Az Eb-győzelem elfedte a bajokat, most kiborult a bili Itáliában

Olaszország sorrendben a második labdarúgó-világbajnokságról is lemarad, miután hazai pályán, Palermóban meglepetésre 1-0-ra kikapott Észak-Macedóniától Alekszandar Trajkovszki hosszabbításban szerzett góljával. Nem bűnbakot keresnek az olaszok, nem követelik Roberto Mancini szövetségi kapitány fejét, hanem szembenéznek az olasz futball mélyrepülésével, amely tényt a tavalyi Európa-bajnoki győzelem átmenetileg ismét elfedett. Kiborult a bili.

2022. 03. 25. 9:19
null
Italy's forward Joao Pedro reacts at the end of the 2022 World Cup qualifying play-off football match between Italy and North Macedonia, on March 24, 2022 at the Renzo-Barbera stadium in Palermo. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába támadták végig az olaszok az Észak-Macedónia elleni mérkőzést, hiába végeztek el 16 szögletet és rúgtak kapura összsen 32-szer, képtelenek voltak betalálni. A hosszabbításban, a 92. percben azán az egykoron a pályafutása legszebb éveit éppen a meccs helyszínén, Palermóban töltött, jelenleg Szaúd-Arábiában focizó Alekszandar Trajkovszki lapos, sunyi lövése utat talált a hálóba. 

Ezzel a góllal nyertek 1-0-ra a macedónok és estek ki az olaszok. Nem lesz tehát olasz–portugál csúcsmeccs a világbajnoki részvételért.

A találkozó lefújása után a macedónok, akiknek a szurkolói jelentős számban buzdították kedvenceiket a lelátón, euforikusan ünnepeltek, az olaszokban viszont keserűség, frusztráció és düh keveredett, volt, aki magába roskadt, mások ripityára törték a kispad székeit.

Egyedül talán Roberto Mancini őrizte meg a hidegvérét, aki nem bujdokolt el, higgadtan nyilatkozott a mérkőzést követően.

– Amennyiben az Európa-bajnoki győzelem volt pályafutásom legnagyobb boldogsága, akkor ez a mostani vereség vitán felül a legnagyobb csalódás. Néha hihetetlen dolgok történnek a futballban. Megérdemelten nyertük meg az Európa-bajnokságot, azóta viszont hiheteten balszerencse-sorozat sújt bennünket. Mintha minden összefogott volna ellenünk. Ezekben a nehéz pillanatokban jobban szeretem a játékosaimat, mint amikor megnyertük az Eb-t – mondta a szövetségi kapitány.

Mancini vezérletével az olasz válogatott 42 mérkőzést játszott és azok közül csupán kettőt vesztett fel. Az egyiket tavaly októberben a Nemzetek Ligája elődöntőjében, a másikat pedig csütörtök este a pótselejtezőben, ugyancsak az elődöntőben. Az első vereségen mindenki könnyedén túllépett, a mostani kudarc viszont komoly hatással lesz az olasz labdarúgásra.

Olaszország már az előző, 2018-as, oroszországi világbajnokságra sem jutott ki, az azt megelőzőt két tornán, 2014-ben Brazíliában és 2010-ben Dél-Afrikában pedig már a csoportkörben kiesett. A 2006-os diadal óta felnőtt és kifutott egy komplett generáció a nélkül, hogy a világbajnokságokon értékelhető eredményt ért volna el.

Abban ugyan igaza van Mancininek, hogy az olaszokat hihetetlen balszerencse sújtotta a selejtezőkben. A C csoportban úgy lettek másodikak 16 ponttal a 18 pontos Svájc mögött, hogy egyszer sem kaptak ki. Az első számú rivális helvétekkel úgy végeztek kétszer is döntetlenre, hogy Jorginho mindkét meccsen büntetőt hibázott. Mondani sem kell, ha csak az egyik bemegy, az olaszok végeznek a csoport élén, és ott vannak a vb-n.

