Kegyetlen a ranglista, világbajnokok szorultak a második kalapba

Pénteken 18.00-tól tartják a labdarúgó-világbajnokság sorsolását Katar fővárosában, Dohában. A világranglistán elfoglalt helyezések alapján a kiemelést már elkészítették, érdekesség, hogy a pótselejtezőből a v-bre kijutott Portugália az első, Németország pedig csupán a második kalapba került. A csoportokat úgy alakítják ki, hogy három hely még mindig kiadó a harminckettes mezőnyben.

Magyar Nemzet
2022. 03. 31. 14:07
Qatar's players celebrate with fans after scoring their second goal in the FIFA Arab Cup 2021 group A football match between Oman and Qatar at the Education City Stadium in Ar-Rayyan on December 3, 2021. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Fotó: AFP/JACK GUEZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány, valamint az ukrajnai háború következményeként úgy tartják meg a pénteki ceremóniát, hogy három hely még kiadó. Közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra lezárult az észak- és közép-amerikai térség (CONCACAF) selejtezője, Kanada mellett az Egyesült Államok és Mexikó jutott ki egyből a vb-re, negyedikként Costa Rica játszhat interkontintentális pótselejtezőt Óceánia győztesével, Új-Zélanddal.

A másik két hely közül az egyik Európában dől el, a másik pedig a dél-amerikai negyedik Peru, valamint az ázsiai rájátszás nyertese között. A hátralévő három hely így dől el:

  1. Wales–Skócia vagy Ukrajna. Konkrét időpont még nincs, a tervek szerint júniusban játsszák a két meccset.
  2. Costa Rica–Új-Zéland. Az időpont június 13-14.
  3. Arab Emírségek vagy Ausztrália (június 7-én lesz meg a győztes)–Peru. Az időpont június 13-14.

A három kiadó helyért tehát még nyolcan vannak versenyben, a mezőny június 14-én lesz teljes. A júniusban kijutó csapatok a világranglista-helyezéstől függetlenül csak a negyedik kalapban kaphatnak helyet.

A kiemelés különben nem rejteget meglepetést, hiszen a világranglistán elfoglalt helyezés alapján készítették el. Portugália a pótselejtezőből egyből az első kalapba ugrott, két korábbi többszörös világbajnok, Uruguay és Németország, továbbá Hollandia csak a másodikba került. Házigazdaként Katar is a legjobbak között várhatja a sorsolást.

A világbajnokságot az eddig megszokott 32 helyett csupán 28 nap alatt – november 21–december 18. között – zavarják le. Éppen ezért nagyon feszes lesz a menetrend.

A csoportkörben naponta négy mérkőzést rendeznek, és 12 napon át tart ez a szakasz. A csoportokban – az európaiak kivételével – azonos zónából érkezettek nem kerülhetnek össze.

A FIFA honlapjának tájékoztatása alapján a pénteki sorsoláson mintegy kétezer vendég vesz részt, köztük a sportág olyan ismert személyiségei működnek közre, mint Cafú, Lothar Matthäus, Ali Daei, Bora Milutinovic, Jay-Jay Okocha, Rabah Madzser és Tim Cahill.

A sorsolás kiemelése
1. kalap: Katar (házigazda/51. hely a világranglistán), Brazília (1.), Belgium (2.), Franciaország (3.), Argentína (4.), Anglia (5.), Spanyolország (7.), Portugália (8.)
2. kalap: Mexikó (9.), Hollandia (10.), Dánia (11.), Németország (12.), Uruguay (13.), Svájc (14.), Egyesült Államok (15.), Horvátország (16.)
3. kalap: Szenegál (20.), Irán (21.), Japán (23.), Marokkó (24.), Szerbia (25.), Lengyelország (26.), Koreai Köztársaság
4. kalap: Kamerun (37.), Kanada (38.), Ecuador (46.), Szaúd-Arábia (49.), Ghána (60.), Peru (22.) vagy Ausztrália (42.) vagy Egyesült Arab Emírségek (68.), Costa Rica (31.) vagy Új-Zéland (101.), Wales (18.) vagy Skócia (39.) vagy Ukrajna (27.)

Borítókép: Katar készen áll a világbajnokságra (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.