Putyin katonáinak konfliktusa véres incidensig fajult

Az ukrajnai háború következtében az orosz sífutókat nem láthatjuk hétről hétre a világkupában, és nem indulhatnak a december 31-én rajtoló Tour de Skin sem, be kell érniük a hazai versenyekkel. Barátságos viadalokról viszont szó sincs, a két klasszis, Alekszandr Bolsunov és Szergej Usztjugov legújabb összecsapása előbbi eszméletvesztését eredményezte.

2022. 12. 30. 14:00
Alekszandr Bolsunov
Fotó: Europress/AFP/Odd Andersen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háborús szankciók különböző elemei sok vita tárgyát képezik, így a sport világában is megoszlanak a vélemények arról, hogy az orosz versenyzők kitiltása megfelelő reakció-e az ukrajnai háborúra. A sífutás klasszisainak nemzetközi indulása különösen nagy port verne fel: a sportág legjobb orosz versenyzői egytől egyig tagjai az orosz nemzeti gárdának, sőt az idei pekingi olimpián három aranyérmet nyert Alekszandr Bolsunov eredményei elismeréseként kapitánnyá lépett elő Vlagyimir Putyin személyes hadseregében.

Vlagyimir Putyin Alekszandr Bolsunov
Putyin és Bolsunov a 2018-as olimpia után. Fotó: TASSZ/Getty Images/Mikhail Metzel

Mindezt figyelembe véve érthető Bolsunov nagy riválisa, a norvég Johannes Hösflot Klaebo rövid összegzése.

– Én is a legjobbak ellen akarok versenyezni. De a háborúnak véget kell érnie, mielőtt újra találkozom Bolsunovval.

A párharc hiányában mindkét klasszisnak leginkább saját honfitársaival kell megküzdenie, bár Klaebo a karácsony előtti davosi sprintversenyen kikapott az olasz Federico Pellegrinótól. A december 31-én rajtoló Tour de Skinek azonban így is a címvédő Klaebo a toronymagas esélyese. A legutóbbi kiírás bronzérmese, Iivo Niskanen novemberi koronavírus-fertőzése után először indul éles versenyen, s aligha lesz csúcsformában, míg a 2020-as és 2021-es győztes Alekszandr Bolsunov és a 2017-es bajnok Szergej Usztjugov csak Oroszországban versenyezhet, ahogy a női címvédő Natalija Nyeprjajeva is.

Bolsunov és Usztjugov balhéja

Alekszandr Bolsunov volt az elmúlt évek nagy sztárja. Az idén szilveszterkor huszonhatodik születésnapját ünneplő sífutó Pekingben három aranyat nyert, de már a 2018-as olimpián robbant be az élmezőnybe, Phjongcshangból négy éremmel távozott. Ő lépett Szergej Usztjugov helyére, aki a 2017-es világbajnokság sztárja volt (két arany, három ezüst), a dél-koreai olimpián viszont az orosz doppingbalhé miatt nem vehetett részt, bár közvetlenül ellene nem volt bizonyíték.

Usztjugovnak azóta voltak fellángolásai, de hosszabb távon nem tudta veszélyeztetni Bolsunov vezető szerepét az orosz csapatban, ami frusztrálja őt.

S miközben mindketten kiváló sportolók, arról is tanúságot tettek, hogy nem mindig a megfelelő eszközöket választják, ha úgy érzik, sérelem érte őket. Bolsunovra tavaly januárban a finnek börtönbüntetést kértek, miután felöklelte Joni Mäkit, míg Usztjugovot a 2019-es vb sprintversenyéből zárták ki hasonló akció miatt.

A két sífutó – talán a külföldi konkurencia hiányában – decemberben egymást találta meg. Usztjugov sértett egójának nem tett jót, hogy kimaradt a hivatalos válogatott keretből, így klubja színeiben versenyezhet a házi viadalokon. S a csusovoji pályán sprintben elért győzelme nem volt elég üzenet, szóban is hozzá kellett tennie.

– Nyáron egyesek daginak neveztek, akkor megmondtam, hogy én is így felelek majd, ha legyőzöm az orosz válogatottat. Ma legyőztem az orosz válogatottat.

Másnap tizenöt kilométeren Usztjugov csak hetedik lett, Bolsunov pedig nyert, és ő sem fogta vissza magát.

– Mi csináltunk belőle olimpiai bajnokot, ma pedig mi voltunk a veszte – utalt Bolsunov arra, hogy hazai riválisának egyetlen olimpiai aranyérme a váltóból származik.

A válogatott edzője, Jurij Borodavko is reagált a konfliktusra.

– Profi versenyzők, megoldják egymás között.

Nos, karácsony után Krasznogorszkban megoldották… Íme, az eredmény.

A sprintversenyben Usztjugov a belső íven próbálta megelőzni Bolsunovot, de mindketten elestek. Usztjugov pattant fel előbb, Bolsunov véres arccal ért célba, saját bevallása szerint az ütközés után néhány pillanatra az eszméletét is elveszítette.

Bolsunov egyértelműen a riválisát okolta az ütközésért, Usztjugov ezúttal megfontoltabb volt, arra hivatkozva, hogy még nem látta a felvételeket az incidensről. A bírák versenybalesetnek minősítették az esetet. Az orosz síszövetség elnöke, Jelena Vjelbe hasonló véleményt fogalmazott meg.

– Nem akarok a kelleténél többet mondani, mert azzal csak tovább rontok a helyzeten. De egyértelmű, hogy mindketten hibáztathatók az ütközésért.

S aligha ez volt az utolsó epizód, hiszen hosszú még a tél.

Borítókép: Bolsunov idén csak a honfitársai ellen versenyezhet (Fotó: Europress/AFP/Odd Andersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.