Gyomorforgató történet miatt adta fel a versenyt a norvég sztár

Johannes Hösflot Klaebo kedvében járva fordult az eddigieknél is cudarabbra az időjárás a téli olimpia sífutó versenyeinek helyszínén, Csangcsiakouban, azonban ez sem segített az ötszörös olimpiai bajnok klasszison. Klaebo gyomorrontással kínlódott, el sem akart indulni az 50 km-es viadalon, csak a táv lecsökkentése után vállalta a próbát. Mindhiába. Érdemben nem tudott beleszólni, feladta a versenyt, amelyet az orosz Alekszandr Bolsunov nyert meg imponáló magabiztossággal.

2022. 02. 19. 15:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szombaton rosszul lettem, az éjszakát pihenés helyett a mosdóban és az ágyamban hánykolódva töltöttem – árulta el Johannes Hösflot Klaebo a norvég VG nevű lapnak a viadal után. Nevezzük nevén a betegséget: gyomorrontás kínozta.

Azt már Jelena Vjelbe, az orosz sífutószövetség elnöke fedte fel, hogy Klaebo csak azután vállalta az indulást az 50 km-es versenyen, hogy a távot 50-ről 28,4 km-re csökkentették. Úgy is fogalmazhatunk, a norvégok legnagyobb klasszisuk érdekében érveltek a táv megkurtítása mellett, amire hivatalosan a sportolók egészsége érdekében, a pocsék időjárási körülmények miatt került sor.

A Pekingtől északra mintegy 200 km-re fekvő Csangcsiakouban az egész olimpia alatt embert próbálók voltak a feltételek. A hőmérséklet szinte mindig mínusz tíz fok alá süllyedt, amit metsző szél kísért, a sílövőket még a sífutóknál is jobban megviselve. Szombaton a kritikus mínusz 15 fok alatti hőmérsékletet mértek, a korábbiaknál is erősebb szél fújt, ezért vetődött fel, hogy vagy elhalasztják az 50 km-es szabadstílusú számot, vagy lerövidítik.

A zsűri az utóbbi döntést hozta – norvég befolyásra. Klaebón azonban ez sem segített. Már féltávnál leszakadt, a harmadik körben pedig feladta a versenyt.

– Szédültem, elhagyott az erőm, úgy éreztem magam, mintha csak egy csontváz lennék. Ilyen állapotban lehetetlen teljesíteni – magyarázta a fájdalmas döntését.

Persze az is kérdéses, egészségesen mire ment volna, Alekszandr Bolsunov vezérletével az oroszok ugyanis ismét szenzációsan versenyeztek. Noha az első szám, a 30 km-es síatlon után az egyik norvég újságíró alaposan beleszállt az oroszokba – felemlegetve a doppingvádat azt mondta, itt sem lehetnének Pekingben –, az olimpia végéhez közeledve a skandinávok elismerik, ezúttal jobbak voltak az oroszok.

– Gratulálok Bolsunovnak! Ő volt az olimpia királya – írta például Petter Northug, a közelmúlt klasszisa.

Maga Klaebo döntés előtt áll. Még az 50 km előtt adott interjúban azt fejtegette, véget ér egy korszak a pályafutásában.

A norvég klasszis immár ötszörös olimpiai bajnok, ám a 2018-as váltógyőzelmet leszámítva valamennyi aranyérmét sprintben szerezte. Ha igazán korszakos sífutóvá akar avanzsálni, akkor a távolsági számokban is nyernie kell.

Pekingben sprintben és csapatsprintben győzött, ezüstérmet szerzett a váltóval és bronzot 15 km-en. Ennél többet remélt és Norvégia is többre számított.

Borítókép: Johannes Hösflot Klaebo sikerei dacára meggyötörten zárja a pekingi olimpiát (Fotó: VG/Bjorn Steinar Delebekk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.