Ikrek a sportban: közös sikerek, téves sárga, drága sértegetés

A 2022/23-as idény meghozta az áttörést Tiril Udnes Weng és Lotta Udnes Weng számára. A norvég sífutó ikrek közül Tiril először nyert világkupaversenyt, Lotta először állt dobogóra a szezonban, s a Tour de Skin négy szakasz után mindketten a legjobb ötben állnak összetettben. Nem ők az első ikerpár, akik ugyanabban a sportágban jeleskednek, az elődök között találunk háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam-rekorder és válogatottsági csúcstartó duót is.

2023. 01. 06. 5:47
Manchester United Training & Press Conference Fabio Rafael Sir Alex Ferguson
Football - Manchester United Training - Manchester United Training Ground - 10/11 - 14/3/11 (L-R) - Fabio Da Silva, Manager Sir Alex Ferguson and Rafael Da Silva - Manchester United during training Mandatory Credit: Action Images / Jason Cairnduff Fotó: Action Images/Jason Cairnduff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Udnes Weng ikrek valószínűleg keveseknél szerepeltek a lista élén, amikor azt találgatták, ki lehet a tavalyi pekingi téli olimpián három egyéni aranyérmet nyert Therese Johaug visszavonulása a norvég női sífutó csapat új vezére. Az idény feléhez közeledve azonban a huszonhat éves Tiril Udnes Weng meggyőző, majdnem háromszáz pontos előnnyel vezeti a világkupát, míg a Tour de Ski összetettjében a második helyen áll négy szakasz után. A második etapot ő nyerte meg, ami első vk-futamgyőzelme volt pályafutása során.

Tiril Udnes Weng Lotta Udnes Weng sífutó ikrek
A sífutó ikrek, Lotta és Tiril Udnes Weng a pekingi olimpián. Fotó: BILDBYRÅN/Vegard Grott

– Nagyon sokat jelent nekem ez a siker, most már senki nem mondhatja, hogy nem nyertem semmit – mondta Tiril Udnes Weng múlt vasárnapi győzelme után. Azon a Val Müstair-i tíz kilométeres futamon az ikertestvére, Lotta Udnes Weng ötödik helyen ért célba, s négy szakasz után ugyanezt a pozíciót foglalja el összetettben is.

– Miközben síeltem, kerestem a szememmel a kivetítőket, hogy lássam, Tiril megnyeri-e a futamot – árulta el Lotta, aki idén először állhatott vk-versenyen dobogóra.

Ikrek olimpiai sikerei

Hogy Udnes Wengék az idei áttörés után mennyi és milyen nagy sikert érnek el, azt még nem tudhatjuk, mindenesetre az ikrek számára a sísportokat tekintve is magasan van a léc: 1984-ben az amerikai Phil Mahre nyerte a műlesiklást a szarajevói téli olimpián, míg ikertestvére, Steve ezüstérmes lett ugyanebben a számban.

A Mahre fivéreknek az a lehetőség nem adatott meg, hogy közös aranyért küzdjenek, a Sedin testvérek viszont 2006-ban együtt lettek olimpiai bajnokok a svéd jégkorong-válogatott színeiben. Daniel és Henrik teljes karrierjük során együtt játszottak, majdnem két évtizeden át voltak csapattársak az NHL-ben, a Vancouver Canucksban. A csapat örök-góllövőlistáját Daniel vezeti, gólpasszok és pontok terén Henrik áll a rangsor élén.

Nyári olimpián több példa is volt ikeraranyra: 1984-ben Mark és J. Michael Evans is tagja volt a győztes kanadai evezős nyolcasnak, míg Karen és Sarah Josephson aranyra váltotta helyzeti előnyét a szinkronúszó párosok versenyében az 1992-es olimpián.

A Győr korábbi kézilabdakapusa, Katrine Lunde 2008-ban és 2012-ben is csúcsra ért az olimpián, mindkétszer ott volt a csapatban ikertestvére, Kristine is. Hozzájuk hasonlóan címet védett Caroline és Georgina Evers-Swindell, 2004 után 2008-ban is nyertek női kétpárevezésben, az ikrek csúcsát azonban a szlovák szlalomkenusok, Pavol és Peter Hochschorner tartják, akik Sydney, Athén és Peking aranya után még Londonban is begyűjtöttek egy bronzot C2-ben.

