Tartalékosan is kötelező a győzelem az Eb-selejtezőkön

A januári világbajnokság után újra tétmérkőzéseket játszik a magyar férfi-kézilabdaválogatott. Ma Schaffhausenben, majd vasárnap Tatabányán is Svájc ellen lép pályára Eb-selejtező mérkőzésen. Chema Rodríguez csapata akár már egy győzelemmel is bebiztosíthatja a részvételét a jövő évi németországi Európa-bajnokságon.

2023. 03. 09. 4:50
Tatabánya 20220416 kézilabda VB selejtező Magyarország Izrael foto Török Attila Nemzeti Sport FAZEKAS Gergő Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideje lezárni a rossz sorozatot. A férfi-kézilabdaválogatott három tétmérkőzés óta nyeretlen, a januári világbajnokságon Dánia, Norvégia, végül a hetedik helyért lejátszott találkozón Egyiptom ellen is vereséget szenvedett. Ma új szakasz kezdődhet a csapat életében, Svájc ellen Schaffhausenben (tv: 19.00, Duna World) lép pályára Chema Rodríguez együttese, és amennyiben idegenben vagy a vasárnapi visszavágón Tatabányán nyer, akkor az egyaránt pont nélkül álló Litvánia és Grúzia elleni mérkőzés végeredményétől függetlenül bebiztosítja a helyét a jövő évi németországi Európa-bajnokságon. 

A válogatott több kulcsjátékosára sem számíthat: a három szegedi kulcsember, Mikler Roland, és Bodó Richárd sérülés miatt nem állhat rendelkezésre. A héten további két hiányzó csatlakozott a szegedi trióhoz: a tatabányai Ancsin Gábor betegség, a hosszú sérülése után visszatérő Paris SG-t erősítő elővigyázatosság miatt hagyja ki a schaffhauseni mérkőzést. Máthé a vasárnapi tatabányai visszavágón már bevethető lesz. Svájcban egy jobbátlövő, Ilics Zorán lesz a magyar keretben.

Az öt kulcsember hiányában is a kötelező győzelem reményében indul csatába Chema Rodríguez csapata. Ezt a Ferencváros tapasztalt irányítója, is megerősítette. – Nem számolgatunk. A lehető legjobb játékban bízom, és nagyon remélem, hogy mindkét meccsen nyerni tudunk. Nagyon kemény mérkőzések lesznek, mindent bele kell adnunk – mondta a jelenlegi keret egyetlen, olimpián szerepelt játékosa. Visszatért a keretbe a Veszprém szerződtetett, a lengyel Plocknak kölcsönadott játékosa, Fazekas Gergő és a fiatal Andó Arián is, aki három éve a svédországi Eb-n vett részt a magyar válogatottal.

A két csapat játékereje közötti különbség magyar győzelmet sejtet. Svájc legutóbb 1996-ban, Atlantában szerepelt olimpián, 1995 és 2021 között nem tudta kivívni a vb-részvételt, és a legutóbbi, magyar–szlovák közös rendezésű Eb-re sem kvalifikálta magát. Ezzel együtt nem árt figyelni a Bundesligában címvédő Magdeburg kapusára, Nikola Portnerre és az örökifjú irányítóra, a 39 éves Andy Schmidre, akit egykor Dániában, Svájcban és Németországban is megválasztottak a szezon legjobb játékosának. Ő biztosan jól ellesz a pályán a 34 éves Lékai Mátéval.  

A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont (77-47), 2. Svájc 4 (51-49), 3. Litvánia 0 (49-63), 4. Grúzia 0 (47-65).

A csoport első két helyezettje, valamint a legjobb négy csoportharmadik jut ki a jövő évi németországi Európa-bajnokságra.

Borítókép: Fazekas Gergő megmutathatja magát a válogatottban (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.