Nem politika, hanem sport: akiknek még a harang sem szól

Komoly kihívás elébe néznek a szerdán a szlovéniai Planicán kezdődő északisí-világbajnokság résztvevői és szervezői. A helyszín, a Kranjska Gora melletti völgy eleve kissé szűkös, a szálláshelyek korlátozott száma miatt a csapatokat három országban, Szlovénia mellett a szomszédos Ausztriában és Olaszországban helyezik el, továbbá a sízőkre nézve a napokban ismét tragikusra fordult az időjárás, a tavaszias meleg mellé várhatóan eső is társul. A sportág egyeduralkodói, a norvégok igyekeznek mindenre felkészülni, de így is aggódnak, vajon a sífutás királya, Johannes Hösflot Klaebo képes lesz-e megbirkózni a körülményekkel. Mindenesetre kimenekítették egy ódon sasfészekbe.

2023. 02. 22. 9:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt mondjuk, hogy Norvégiában a sífutás roppant népszerű, akkor semmit sem mondunk. Egyenesen a nép sportága, egyéni sportágra vonatkoztatva nem is nagyon találni megfelelő párhuzamot, talán Hollandiában és Belgiumban a kerékpárt, Grúziában a cselgáncsot, Örményországban a sakkot tartják hasonlóan nagy becsben.

A norvégok olyan körültekintéssel igyekeznek megszervezni csapatuk ellátását egy-egy nagy verseny, olimpia és világbajnokság előtt, mint mondjuk a Német Labdarúgó-szövetség a német válogatottét. Idén, mint mindenkinek, a norvégoknak is alaposan feladták a leckét. Kevés ország és kevés helyszín alkalmas északisí-világbajnokság – sífutás, síugrás, északi összetett – megrendezésére. A három északi ország, Svédország, Finnország és Norvégia mellett igazából Németország, Olaszország, Ausztria jön számításba, valamint természetesen az Egyesült Államok, Kanada és Japán, de hát a résztvevők többsége európai. Franciaországban, Svájcban és Csehországban már komoly infrastrukturális nehézségek merülnek fel, csakúgy, mint Szlovéniában, de nem váltogathatja egymást mindig hat helyszín.

Ódon sasfészekben vernek tanyát a norvégok

A 2023-as vb rendezését Planica nyerte el, amely elsősorban a síugróversenyeiről közismert. A szomszédos Kranjka Gora pedig az alpesi sí központja. Az olasz–osztrák–szlovén hármas határ közelében fekvő szűk völgyben kis települések bújnak meg korlátozott szálláskapacitással. A szervezők a résztvevők többségét az ausztriai Villachban akarták elszállásolni, ami így túlzsúfolttá válik, ami sehogy sem tetszett a norvégoknak. Inkább Olaszországban, a még Tarvisión is túl fekvő Malborghetto Valbruna nevő kis hegyi faluban foglaltak szállást, azon belül is egy ódon gyárépületből hotellá varázsol, La Baita névre keresztelt komplexumban.

Jellemző a norvégok rajongására, hogy a sportolók megérkezése előtt forgatócsoportot küldtek a helyszínre, hogy beszámoljanak a szálláshelyről. Kiderítették, hogy a sportág első számú sztárja, Johannes Hösflot Klaebo egyedül lakja be a legfelső szintet, és a világbajnokság alatt a toronyban kivételesen nem zúg majd a harang, hogy ez se zavarja a sportolók pihenését. 

Mi sem természetesebb, hogy a világbajnokságot Klaebo népszerűsíti.

Nemcsak meleg, még eső is

A szállás csupán harminc kilométernyire fekszik Planicától, a norvégok mégis attól tartanak, a sok utazás felemésztheti Klaebo erejét. Ugyanis nemcsak a versenyekre kell átruccanni Szlovéniába, hanem szünnapokon az edzésekre is, ráadásul minden nap este fél kilenckor tartják az éremátadó ceremóniát, s emberi számítás szerint Klaebónak ez akár hat plusz utat is jelenthet.

