Lékai-parádéval harcoltuk ki az Eb-részvételt

A magyar férfikézilabda-válogatott 37-32-re legyőzte Svájcot a Schaffhausenben rendezett Eb-selejtezőn, és a hátralevő három forduló eredményeitől függetlenül kiharcolta a részvételét a jövő évi németországi Európa-bajnokságon.

2023. 03. 09. 20:45
null
20220113 Budapest Magyarország-Hollandia kézilabda EB mérkőzés Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Lékai Máté (66) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Svájc az első két mérkőzésén Grúziát és Litvániát is csak egy-egy góllal győzte le, nem tűnt földtől elrugaszkodott gondolatnak, hogy a magyar férfikézilabda-válogatott Schaffhausenben, a házigazda csapattal szemben megőrizze hibátlan mérlegét a 2024-es Eb-selejtező sorozatban. Chema Rodríguez szövetségi kapitány a mérkőzés előtt a pontos, labdavesztések nélküli támadásokat, és a tapasztalt irányító, a 39 éves Andy Schmid elleni hatékony védekezést nevezte meg a siker előfeltételének.

Ehhez képest a kezdés alakulhatott volna jobban is: Schmid többször is megvillant, okos gólokat lőtt Székely Márton kapujába. A magyar válogatottban is egy rutinos játékos, vitte a prímet, a FTC irányítója nagyon élt, a két átlövő, Ilics Zorán és Szita Zoltán volt passzívabb a kelleténél.

EHF Euro 2024 qualification - Switzerland vs Hungary
Sipos ezúttal is keményen védekezett   Fotó: EPA/MICHAEL BUHOLZER

Egyik csapat sem foglalkozott sokat a védekezéssel, a két kapus összesen egy védést tudott felmutatni az első tíz percben. A szélsőinkre nem lehetett panasz, Bóka Bendegúz és Pedro is biztos kézzel lőtte be a helyzeteit, Lékai is hibátlan lőlappal állt, amíg nem kezdte el pihentetni az első sorát a kapitány. Érkezett Andó Arián a kapuba, majd Hanusz Egon és Szöllősi Szabolcs is, a jobbára védekező Ligetvári lett a balátlövő. A félidő derekán egy 3-0-s rohammal Svájc meglépett két góllal, Chema Rodríguez időt kért, a nyitott védekezéssel szemben kereste, és úgy tűnt, Ligetvári okos átlövésgóljával meg is találta a magyar válogatott. Elég volt azonban két technikai hiba támadásban, és nőtt a hátrány. 17-14-es hazai előny után megemberelte magát a magyar válogatott, a motiváltan játszó Lékai vezérletével 21-19-re fordított. 

EHF Euro 2024 qualification - Switzerland vs Hungary
Ligetvári bombagólokat lőtt    Fotó: EPA/MICHAEL BUHOLZER


A szünet után zsinórban három góllal már ötgólos volt a magyar előny. Andó Arián két remek védéssel, a válogatott gyors gólokkal és szigorúbb, fegyelmezettebb védekezéssel jelentkezett a második félidő elején. Az újonc szélső, a NEKA fiatal játékosa, Krakovszki Bence góllal debütált, majd a testvére, Zsolt is bemutatkozhatott. A vezetés már nem forgott veszélyben, a hajrában hétgólos előnynél volt egy kis bizonytalanság, de végül Andó bravúrjaival sikerült távol tartani a svájciakat, 37-32 lett a vége.

A magyar válogatott megőrizte a hibátlan mérlegét, és a hátralevő három forduló eredményétől függetlenül kiharcolta a részvételt a jövő évi németországi Eb-n.

Svájc–Magyarország 32-37 (19-21), Eb-selejtező mérkőzés, Schaffhausen. A magyar válogatott gólszerzői: Lékai 13, Bóka 5, Rosta 4, Hanusz 3, Pedro 3, Ligetvári 3, Szita 2, Ilics 2, Krakovszki B. 2.

A csoport állása: 1. Magyarország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Grúzia 2, 4. Litvánia 0.

A két csapat vasárnap Tatabányán (tv: 16.00, M4 Sport) is megmérkőzik egymással. 

Borítókép: Lékai Máté 13 gólt szerzett Svájcban (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.