Casemiro tényleg vadállattá vált a Manchester United színeiben?

Casemiro legutóbbi három Premier League-meccsének mérlege: kiállítás, 7-0-s vereség a Liverpool ellen, kiállítás. A Manchester United 31 éves brazil középpályása nincs jó passzban, amit jelez, hogy korábban egyszer sem kapott egyből piros lapot, most meg másfél hónapon belül kettőt is. Casemiro mintha kifordult volna önmagából Angliában.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 10:07
null
Manchester United's Brazilian midfielder Casemiro (R) reacts after being shown a red card by English referee Anthony Taylor during the English Premier League football match between Manchester United and Southampton at Old Trafford in Manchester, north-west England, on March 12, 2023. (Photo by Darren Staples / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: Darren Staples / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a világ egyik legjobb védekező középpályásának hírében állt, miután a Real Madridban öt Bajnokok Ligája-győzelemben volt főszereplő, és egyáltalán nem jellemezte őt a durvaság. A brazil játékos tavaly nyáron úgy igazolt a Manchester United csapatába 70 millió euróért, hogy közel 500 klubmeccsen egyszer sem kapott egyből piros lapot.

Casemiro teljesen összetört, amikor kiderült, hogy újra piros lapot kapott Fotó:  Darren Staples / AFP

Sőt eleinte Angliában sem voltak ilyen gondjai, ám vasárnap, karrierje 504. mérkőzésén a második egyből kiállítását könyvelte el úgy, hogy az elsőre is másfél hónapon belül került sor.

Mi volt Casemiro bűne?

Klubkarrierje során először február 4-én állították ki egyből pirossal a brazilt, aki a Cryastal Palace ellen 2-1-re megnyert bajnoki 70. percében azért kapott büntetést, mert megragadta ellenfele, Will Hughes nyakát. Hárommeccses eltiltás következett, a Premier League-ben legközelebb a Liverpool ellen lépett pályára újból, bár ezt a meccset alighanem szívesen kihagyta volna, tekintettel a 7-0-s vereségre.

Aztán következett az újabb bajnoki vasárnap, a Southampton elleni 0-0, amelyen a Manchester United újdonsült „fenegyereke” keményen rácsúszott Carlos Alcaraz lábára. Elsőre sem volt szép látvány, de Anthony Taylor játékvezető csak sárga lapot adott Casemirónak, ám a VAR közbelépett, a sárgát visszavonták és egyből pirosra súlyosbodott az ítélet a 34. percben.

Mivel Casemiro két meccsel korábban már ki lett állítva, most négymeccses eltiltást kapott, ami azt jelenti, hogy a United idei első 14 bajnokijából nyolcat kihagy eltiltás miatt (az eddigi három, plusz a most következő négy piros lapos hiányzás mellett egy meccsen sárga lapos eliltás miatt is „ült”).

Nem ő a durva, hanem Anglia puhány?

A Premier League úgy él az emberek fejében, mint a leginkább fizikális bajnokság, ennek ellenére Erik ten Hag, a Manchester United holland vezetőedzője épp azt kifogásolta Casemiro kiállításai kapcsán, hogy a játékvezetők nem engedik a kemény, ám még fair játékot.

– A játékvezetők azzal a szándékkal kezdték az idényt, hogy mi vagyunk a Premier League, intenzitást és erőt akarunk. Ehhez képest Casemiro, aki ötszáz meccsen játszott Európában, és egyszer sem kapott egyből pirosat, most már kapott kettőt. Keményen játszik, de nagyon sportszerűen – magyarázta Ten Hag, aki rátért a konkrét, Southampton elleni esetre is:

– Visszanézve a jelenetet nem néz ki jól, de bárki, akinek van valami köze a futballhoz, el tudja dönteni, hogy mi a rossz és mi a fair. Elmondhatom, hogy Casemiro egy nagyon fair játékos. Az öltözőben nem beszélt sokat, csalódott volt.

A Manchester United szurkolói ünnepelték

Érdekesség, hogy miután a játékvezető felmutatta a piros lapot Casemirónak, a Manchester United közönsége a nevét énekelve és tapsolva éltette a brazilt. A legtöbben azzal védik a belépőjét, hogy egyértelműen a labda megszerzésére irányult a mozdulata, sőt először a labdát is érte el, csak utána sodorta el a játékost.

Minden nézőpont kérdése, lehet így is nézni Casemiro belépőjét:

Meg így is:

Casemiro vélhetően semmivel sem lett durvább játékos, mint amilyennek főként a Real Madrid színeiben megismertük, viszont már nem egy domináns csapat középpályáján futballozik, mint Spanyolországban, és ennek talán szerepe van abban, hogy többet kell fegyelmezni.

Borítókép: Casemiro másfél hónapon belül másodoszor jutott a kiállítás sorsára (Fotó:  Darren Staples / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.