Katrine Lunde Kristine Lunde 2008
Katrine (16) és Kristine Lunde (9) sokszor ünnepelhetett együtt a válogatottban. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Harmadik helyet magyar ikerpár is fel tud mutatni olimpiáról: 1980-ban a vitorlázó Detre Szabolcs és Detre Zsolt lett bronzérmes repülő hollandiban, egy hellyel megjavítva az addigi hazai ikerrekordot: 1976-ban a női röplabda-válogatott tagjaként negyedik helyen zárt Biszku Éva és Biszku Zsuzsanna is.

Az öt karikán kívül

Olimpiai bajnok lett együtt Bob és Mike Bryan is, bár ők már 2012-es londoni diadaluk idejére is alaposan letették ikernévjegyüket. Az olimpiai aranyérem azért jót tett nekik, az amerikai teniszező ikerpár utána lendületből megnyerte a következő négy Grand Slam-tornát is. Összesen – rekordot jelentő – tizenhat GS-trófeát nyertek együtt, s a párosok között lényegében valamennyi jelentősebb rekordot ők tartanak. Az ő megkülönböztetésükben sokat segített, hogy Bob bal-, míg Mike jobbkezes.

Tükörpárost alkottak a Plísková nővérek, de ők inkább az egyesre koncentráltak a családi duó helyett. 2010-ben a jobbkezes Karolína Melbourne-ben, a balkezes Krystina Wimbledonban nyert junior Grand Slam-tornát. A felnőttek között Karolína lett a sikeresebb, két GS-döntőt játszhatott és világelső is volt, Krystina egy WTA-tornagyőzelemig és ászrekordig jutott, azonban a 2016-os Australian Open második körében annak ellenére kikapott a későbbi olimpiai bajnok Monica Puigtól, hogy harmincegy ászt ütött, többet, mint bárki valaha női teniszmeccsen.

Adam és Simon Yates egymás utáni években (2016, 2017) nyerték a Tour de France legjobb fiataljának járó fehér trikót. Simon 2018-ban megnyerte a spanyol kerékpáros-körversenyt, a Vueltát, Adamnek egyelőre az összetett negyedik hely a csúcsa Grand Tourról.

Sokkal tragikusabb az Otxoa ikrek története: a Tour-szakaszgyőztes Javiert és testvérét, Ricardót egyszerre ütötte el egy autó edzés közben. Ricardo a helyszínen meghalt, és az orvosok már Javier életéről is lemondtak, de a kerekes szülei nem hagyták, hogy kilenc héten át kómában fekvő fiukat lekapcsolják a gépekről. Javier a baleset után három évvel aranyérmet nyert az athéni paralimpián, majd 2008-ban, Pekingben is aranyérmes lett, 2018-ban hunyt el.

Jermell Charlo jelenleg a nagyváltósúly vitathatatlan világbajnoka, az amerikai ökölvívóé a WBC, a WBA, a WBO és az IBF öve is a súlycsoportban. Az utóbbit korábban ikertestvére, a harminckét profi meccsén veretlen Jermall Charlo is elnyerte, de a fivérek nem akartak egymás ellen küzdeni címegyesítésért, így Jermell váltott, most már a WBC középsúlyú világbajnoka. A Charlo ikrek tavaly szeptemberben újra megerősítették, hogy egymás ellen soha nem lépnek ringbe.

Jermell Charlo v John Jackson
A Charlo ikrek komoly övgyűjteménnyel rendelkeznek. Fotó: Getty Images via AFP/Steve Marcus

Devin és Jason McCourty 2019-ben együtt nyertek Super Bowlt a New England Patriots színeiben, a Milwaukee Bucksból viszont éppen az NBA-bajnoki címmel végződött 2020/21-es idény előtt távozott Robin Lopez, így a családból csak ikertestvére, Brook Lopez szerzett aranygyűrűt.