– Kihagyott büntetők? Nagyon nehéz kérdés. Mindig fáj, ha erre gondolok. Egész életemben elkísérnek – jegyezte meg keserűen a Chelsea játékosa, aki tavaly egyedüliként Eb-t és Bajnokok Ligáját is nyert.

– Nehéz magyarázatot találni a vereségünkre – kesergett Marco Verratti a RAI Sportnak. – Rémálom volt ez az este. Végignézve az öltözőben a játékosokon, azt kell mondanom, olyan csapatunk van, amelyiknek ott a helye a világbajnokságon. Katasztrófa, ami történt. Nagyon nehéz hősökből kiselejtezettekké válni. Különleges időket éltünk át együtt, és mindig büszke leszek a csapattársaimra. Ez a futball, gólokat kell szerezni. Nem sikerült, de mindent beleadtunk, amit csak tudtunk volt. Nem volt elég.

Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Verratinak sem könnyű. Három hete a Paris Saint-Germainnel a Bajnokok Ligájából esett ki, most pedig lemaradt a világbajnokságról.

A fáradhatatlan középpályás véleményével azonban az olaszok nem értenek egyet. Éppen az emelik ki, hogy egy-egy siker ellenére az olasz futball egyre mélyebb válságba zuhan.

Csak két európai szintű klasszisa van az olasz válogatottnak, Jorginho és Verratti, a többiek a Sassuolóból érkeznek

– fogalmazott meg éles, de nem alaptalan bírálatot az egyik újságíró. 

Bizony igaza van. A Juventusból, a Milanból és az Internazionaléból egyetlen játékos sem szerepelt Mancini támadói között, miközben a posztra a Sassuolo három embert ad a válogatottba. S nem azért, mert a kapitány pikkelne a három klubra, hanem mert azokban a külföldiek viszik a prímet.

Nincs igazi olasz tehetség, az U21-es csapat trénere pedig arra panaszkodott, hogy lassan a harmadosztályból, a Serie C-ből kell válogatnia, mert az első vonalban nem kapnak lehetőséget az olasz fiatalok.

Azért is ostorozzák az olasz szövetséget, hogy nem halasztotta el a múlt hét végi bajnoki fordulót, s nem hagyott elég időt a válogatottnak a felkészülésre.

Kiborult a bili Olaszországban, már csak az a kérdés, ki takarítja fel, ami kiömlött.

– Remélem, Mancini folytatja a munkáját. 2026-ig érvényes a szerződés – szögezte le Gabriele Gravina, a szövetség elnöke, valószínűleg a többség véleményét megfogalmazva.

Azért érdemes végigvenni, egyáltalán kik jöhetnének számításba. A három legnevesebb olasz tréner egyaránt foglalt, Carlo Ancelottinak (Real Madrid), Massimiliano Allegrinek (Juventus) és Antonio Contének (Tottenham) egyaránt érvényes szerződése van, ráadásul olyan, amiből szinte lehetetlen kivásárolni. Még Roberto de Zerbit (Sahtar) és Vincenzo Italianót (Fiorentina) emlegetik, de egyiküket sem tartják alkalmasnak a gondok megoldására. 

Várhatóan Mancini marad, hacsak nem önszántából távozik. A legfőbb kérdés azonban az, lesz-e végre reform az olasz futballban, vagy a négyszeres világbajnok menthetetlenül süllyed a középszerűség felé. 

Világbajnoki pótselejtezők, Európa

Olaszország–Észak-Macedónia 0-1 (0-0), gólszerző: Trajkovszki (92.)

Wales–Ausztria 2-1 (1-0), gólszerzők: Bale (25., 51.), illetve Davies (65., öngól)

Portugália–Törökország 3-1 (2-0), gólszerzők: Otávio (15.), Jota (42.), Nunes (94.), illetve Yilmaz (65.)

Svédország–Csehország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0), gólszerző: Quaison (110.)

Borítókép: Joao Pedro – az egyik olasz bánata a sok közül (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.