Már nemcsak Eb-szereplő, biztosan csoportelső a magyar válogatott

A schaffhauseni győztes odavágó, az Eb-részvétel után felszabadultan, különösebb teher nélkül lépett pályára a magyar férfi-kézilabdaválogatott Svájc ellen a tatabányai visszavágón. A találkozó elérte a célját, közönségszórakoztató mérkőzésen 36-27-es magyar győzelem született. Immár nem csak Eb-résztvevő, biztosan csoportelső a magyar válogatott.

2023. 03. 12. 17:32
202303012 Magyarország Svájc kézilabda Nemzeti Sport Török Attila Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi Eb után újra megmutatta magát a magyar közönségnek a Paris SG hosszú sérüléséből felépült sztárja. Bő negyedórája tartott már a Svájc elleni Eb-selejtező mérkőzés Tatabányán, és túl voltunk már egy elrontott magyar hétméteresen, a Schaffhausenben 12 gólt szerzett irányító nem tudott túljárni Nicola Portner eszén. Máthénak sem sikerült, a jobbátlövő visszafutott, elfoglalta a helyét a magyar cserepadon. 

A sikertelen epizódot leszámítva szárnyalt, lubickolt a közönség szeretetében a magyar válogatott. Székely Márton hét védéssel kezdett a kapuban, Rosta Miklós nem rontott lövést a beállóposzton, és ezúttal nem volt szükség a Svájcban a legszebb napjait idéző Lékai virtuóz játékára, a többiek könnyedén megoldották a rájuk bízott feladatot. Különösen a védekezés színvonala emelkedett a januári vb óta, és ennek őszintén örülhetett Chema Rodríguez szövetségi kapitány. Nagyon gyorsan kinyílt az olló a két csapat között. Svájc továbbra is a 39 éves irányítójában, Andy Schmidben bízott, ő azonban – csakúgy, mint Svájcban – sokat vállalt, és nagy hibaszázalékkal játszott. Már nyolc gól is volt a különbség, de a szünetig ez ötre csökkent. Székely Márton döbbenetes, 52 százalékos teljesítménnyel, tizenegy védéssel zárta az első harminc percet.

A folytatásra érkezett Lékai Máté az addig remekül irányító Hanusz helyére, és Máthé Dominik támadásban volt a pályán. Kisebb zavar keletkezett hátul, a hét a hat elleni svájci támadásokkal szemben nem volt ellenszer. Ekkor megint Székely állt a csapat élére, fogott egy-két lövést, dobott egy egész pályás gólt. És hiába támadhatott a csak háromgólos különbségért Svájc, a magyar válogatott ritmust váltott, és felhizlalta nyolc gólra a különbséget. Az első két, rontott lövése után Máthé következő három lövéséből gól lett. A találkozó visszatalált a megszokott medrébe, 5-0-s magyar rohammal megint „kiütésközelivé" duzzadt a különbség. A közönség kiválóan szórakozott, negyedórával a vége előtt, 25-15-nél tízet számolt a svájci válogatottra. A gólkülönbség a végére sem csökkent jelentősen, a hajrában a fradista szélső, Krakovszki Zsolt megszerezte az első gólját a válogatottban. Az utolsó percben felállva tapsolt a tatabányai közönség. Máthé Dominik zárta le magyar gólok sorát, a végén még beakadt egy svájci bomba. Ezzel nem tíz, csak kilenc gól lett a két csapat közötti különbség: 36-27.

A kulcsemberei, Mikler Roland, Bodó Richárd és Ancsin Gábor nélkül felálló magyar válogatott magabiztos győzelemmel őrizte meg hibátlan mérlegét az Eb-selejtező csoportjában, és a hátralevő két mérkőzésének végeredményétől függetlenül már biztosan csoportelsőként végez.

Magyarország–Svájc 36-27 (16-10), Eb-selejtező mérkőzés, Tatabánya. A magyar válogatott gólszerzői: Rosta 10, Máthé 5, Pedro 4, Szita 4, Ilics 3, Ligetvári 3, Hanusz 2, Székely 2, Krakovszki Zs. 1, Bóka 1, Szöllősi 1.

A csoport állása: 1. Magyarország 8 pont (már csoportelső), 2. Svájc 4, 3. Grúzia 2 (106-118), 4. Litvánia 2 (102-122).

Borítókép: Székely Márton zseniálisan védett (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.