Az olaszok nem adták fel, megtalálták a vb-re vezető utat

Bár az ázsiai selejtezőkről Irán elsőként biztosította be részvételét az idei labdarúgó-világbajnokságon, az ország katari részvétele mégis kérdéses lehet, miután nem engedték be a jeggyel rendelkező nőket a Libanon elleni mérkőzésre. Az olaszok az utolsó utáni szalmaszálban bíznak.

Magyar Nemzet
2022. 03. 31. 14:38
Italy vs North Macedonia
epa09847832 Italy's head coach Roberto Mancini reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 play-off qualifying soccer match between Italy and North Macedonia at the Renzo Barbera stadium in Palermo, Sicily, Italy, 24 March 2022. EPA/CARMELO IMBESI Fotó: EPA/CARMELO IMBESI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország szégyenszemre lemarad a 2022-es világbajnokságról: az uralkodó Európa-bajnokot Észak-Macedónia ütötte el a részvétel lehetőségétől.

Az eredménybe nyilvánvalóan nehezen tudnak belenyugodni az olaszok, és a helyi sajtóban már kész is az elmélet, hogy miként vehetne részt Roberto Mancini válogatottja mégis a katari vb-n. Ha Iránt kizárják, Olaszország meghívót kaphat, mint a friss FIFA-világranglistán legelőkelőbb helyen (a hatodikon) álló lemaradó.

De miért is zárna ki a FIFA Iránt?

Az iráni válogatott magabiztosan menetelt az ázsiai selejtezőben, a térségből – a rendező Katart nem számítva – elsőként biztosította helyét a világbajnoki mezőnyben. Azonban a FIFA már a selejtezősorozat elején figyelmeztette az ország illetékeseit: negyven év kitiltás után engedélyezze a nőknek is a mérkőzések látogatását, különben komoly szankciók sújtják Iránt. A nemzetközi szövetség akkor a kizárás lehetőségét is belengette.

A fenyegetés következménye nem maradt el. A Kambodzsa elleni, 14-0-ra megnyert előselejtezőn nők is szurkoltak a lelátón Iránnak, igaz, a férfi nézőktől elkülönített szektorban.

A selejtező utolsó, már mindkét fél számára tét nélküli fordulójában, az Irán–Libanon meccsen azonban beszámolók szerint a kétezer, jegyet váltott nő a stadionon kívül rekedt, sőt amikor megpróbáltak belépni az arénába, paprika spray-vel fújták le őket.

Az Al Jazeera idézi az Irán 2-0-s sikeréhez góllal hozzájárult Alireza Dzsahanbahs meccs után, élő adásban tett nyilatkozatát, hozzátéve, hogy az iráni adó az ismétléskor már kivágta ezeket a szavakat a játékos mondandójából:

Remélem, hogy mostantól a hazai meccseinket a nők is megnézhetik, hogy őket is boldoggá tehessük.

Ha a FIFA valóban a legnagyobb szigorral lép fel, és kizárja Iránt a vb-ről, akkor sem tűnik valószínűnek, hogy az olaszok örülhetnek. Az ázsiai selejtezőből még hátra van az Egyesült Arab Emírségek–Ausztrália mérkőzés, amelynek győztese Peru ellen játszhat a részvételért. A FIFA Irán kizárása esetén is megőrizhetné az Ázsiának járó kvótákat, ha az említett párharc győztese jutna ki a világbajnokságra, s a vesztese mérkőzne Peruval az interkontinentális pótselejtezőn. 

Az olaszok számára kedvező forgatókönyv tehát rendkívül valószínűtlen.

 

Borítókép: Roberto Mancini csapata a pályán nem tudta kiharcolni a vb-részvétel jogát (Fotó: EPA/Carmelo Imbesi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.