Káosz a verseny előtt, de a norvégokat nem zavarta meg

Ritkán tesz jót egy versenynek, ha az azt megelőző öt nap alatt kétszer is megváltoztatják a kiírását. A sífutók nagy presztízsű újévi viadala, a Tour de Ski második szakaszán azonban nem látszott meg a szervezői kapkodás. A norvégok lehetnek a legboldogabbak: a nőknél Tiril Udnes Weng, a férfiaknál a címvédő Johannes Hösflot Klaebo vezet a két Val Müstair-i etap után.

Magyar Nemzet
2023. 01. 01. 15:06
FIS world cup cross-country, tour de ski, pursuit,
01.01.2023, Val Mustair, Switzerland (SUI): Kerttu Niskanen (FIN), Tiril Udnes Weng (NOR), Frida Karlsson (SWE), (l-r) - FIS world cup cross-country, tour de ski, pursuit, Val Mustair (SUI). www.nordicfocus.com. Fotó: NordicFocus/Modica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét szakaszból áll a sífutók rangos újévi versenye, a Tour de Ski, ebből kettőt Val Müstairban rendeztek, majd jön két oberstdorfi futam, végül a hagyományos záró helyszín, Val di Fiemme következik három versennyel, köztük az utolsó etapon az Alpe Cermis megmászásával.

Svájcban szombaton – még 2022-ben – szabadstílusú sprinttel rajtolt a Tour de Ski, ezt vasárnap klasszikus stílusú üldözőverseny követte. Ez volt az eredeti terv is, csakhogy szerdán a kevés hó miatt tömegrajtosra váltottak a szervezők, hogy aztán pénteken visszavonják a döntésüket. A csapatok ugyanis biztonsági szempontból nem tartották volna megfelelőnek a tömegrajtos lebonyolítást a szűk pályán.

Hogy az egész vihar volt egy pohár vízben: a férfiak versenyén hatvan versenyző rajtolt el tizenöt másodpercen belül, látványra és gyakorlatilag ugyanúgy, mintha tömegrajtos lett volna a futam.

A férfiak futamát a Tour de Ski címvédője, a norvég Johannes Hösflot Klaebo nyerte meg, aki végig megtartotta a szombaton összegyűjtött kis előnyét. Norvégia fölénye szinte teljesnek mondható: két szakasz után az első hat helyen öt, az első tizenegy helyen nyolc norvég versenyző áll, s éppen a többi nemzet legjobbja, az egyelőre harmadik helyezett olasz sprinter, Federico Pellegrino az, akiről nehéz elképzelni, hogy a Tour de Ski végére is a közvetlen élmezőnyben maradjon.

A nőknél sokkal vegyesebb a kép, de itt is norvég győzelem született vasárnap. Tiril Udnes Weng az összetett világkupa-pontverseny vezetőjeként érkezett Val Müstairbe, de a vasárnapi 10 kilométeres versenyen aratott sikere volt az első vk-futamgyőzelme. Weng mögött két másodpercen belül érkezett célba a finn Kerttu Niskanen, a svéd Frida Karlsson és a norvég Anne Kjersti Kalvaa is, úgyhogy rendkívül szoros az élmezőny a keddi harmadik szakasz előtt, amelyet már Oberstdorfban rendeznek.

Elvileg egyenkénti indításos futamként.

Borítókép: A női verseny három dobogósa (Fotó: Nordic Focus/Modica)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.