Az NB I-ben kieső helyen álló MTK játékosai is hozzájárultak a macedón csodához

Az olaszokat a vb-pótselejtezőn idegenben elbúcsúztató északmacedón válogatottban hemzsegnek az ismerőseink. Öt olyan labdarúgó is pályára lépett tegnap Palermóban, akik korábban Magyarországon szerepeltek, a győztes gól előtti passzt adó Bojan Miovszki jelenleg a kieső helyen álló MTK futballistája. A klubja is méltatta a 2020 óta a kék-fehéreket erősítő játékost és csapattársat, a korábban a Fradiban is szerepelt Sztepan Szpirovszkit.

Magyar Nemzet
2022. 03. 25. 10:03
Boban Nikolov
Boban Nikolov (jobbra, pirosban), nem hagyott levegőt Marco Verrattinak Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországgal még soha nem fordult elő, hogy két egymást követő labdarúgó-világbajnokságról lemaradjon. Egészen tegnapig. A palermói Renza Barbera-stadionban az északmacedón válogatott 1-0-ra legyőzte a tavaly nyári Európa-bajnokság győztesét, így az Azzurri 2018 után idén sem lesz vb-résztvevő.

 

Palermóban felborult a pálya, az olaszok szinte végig egykapuztak, az északmacedónok kétszer találták el a kaput, az egyik kísérletből gól lett a 92. percben, és ezzel el is dőlt a vb-selejtező play-off kör első fordulója. Nem jön létre a csúcsrangadó: az Európa-bajnok Olaszország nem a Cristiano Ronaldóval felálló Portugáliával, hanem Észak-Macedóniával játszik a katari részvételért.

Így örültek az északmacedónok az öltözőben:

Az északmacedón válogatott tagjait jól ismerjük, öt emberük korábban megfordult az NB I-ben, és ők kezdőként vagy csereként pályára léptek Palermóban. A legjobbjuk ezúttal is a 26 éves szervező középpályás, Enisz Bardi volt, a 2014 és 2017 között Újpesten játszó, öt éve a spanyol első osztályú Levantéban szereplő labdarúgó, aki már két gólt szerzett La Liga-karrierje során a Barcelona ellen. Egy időben az Arsenal csábította, de végül maradt a spanyol klubjában.

Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Boban Nikolov szintén három szezont töltött Magyarországon, a védekező középpályás tagja volt a Mol Fehérvár Európa-liga csoportkörében szerepelt csapatának, Marko Nikolics edző távozásával azonban kitelt az ideje a Vidinél. Jelenleg a moldovai Sheriff Tiraspol csapatát erősíti, ő is szerepelt tavaly ősszel a Real Madrid elleni győztes BL-csoportmeccsen a Santiago Bernabéuban.

Így örült Nikolov és a Sheriff annak a bizonyos diadalnak:

Vidar Musliu is kezdett Palermóban, és neki is van fehérvári múltja. A jelenleg a német másodosztályú Ingolstadt játékosa is tagja volt a Vidi nemzetközi menetelésének. Ő vezényelte tegnap az északmacedón védelmet a Renzo Barberában.

Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Az olaszok ellen két olyan futballistát is felvonultatott, mindkettőt csereként, az északmacedón válogatott, akik a jelenlegi szezonban a magyar élvonalban szerepelnek. Sztefan Szpirovszki korábban a Ferencvárosban is szerepelt, kis kitérővel tért vissza az NB I-be, és jelenleg a kieső helyen álló MTK-t erősíti. Ő váltotta Nikolovot a második félidőben.

Szprivoszki jól érzi magát Budapesten:

Szintén a hajrában kapott lehetőséget Bojan Miovszki, aki nem sok vizet zavart a pályán, egészen  a 92. percig, amikor a mindent eldöntő gól előtt kiszolgálta Trajkovszkit. Az MTK honlapja meg is emlékezett a két kék-fehér labdarúgóról.

Az északmacedón csoda jövő kedden folytatódhat, amikor a pályafutása utolsó vb-szereplésére készülő Ronaldóval felálló Portugália ellen idegenben harcolhatja ki a katari kvalifikációt. 

Borítókép: Boban Nikolov a Vidiben is alapember volt egy ideig (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.