Dühében elhajította a lécét a norvég kiválóság

Sok kiváló versenyzőn kifogtak a tavaszias körülmények a szlovéniai Planicában zajló északisí-világbajnokság első éremosztó napján. A legnagyobb klasszis, Johannes Hösflot Klaebo viszont nem ingott meg, a döntőben pedig elképesztő erődemonstrációt tartott. A norvégok így is bosszankodnak, mert elmaradt a söprésük, a női versenyben viszont Svédország kisajátította magának a dobogót.

2023. 02. 23. 17:03
Erik Valnes
Erik Valnes Planica 2023 északi sí világbajnokság sífutás Fotó: VG/Björn S. Delebekk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen a világbajnokság első napjaiban okozhat problémát a sífutóknak a szlovéniai időjárás, a plusz tíz fok körüli hőmérséklet nem ideális a sportág számára. Talán ennek tudható be, hogy az első éremosztó napon a sprintversenyek rengeteg bukást hoztak. Éremesélyesek is elszálltak, a győztesek tekintetében viszont nem született meglepetés: a férfiaknál a norvég Johannes Hösflot Klaebo, a nőknél a svéd Jonna Sundling védte meg címét.

Johannes Hösflot Klaebo
Johannes Hösflot Klaebo ismét aranyérmet nyert (Fotó: adressa.no/Richard Sagen)

Klaebo toronymagas favorit volt, míg akik a legközelebbi riválisai lehettek volna, nem teljesítettek jó napot. Klaebo a világbajnokság előtt nyolc sprintversenyen indult a világkupában, ebből hatot megnyert. Két idénybeli legyőzője közül az olasz Federico Pellegrino és a francia Richard Jouve a vb-n már az elődöntőbe sem jutott be. Pellegrinónak a klasszikus stílus és a rendkívül vizes hó sem volt ínyére, Jouve pedig azok közé tartozott, akiknek bukása tette tönkre a versenyét.

Ugyanígy járt a jövő sztárjának tartott svéd Edvin Anger és a norvég Haavard Taugböl is. Utóbbi a svéd Marcus Gratéval akadt össze, a norvégok fel is háborodtak rajta, hogy Grate az incidensért nem kapott büntetést, és elődöntőt futhatott.

Az elődöntőben jött az újabb norvég dráma: a két évvel ezelőtti ezüstérmes, Erik Valnes hiába síelt jobb időt még Klaebónál is a selejtezőben, a fináléba a maga bukása miatt már nem jutott be, ráadásul honfitársa, Even Northug versenyét is tönkretette.

Valnes a törött lécén vezette le a feszültségét.

Egyébként is kérdéses volt, hogy Klaebónak lenne-e valódi kihívója, de a balesetek következtében az erre leginkább esélyes sízők mind elszálltak.

A döntőben az addig nagyon takarékosan versenyző Klaebo erődemonstrációt tartott, az első pillanattól kezdve az élen haladt, ötven méterrel a cél előtt pedig már ünnepelt, miközben mögötte a második helyről célfotó döntött honfitársa, Paal Golberg javára a francia Jules Chappazzal szemben.

– Régóta nem láttam ennyi bukást egy versenyen, de én élveztem a napot. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, el kell fogadnunk, de nekem nagyon jó léceim voltak, nagyon elégedett vagyok – summázott Klaebo, aki sprintben zsinórban harmadszor lett világbajnok, minden számot figyelembe véve pedig karrierje hetedik vb-aranyát gyűjtötte be.

A norvégoknak a teljes söprésre a bukások miatt nem maradt esélyük, csak ketten jutottak a fináléba, a nőknél ellenben a svédek taroltak. A címvédő Jonna Sundling nyert, mögötte honfitársai, Emma Ribom és Maja Dahlqvist szerzett még érmet. Sőt a negyedik helyen is svéd síző, Linn Svahn végzett, de neki szemmel láthatóan nem volt kedve csatlakozni az ünneplő csapattársaihoz.

Két magyar is indult

A férfiak selejtezőjében Kónya Ádám a 74., Lágler Kristóf a 99. helyen végzett a 134 fős mezőnyben. A főversenybe harminc síző jutott be. 

Északisí-világbajnokság, sífutás, sprint

Férfiak
1. Johannes Hösflot Klaebo (norvég) 2:56,07 
2. Paal Golberg (norvég) + 2,22 
3. Jules Chappaz (francia) + 2,24 

Nők
1. Jonna Sundling (svéd) 3:21,67
2. Emma Ribom (svéd) + 0,87
3. Maja Dahlqvist (svéd) + 4,45

Borítókép: Erik Valnes bosszúsága (Fotó: VG/Björn S. Delebekk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.