számítani lehetett, a klasszikus szakaszban a műfaj legjobbjának tartott finn Niskanen igyekezett diktálni a tempót, de nem tudott ellépni a többiektől, mindenekelőtt természetesen a norvégoktól.

A léccsere után a tavalyi olimpián pórul járt Simen Hegstad Krüger és Sjur Röthe nem csupán az élre állt, megpróbálta leszakítani a többieket, elsősorban persze Johannes Hösflot Klaebót, hiszen hajráversenyben ő bárkinél jobb. Klaebo – aki csütörtökön megnyerte a nyitószámot, a sprintet – a nyolcból az ötödik körben még visszazárkózott, de a hatodikban a kör elején a hosszú emelkedőn leszakadt, s hiába volt lényegesen gyorsabb lejtmenetben a társainál, nem tudott visszakapaszkodni. Krüger a hetedik körben Röthétől is ellépett, s magabiztosan győzött. Klaebo nem adta fel, befogta Röthét, a célegyenesben lehagyta, de Krüger az előnyéből megőrzött 12 másodpercet, így be kellett érni a második hellyel.

 

Célba érve Klaebo először nem gratulált a győztesnek, Krüger és Röthe viszont összeölelkezett. Ám egy perc múltán kiderült, nincs feszültség a norvég csapaton belül, a sprintkirály nagyon kihajtotta magát, időre volt szüksége, hogy összeszedje magát, de aztán megölelte Krügert.

– Szupernehezek voltak a körülmények – utalt arra Krüger, hogy erősen olvad a hó Planicán. A hét végére pedig heves havazás várható. – Sjurrel tudtuk, hogy iramot kell mennünk, az utolsó körre ugyan kezdtem elmerevedni, de csak kibírtam valahogy. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy megszereztem az első világbajnoki aranyamat.

Szombaton a nők következnek síatlonban 15 (7,5+7,5) kilométeren, vasárnap pedig a csapatsprintet rendezik.

Eredmények

 Sífutás, férfi síatlon (15+15 km):
1. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) 1:09:40.3 óra
2. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 1:09:52.5
3. Sjur Röthe (Norvégia) 1:09:54.4

Női északi összetett:
1. Gyda Westvold Hansen (Norvégia) 14:27.1 perc
2. Nathalie Armbruster (Németország) 14:38.6
3. Kaszai Haruka (Japán) 14:42.8

Borítókép: Három norvég, balról Klaebo, Krüger és Röthe a dobogón (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.