Ki fogják zsigerelni a futballistákat a 2026-os vb-n

A Sky News értesülései szerint a FIFA a mai napon jóváhagyja, hogy az eddigiekhez képest 40 mérkőzéssel több, összesen 104 legyen a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon.

Magyar Nemzet
2023. 03. 14. 18:40
null
TOPSHOT-FBL-WC-2022-MATCH64-ARG-FRA-TROPHY Fotó: FRANCK FIFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már régen eldőlt, hogy az amerikai, kanadai, mexikói közös rendezésű világbajnokságon a korábbiakkal ellentétben nem 32, hanem 48 csapat vesz részt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) már korábban elfogadta a létszámemelésre vonatkozó javaslatot. A Sky News információi szerint a FIFA vezető testületének ruandai tanácskozásán elfogadják a mérkőzések számának az emelését. Az eredeti tervek szerint a 64 mérkőzés helyett nem 80, hanem 104 meccset rendeznek az észak-amerikai tornán.

A változtatás segít a FIFA-nak elérni a több mint kilencmilliárd GBP-bevételre vonatkozó célját, de megoldja az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által közösen rendezett esemény formátumbeli problémáit is. A 16, egyenként három csapatból álló csoport helyett 12 csoport lesz, egyenként négy résztvevővel. Minden csoport első két tagja és a nyolc legjobb harmadik helyezett jut tovább a legjobb harminckettő közé.

A versenykiírás tervezett átalakítása azt jelenti, hogy a döntőbe jutó csapatoknak a tavaly Katarban döntős Argentína és Franciaország hét meccse helyett nyolc mérkőzést kell lejátszaniuk. A döntőt 2026. július 19-én, vasárnap rendezik az Egyesült Államokban.

A FIFA vezető testülete a döntő időpontját 2026. július 19-re tűzte ki. A torna hossza a várakozások szerint negyvennaposra nő, de a játékosokat ugyanúgy 56 napra kell elengedniük a klubjaiknak, mint a 2010-ben, a 2014-ben és a 2018-ban. Tavaly a katari vb 29 napig tartott.

A játékosok leterheltségével kapcsolatos aggályokkal új munkacsoport foglalkozik, amelyet a FIFA Tanácsa jóvá fog hagyni. A FIFA-nak az a célja, hogy minden szezonban kötelező pihenőidő legyen a játékosok számára; két mérkőzés között legalább két teljes napot, ideális esetben 72 óra pihenőt kaphatnak a labdarúgók.

A terveket mérlegelő munkacsoportban orvosok és a futballista-szakszervezet tisztségviselői vesznek majd részt.

A klubvilágbajnokságról is határozat született: 2025-től négyévente rendezik meg a tornát 32 csapat részvételével, minden konföderáció legrangosabb sorozatának négy győztese kvalifikálja magát 2021 és 2024 között. Ezt azt jelenti, hogy Európából a Chelsea és a Real Madrid már biztos résztvevőnek számít. Amennyiben bármelyik klub ismét diadalmaskodna, akkor a klubrangsor alapján jelölnék ki az új résztvevőt. 

A FIFA kongresszusát csütörtökön tartják, melyen újraválasztják Gianni Infantino elnököt.

Borítókép: A végső győztesnek még több meccset kell játszania az aranyéremért (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.