Andorra világbajnoki érme egyetlen rivális országon múlt

A norvég Simen Hegstad Krüger a síatlon után a 15 kilométeres versenyt is megnyerte a planicai északisí-világbajnokságon. Andorra legjobbja is az élmezőnyben zárt.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 14:27
Simen Hegstad Krüger
Planica 2023 északisí-világbajnokság sífutás Fotó: NTB/Heiko Junge
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán rendezték a második hosszú távú sífutóversenyt a férfiaknak a szlovéniai Planicában zajló északisí-világbajnokságon. A 15 kilométeres, egyéni indításos, szabadstílusú versenyben pedig éppúgy négyes norvég siker született, mint múlt pénteken a 30 kilométeres síatlonban.

Az aranyérmes személye sem változott ahhoz a versenyszámhoz képest, a legfényesebb medál ismét Simen Hegstad Krüger nyakába került, aki az első versenyzője lett a világbajnokságnak, aki két egyéni számot is megnyert. Krüger 5,3 másodperccel előzte meg az ezüstérmes Harald Östberg Amundsent.

A Planicában eddig két aranyat és egy ezüstöt szerzett Johannes Hösflot Klaebo ezúttal lemaradt a dobogóról, a címvédő Hans Christer Holund 0,9 másodperccel volt jobb nála. A többi nemzet sízői közül az ötödik helyezett svéd William Poromaa volt az egyetlen, aki kevesebb mint egy perc hátrányt szedett össze a győztes Krügerrel szemben.

Ha a norvégok rangon alulinak tartották volna a szereplést, akkor Andorra világbajnoki érmet ünnepelhetett volna: Poromaa mögött a második legjobb Norvégián kívüli versenyző a miniállam sízője, Ireneu Esteve Altimiras lett.

A magyar indulók közül Kónya Ádám a 78., Lágler Kristóf a 82., Büki Ádám a 85. helyen zárt. A versenyszámra százhatvanan neveztek, a szerdai százfős mezőny a múlt heti selejtező után alakult ki.

A norvég dominancia nem sok izgalmat vetít előre a férfiak pénteki váltóversenyére. A nők váltóját ma rendezik, itt nagyobb csata várható az aranyért. A svéd női csapat a planicai veretlenségét már tegnap elveszítette, 10 kilométeren az amerikai Jessica Diggins lett a világbajnok.

Borítókép: Simen Hegstad Krüger a második aranyérmét is egyéni számban nyerte a vb-n (Fotó: NTB/Heiko Junge)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.