A nagy pofon után az olaszokon a bővítés sem segítene

Ma tartják Dohában a 2022-es labdarúgó-világbajnokság csoportjainak sorsolását (18.00, M4 Sport), noha a harminckét kvótából még csak huszonkilenc kelt el. Négy év múlva, az amerikai–kanadai–mexikói vb-n már negyvennyolc csapat vehet részt, így az idei mezőny áttekintése mellett azt is megvizsgáljuk, hogy a bővítés az aktuális erőviszonyok alapján mely válogatottaknak jelentene segítséget.

2022. 04. 01. 7:17
Italy vs North Macedonia
epa09847808 Italy players show their dejection at the end of the FIFA World Cup Qatar 2022 play-off qualifying soccer match between Italy and North Macedonia at the Renzo Barbera stadium in Palermo, Sicily, Italy, 24 March 2022. EPA/CARMELO IMBESI Fotó: EPA/CARMELO IMBESI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön hajnalban érvényesült a papírforma. Mexikó Salvador legyőzésével biztosította helyét az év végi, katari világbajnokság mezőnyében, míg az Egyesült Államoknak a hatgólos zakó elkerülése, a Costa Rica elleni 2-0-s vereség is elég volt ahhoz, hogy csatlakozzon a mezőnyhöz.

Velük együtt már huszonkilenc vb-résztvevő ismert, a maradék három helyért nyolc válogatott van versenyben: júniusban rendezik a Costa Rica–Új-Zéland pótselejtezőt, és ugyanekkor játszik Peru az Egyesült Arab Emírségek–Ausztrália, míg Wales a remény szerint addig megrendezhetővé váló Skócia–Ukrajna meccs győztesével.

Ha már az idei világbajnokságra felemelték volna a létszámot az 1998-as vb óta érvényes harminckettőről negyvennyolcra, akkor ezeknek a csapatoknak nem kellene a pótvizsgában bízniuk, illetve a skót–ukrán meccs közvetlen vb-kvótáért zajlana.

Az Európa-bajnok Olaszországot viszont nem mentette volna meg a bővítés, csak a pótselejtezős ága döntőjében elbukó Svédországot és Észak-Macedóniát.

Európa ugyanis mindössze három plusz helyet kap, a jelenlegi tizenhárom helyett az amerikai–kanadai–mexikói vb-n tizenhat válogatott képviseli az öreg kontinenst, azaz mindössze a mezőny egyharmada érkezik majd Európából. Pedig a legutóbbi négy világbajnokot ez a kontinens adta, sőt legutóbb, 2018-ban már az elődöntőre Európa-bajnoksággá szűkült a mezőny.

A bővítésnek azonban nem a színvonal emelése a fő mozgatórugója, hanem a több meccs, nagyobb bevétel elv, és a kicsiknek való lehetőségnyújtás, amelytől Gianni Infantino FIFA-elnök az újraválasztásához szükséges szavazatokat reméli.

El is kél a segítség, ugyanis a mostani az első vb-selejtezősorozat, amelyen egy újonc sem vívja ki a részvételt, a rendező Katar lesz az egyetlen debütáns a világbajnokságon.

Ha az északmacedónok négy év múlva is így szerepelnek a selejtezőn, világbajnoki debütálást is ünnepelhetnek. Fotó: AFP/Gabriele Maricchiolo

Dél-Amerika a négy biztos kvóta helyett hatot kap 2026-tól: Peru mellett az a Kolumbia is ünnepelhetett volna, amely a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt megnyerte csoportját. Sőt az interkontinentális pótselejtezőn Chile is nagyon jó eséllyel szállna harcba az utolsó két hely egyikéért.

Kevesebbet erősödik a mezőny a plusz négy afrikai válogatottal, bár a kontinens elitje rendkívül szoros, Egyiptom tizenegyesekkel, Algéria a 124. percben kapott góllal maradt le a részvételről. Mellettük részt vehetne a vb-n Nigéria és a Mali, a gondolatkísérlet erejéig a Marokkó elleni párharcát simán elveszítő Kongói DK-t küldjük pótselejtezőre.

Amíg Afrika legalább az eddigiekhez hasonló erősségű csapatból fog többet küldeni a vb-re, addig az észak- és közép-amerikai (Concacaf) zónában és Ázsiában sokkal nagyobb a szakadék a szűk élmezőny és a középmezőny eleje között. A pótselejtezőben még versenyben lévő válogatottak mellett a közvetlen kijutásra a mostani rendszerben esélytelen Panama, Jamaica, Irak és Omán is biztos résztvevő lenne, bár utóbbiak közül az egyiket valószínűleg megelőzné az uralkodó Ázsia-bajnok Katar, amelynek az aktuális sorozatban nem kellett selejtezőt vívnia.

A FIFA-nak gazdasági szempontból fontos lenne Kína felzárkózása, a távol-keleti ország azonban egyelőre még a felduzzasztott mezőnybe sem férne be. Ki tudja, lehet, hogy nem a 2026-os lesz az utolsó létszámemelés.

A világranglistán jelenleg 101. helyen álló Új-Zéland viszont ott lenne a résztvevők között, Óceánia megkapja a régóta várt garantált kvótát, a Salamon-szigetek pedig részt vehetne a pótselejtezőn Chile, a Kongói DK, Irak vagy Omán, valamint Salvador és Honduras illusztris társaságában.

A sorsolás menete

A rendező Katar automatikusan az első kalapba, onnan is az A csoportba kerül. A többi válogatottat a tegnap kiadott FIFA-világranglista – amelyen Belgium három és fél év után elvesztette első helyét Brazília javára – alapján sorolták kalapokba, a még ismeretlen résztvevők az utolsóban kaptak helyet. Minden csoportban legalább egy, legfeljebb két európai válogatott lesz, a többi kontinens pedig egyetlen négyesbe sem adhat egynél több csapatot.

1. kalap: Katar, Brazília, Belgium, Franciaország, Argentína, Anglia, Spanyolország, Portugália.

2. kalap: Mexikó, Hollandia, Dánia, Németország, Uruguay, Svájc, Amerikai Egyesült Államok, Horvátország.

3. kalap: Szenegál, Irán, Japán, Marokkó, Szerbia, Lengyelország, Dél-Korea, Tunézia.

4. kalap: Kamerun, Kanada, Ecuador, Szaúd-Arábia, Ghána, a három júniusi kijutó.

Borítókép: Az olaszoknak össze kell szedniük magukat, ha nem akarnak a 2026-os világbajnokságról is lemaradni (Fotó: EPA/Carmelo Imbesi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.