Gyergyó: ami mindig székely volt és az is marad + videó

A Gyergyói-medence nem csupán Erdély, tágabban Románia legzordabb éghajlatú tájegysége. Miként pénteken megtapasztalhattuk, errefelé az sem ritka, hogy március utolsó napján havazik. Péntek este, a Gyergyó–FTC Erste-liga-döntő hetedik mérkőzésének idején persze jegesmedvék is potyoghatnának az égből, a helyieket az sem zavarná. A hoki mindent visz.

Novák Miklós, Mirkó István, Somogyi Csaba
2023. 03. 31. 15:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországról utazva Gyergyószentmiklóst, a Gyergyói-medencét általában a Sóvidék, Parajd felől szokás megközelíteni. A neves turisztikai település központjában ágazik el az út, jobbra Székelyudvarhely felé mehetünk, balra van Gyergyó (román nevén Gheorgheni) Ezután meg kell másznunk a tengerszint felett 1287 méter magasan fekvő Bucsin-tetőt, ahol a Kis-Küküllő ered. Innen ereszkedünk lefelé a Gyergyói-medencébe. Először Borzontba érünk, utána Gyergyóalfalu következik, ahol a templomkertben olvasható a híres felirat, amit még a legvadabb Ceausescu-időkben sem mert senki sem eltávolítani.

 

Ember vésd szívedbe, hogy ez a föld mindig székely volt és az is marad.

 

Ehhez kell tartania magát annak, aki erre téved. A ferencvárosi szurkolók is pontosan tudják, hogy Gyergyóban nem adják olcsón a sikert.

 

Gyergyószentmiklós a templomának védőszentjéről, Szent Miklós püspökről kapta a nevét, akinek a kultuszát a mai napig tisztelettel ápolják. Talán csak a hokicsapat legjobb játékosai vetekedhetnek vele…

A város lélekszáma a 2020-as adatok szerint valamivel több mint 18 ezer fő, a lakosok közel kilencven százaléka magyar.

Az első hivatalos jégkorongmérkőzést 1949-ben játszották a városban, a hoki töretlenül a legnépszerűbb sportág. Gyergyó a magyar és a román válogatottba is több híres játékost adott, mint például Vargyas László, Borsos Attila, Csata Csaba, Becze Tihamér, Bartalis István, Sárpátki Tamás, Vincze Péter.

S persze itt, közelebbről Gyergyócsomafalván született a magyar jégkorong apostola, Kercsó Árpád, aki napjainkban ismét itt dolgozik.

Péntek este a helyi csapat, a Gyergyói HK az FTC-vel játssza az Erste-liga döntőjének sorsdöntő, hetedik mérkőzését. Mindenki ott szeretne lenne, de csak körülbelül kétezer ember fér be a jégcsarnokba, ahol előre borítékolható a forró hangulat.

Borítókép: Irány Gyergyó! (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.