Hol tart valójában Szoboszlai félszáz Bundesliga-meccs után?

Fontos mérföldkőhöz érkezett Szoboszlai Dominik az elmúlt hétvégén, ugyanis pályafutása ötvenedik meccsén játszott a Bundesligában. A 22 éves támadó középpályás góllal ünnepelt, és egyre jobb formába lendül. A magyarok közül voltak, akik 50 meccs alatt eredményesebbek voltak nála a Bundesligában, de ilyen fiatalon egyikük sem tartott előrébb. Szoboszlai nemzetközi összevetésben is olyan nevekkel szerepel egy lapon, mint Jamal Musiala vagy Kai Havertz. Nincs garancia rá, hogy világklasszissá érik, de az esélye megvan rá.

2023. 02. 21. 18:00
RB Leipzig - VfB Stuttgart SZoboszlai Dominik
27 January 2023, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, RB Leipzig - VfB Stuttgart, Matchday 18, Red Bull Arena. Leripzig's Dominik Szoboszlai (2nd from left) has just scored to make it 2:0 and is cheering. Photo: Hendrik Schmidt/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

többek közt a dortmundi Marco Reus és jó barátja, Karim Adeyemi mellett került be a hétvége álomcsapatába a német élvonalban a Kickernél, miután a Wolfsburg elleni győztes meccsen gólt lőtt.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik lendületet vett a Bundesligában Fotó: Hannibal Hanschke

Tagadhatatlan, hogy egyre fontosabb szereplővé válik a Lipcse együttesében Szoboszlai, aki a pályán és azon túl is mindinkább érett személyiség jegyeit mutatja, láthatóan előnyére vált az a felelősség, amellyel szövetségi kapitány felruházta tavaly novemberben, amikor kinevezte őt a magyar válogatott csapatkapitányának.

Javuló tendencia, már a Lipcse egyik vezére

Szoboszlai pályafutása akkor került nagyító alá, amikor 2017-ben a The Guardian felsorolta a nevét a világ 60 legnagyobb futballtehetsége között, s azóta gyakorlatilag magán cipeli a terhet, amely alatt az elmúlt húsz évben az összes tehetségünk összerogyott, akibe a következő magyar világsztárt látta bele a közvélemény.

Az elmúlt két évben, amióta a Lipcse játékosa lett, ő is botladozott a vállaira nehezedő súly alatt. Nem indult könnyen a németországi pályafutása, az első fél évében sérülés miatt egyetlen meccsen sem szerepelt, utána pedig a csapat hektikus szereplése edzőváltások dominóját indította el, amiből jól és rosszul is kijött.

A tavaly ősszel kinevezett Marco Rose irányítása alatt került a helyére, előbb stabil kezdő lett, az elmúlt hetekben pedig vezérré kezd válni a csapatban, és már kiegyensúlyozottan azt hozza, amiért a Lipcse magyar rekordárat jelentő 22 millió euróért leigazolta.

Mit értek el a Bundesliga magyarjai félszáz meccsen?

Szoboszlai 50 Bundesliga-meccs alatt 10 gólt és 16 gólpasszt jegyzett. Voltak magyarok a német élvonalban, akik félszáz meccs után eredményesebbek voltak nála, a tizedik gólt például öten is kevesebb mérkőzés alatt érték el.

Lássuk csak: Miriuta Vasile 22, Szabics Imre 30, 32, Huszti Szabolcs 45, Hajnal Tamás 46 mérkőzés alatt jutott el tíz gólig a Bundesligában. Közülük Szabics csatár volt Stuttgartban, ő ebből a szempontból kilóg a sorból, a többiek viszont Szoboszlaihoz hasonlóan a középpályán kaptak támadó feladatot.

Miriuta csaknem 32 évesen debütált a Bundesligában. Hajnal is közelebb volt már a harminchoz, mint a húszhoz, amikor ötvenedszer szerepelt a bajnokságban, Huszti pedig kb. két évvel idősebb volt a félszázas mérföldkőnél, mint most Szoboszlai. Détári el sem érte az ötven meccset, mert egyetlen idény után távozott, de ő is 24-25 volt már Frankfurtban.

Tehát huszonkét éves korában Szoboszlai egyértelműen előrébb tart, mint a Bundesliga legsikeresebb magyarjai – a bajnokság magyar gólrekordere (54 találattal) is betöltötte már a 23-at, amikor Mainzba került.

Juthat-e Détári vagy Dzsudzsák sorsára?

Az említettek közül igazi esélye csak Détárinak volt arra, hogy Európa top 10, BEK/BL-győzelemre is esélyes klubjának valamelyikében kössön ki. Őt, miután 1988-ban a Frankfurt megnyerte a góljával a Német Kupát, a Juventus vitte volna, ám a nyugat-európai szerződések – és az azokból befolyó pénzek – felett őrködő Országos Testnevelési és Sporthivatal, no meg persze a Honvéd közbeszólt, így került az olasz sztárcsapat helyett a görög Olympiakoszba, amely többet fizetett, 18 millió márkát, aktuális világrekord közeli összeget.

Szoboszlai esetében ilyen akadály már aligha lehet, Esterházy Mátyás vezetésével pedig tudatosan és higgadtan építik a karrierjét, akkor sem hoztak elhamarkodott döntést, amikor Lipcsében éppen rosszabbul alakult a sorsa. Legutóbb talán járt közel ahhoz, hogy megugorja azt a szintet a PSV Eindhovenből, amire most Szoboszlai készül, de visszanézve, az ő menedzseléséből éppen ez a türelem és tapasztalat hiányzott.

Lesz-e Szoboszlai világklasszis?

Lipcsében Szoboszlai már most is egy stabil BL-szereplő, német élcsapat játékosa, és innen már csak egy lépés előre, hogy nagybetűs topklubba kerüljön, de ez a legnagyobb lépés, amit meg kell ugrani a világsztárrá váláshoz.

Jelenleg a legfeljebb 23 éves támadó középpályások között Szoboszlai holtversenyben az ötödik legértékesebb játékos a világon a 35 millió eurós becsült árával. Közülük a top tízben Jamal Musiala (Bayern München) és Kai Havertz (Chelsea) előrébb tart nála. De például az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Florian Wirtz (Leverkusen) számai arányosítva kb. ugyanolyanok a Bundesligában (66 meccsen 13 gól, 19 gólpassz), igaz, ő még csak 19 éves.

Szoboszlai tizedik gólja a Bundesligában, az 50. meccsén:

Ugyanakkor a Szoboszlaival egyívású, egyaránt 21-22 éves Charles De Ketelaere (AC Milan), Fábio Vieira és Emile Smith Rowe (mindkettő Arsenal) jelenleg nem töltenek be olyan fontos szerepet klubjaikban, mint a magyar társuk.

Szoboszlai tehát nemzetközi összevetésben is abszolút ott van azok között, akiknek sikerülhet az áttörés, és ha Lipcséből az osztrák Marcel Sabitzer el tudott jutni a Bayern Münchenbe (és a Manchester Unitedbe), akkor erre neki is minden esélye megvan. Főleg, ha a pozitív tendencia folytatódik a teljesítményében.

Borítókép: Szoboszlai Dominik már vezérszerepben az RB Leipzigben (Fotó: Hendrik Schmidt/DPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.