Csúfot űztek az olimpia királyi számából

Az orosz Alekszandr Bolsunov nyerte az 50 helyett csupán 28,4 km-es szabadstílusú sífutó versenyszámot a téli olimpián. A rossz időjárás miatt rövidítették le a távot, a nehéz körülményekre azonban – miként a biatlonisták bizonyítják – fel lehetett volna készülni.

2022. 02. 19. 9:18
2022-WINTER-OLYMPICS-DAY-15-CROSS-COUNTRY-SKIING-MEN-S-30-KM/
2022-WINTER-OLYMPICS-DAY-15-CROSS-COUNTRY-SKIING-MEN-S-30-KM/ Fotó: JON OLAV NESVOLD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sífutóversenyek bírái 28,4 km-re rövidítették le a férfi szabadstílusú sífutás 50 km-es számát. A legnagyobb presztízsű, királyi számot. Mintha a maratonfutás 25 km-ig tartana csupán. A döntést az időjárási körülményekkel, a mínusz 16 fokos hideggel és a nagy széllel indokolták. Talán érthetően, de mégis, több szempontból kifogásolható az intézkedés.

  • Oda a hagyomány. Az 50 km az 50 km.
  • Aki kibír 28,4 km-et, az kibír 50-et is, ha nagyon akar.
  • S a legfontosabb: a sílövők előre felkészültek a rossz időre, ezért hozták előre péntekre a nők tömegrajtos versenyét.

Ugyanezt a döntést a sífutók is meghozhatták volna, vagy elhalaszthatták volna vasárnapra a nagy érdeklődéssel várt viadalt.

A verseny persze így is izgalmas volt. Az élen haladók végig nagy iramot diktáltak. Különösen az oroszok. Legfontosabb céljukat már fél távra elérték: leszakították Johannes Hösflot Klaebot. A norvégok ötszörös (Pekingben kétszeres) olimpiai bajnoka a második kör végén leszakadt. Két honfitársa, Hans Christer Holund és Simen Hegstad Krüger kiállt léccserére, így elvileg velük még visszakapaszkodhatott volna, de nem bírta a tempót, a harmadik kör végén feladta a versenyt.

A negyedik körben aztán a négyszeres olimpiai bajnok Dario Cologna is lemaradt. Aztán a szintén az esélyesek közé tartozó Holund is, akinek eltört a botja. Éppen visszazárkózott, amikor robbantottak az élen, s ezt az iramot kifáradva már nem bírta átvenni.

Nyolcan, majd csak öten maradtak. Három orosz és két norvég. Bolsunov, Malcev, Jakimuskin, valamint Krüger és Röthe. Az utolsó kaptatón Bolsunov ismét iramot váltott. Csak ketten követték, Jakimuskin és Krüger. Aztán már ők sem. Bolsunov mindenkit felőrölt, és megnyerte a versenyt.

Bolsunov a harmadik aranyérmét szerezte, ő az olimpia legeredményesebb férfi sífutója.

Krüger végül harmadik lett. Ő az a norvég, akit az olimpia előtt Olaszországban koronavírus-fertőzés miatt tíz napra karanténba zártak, csak egy hete érkezett meg Pekingbe, s csupán ebben a számban indulhatott. Noha olimpiai bajnok, ilyen előzmények után érthetően örült a bronzéremnek. Az oroszok fölényéről árulkodik, hogy mind a négy indulójuk az első hatban végzett.

Becsületére legyen mondva, Kónya Ádám teljesítette a távot, az 55. helyen ért célba.

Ha kipiheni magát, a magyar sífutóra vár még egy fontos feladat: a vasárnapi záróünnepségen ő viszi a magyar zászlót.

A sífutóversenyek sora vasárnap a nők elvileg 30 km-es, szintén szabadstílusú versenyével zárul. De majd meglátjuk...

Sífutás, férfi szabadstílusú 28,4 km:

1. Alekszandr Bolsunov (Oroszország) 1:11.32.7 óra

2. Ivan Jakimuskin (Oroszország) +5.5 mp

3. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) +7.0

4. Artyom Malcev (Oroszország) +10.7

5. Sjur Röthe (Norvégia) +15.8

6. Gyenyisz Szpicov (Oroszország) +26.2

…55. Kónya Ádám

Borítókép: Alekszandr Bolsunovot koronázták meg a csak nevében királyi távon (Fotó: Jon Olav Nesvold)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.