S van még egy gond, amitől nemcsak a norvégok, hanem valamennyi résztvevő erősen tart. Ez természetesen a szeszélyes időjárás. E héten a Júliai-Alpokba is betört a tavasz, s nem csupán meleget hoz, hanem várhatóan esőt is, ami a téli sportok legnagyobb ellensége. A kiszámíthatatlan körülmények mindig felboríthatják a papírformát, tehát nem a nagy esélyeseknek kedveznek.

Ki törheti le Johannes Hösflot Klaebo szárnyait?

Pedig Johannes Hösflot Klaebo az olimpiát követő évben sem lazít, a világbajnokság mögött az idény második legfontosabb versenyén, a Tour de Skin hatalmas fölénnyel győzött, az első hat számot megnyerte, de a rettegett hegymászást is a hatodik legjobb idővel teljesítette.

Már rég nem csupán egy technikás, robbanékony és gyors sprinter, hanem kiváló az állóképessége és taktikailag is érett. Nincs gyenge pontja.

Klaebo sprintben verhetetlen, de valószínűleg az 50 km-es távra fáj a legjobban a foga. Két éve sokáig emlékezetes versenyben fosztották meg az aranyéremtől a vb-n. Ugyan lehajrázta az orosz Alekszandr Bolsunovot, ám a zsűri úgy ítélte meg, hogy szabálytalankodott a célegyenesben, ezért utólag kizárták, ami, nem is tagadta, nagyon megviselte. Tavaly pedig Pekingben gyomorrontás miatt feladta az 50-ről a pocsék időjárási körülmények miatt 28,4 km-re rövidített „maratont”. A vb-n a sprintet és az 50 km-t is klasszikus stílusban futják, ez is Klaebónak kedvez.

Illegális és ostoba az oroszok kizárása?

Apropó, Bolsunov! Hiába áll ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az orosz és fehérorosz sportolók visszafogadása mellett a nemzetközi sportéletbe, az oroszok az idei északisí-világbajnokságon még nem lehetnek ott. Nélkülük a vb, csakúgy, mint valamennyi világkupa-futam az idényben, természetesen kevésbé izgalmas. A távollétükben a világbajnokság a legtöbb férfiszámban jó eséllyel norvég háziversennyé silányul.

Bolsunov már többször kifejezte emiatt a rosszalló véleményét, legújabban pedig az egyik orosz sífutó, a pekingi olimpián nem csupán az eredményeivel hódító Veronika Sztyepanova kritizálta a kitiltásukat. Az érvelésében részben éppen a NOB döntésére támaszkodik.

 

– A kitiltásunk illegális és ostoba. Illegális, mert a NOB ez ellen érvel, és ostoba, hiszen Danyiil Medvegyev teniszben tornát nyer, Alekszandr Ovecskin jégkorongban ontja a gólokat. Az üzleti érdek azt kívánja meg, hogy az oroszok térjenek vissza a sport nemzetközi vérkeringésébe – idézte a svéd Aftonbladet az orosz sportolónőt.

Az oroszok jobb híján egymás között versenyeznek, s olykor bizony nem a legnagyobb barátságban, miként arról Bolsunov és Szergej Usztjugov incidense árulkodik.

A nőknél Therese Johaug a visszavonulásával a távolsági versenyszámokban egyértelműen űrt hagyott maga mögött, amit a norvégok közül az Udnes Weng ikrek, Tiril és Lotte (különösen az előbbi) igyekeznek betölteni. A svédek is nagyon erősek, sprintben elsősorban Jonna Sundling, a hosszabb távokon pedig az idei Tour de Ski nyertese, a célba érés után elájult Frida Karlsson és Ebba Andersson. S persze az amerikai Jessie Diggins mindig képes meglepetésre.

Borítókép: A norvég csapat szálláshelye Malborghetto Valbruna festői szállodájában (Fotó: TV 2/Ernst A. Lersveen és NTB/Terje Pedersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.