Ikrek a futballpályán

Ígéretesen indult Simon Ádám és Simon András pályafutása, az ikrek mindketten tagjai voltak a 2009-ben világbajnoki bronzérmet nyert U20-as magyar labdarúgó-válogatottnak. A felnőttek között viszont csak Ádám játszhatott a címeres mezben, ő is mindössze háromszor.

Sokkal többre vitte Frank és Ronald de Boer, akik két vb-n szerepeltek együtt a holland válogatott tagjaként, az Ajaxszal Bajnokok Ligáját nyertek, később együtt játszottak a Barcelonában, a Rangersben és két katari klubban is. Csapataikban jellemzően Frank volt a csapatkapitány, Ronald a helyettese.

Frank de Boer Ronald de Boer ikrek
Frank és Ronald de Boer Katarban is csapattársak voltak. Fotó: AFP/Karim Jaafar

UEFA-kupát nyert a CSZKA Moszkvával Alekszej és Vaszilij Berezuckij, akik szinte a teljes karrierjüket a klubnál töltötték, majd tavaly néhány hónapon át Alekszej volt a CSZKA vezetőedzője, Vaszilij az asszisztense. Guus Hiddink orosz szövetségi kapitányként állítólag azért adta Alekszejre a kapitányi karszalagot, hogy meg tudja különböztetni a testvéreket, Sir Alex Fergusonnak Rafael gyűrűje segített, amikor a brazil szélsővédő és ikertestvére, Fábio is a Manchester Unitedben futballozott. Chris Foy nem volt ilyen jó megfigyelő, a játékvezető egy 2009-es Ligakupa-meccsen Fábiónak adott sárga lapot a Rafael által elkövetett szabálytalanságért.

kapcsán került a hazai hírekbe a közelmúltban a Basel igazgatótanácsának szókimondó tagja, David Degen, aki ikertestvérével, Philipp-pel együtt játékosként is szolgálta a svájci klubot, és mindketten tagjai voltak a svájci keretnek a 2006-os világbajnokságon, igaz, végül csak Philipp tehetett hozzá a pályán a nyolcaddöntős szerepléshez.

Ikrek futball-vb-t még nem nyertek közösen, pedig az 1974-es bajnok nyugatnémet válogatottban a végül nem játszó kerettagként aranyérmes Helmut Kremers mellett ikertestvére, az 1972-ben Európa-bajnoki címet nyert Erwin is ott lehetett volna, ha utóbbi a vb-t megelőző utolsó Bundesliga-fordulóban nem nevezi többször a játékvezetőt „hülye baromnak” – hogy a lehetséges fordítások közül csak a legszalonképesebbet írjuk le. 

Családilag még rosszabbul jártak Benderék: Sven 2014 februárjában szenvedett súlyos sérülést, Lars már a bő vb-keret tagjaként májusban, így mindketten lemaradtak a német győzelemmel véget ért brazíliai tornáról. A felnőttválogatottban egyikük sem szerepelt többször, viszont egyfajta vigaszdíjként a riói olimpiai keretben ott voltak túlkorosként, ezüstéremig vitték.

Világbajnokságon az ezüst a legjobb ikerszereplés: 1978-ban René és Willy van de Kerkhof lettek az első testvérpár (tehát nem csak ikerpár), akik mindketten gólt szereztek a vb-n, Hollandiának viszont be kellett érnie az ezüstéremmel.

Az egyiptomi Hosszam Hasszan egy időben egyedül is világcsúcstartó volt, végül 170 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában. Ezzel ma már csak tizenötödik a listán, az ikrek közös rangsorában viszont egyelőre nem kell féltenie éllovas pozícióját, Ibrahimmal együtt ugyanis kereken háromszáz válogatott meccsel büszkélkedhetnek. Nem is gondolhatnak hasonló rekordra a Funes Mori ikrek, akik közül Ramiro két Copa Américán képviselte szülőhazáját, Argentínát, Rogelio viszont Mexikót erősítette a tavalyi világbajnokságon.

Borítókép: Sir Alex Ferguson sapkában figyeli Fábiót és Rafaelt a Manchester United edzésén (Fotó: Action Images/Jason Cairnduff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.