Olasz tragédia: Észak-Macedónia nyert Palermóban!

Soha nem jártak még így az olaszok: két egymás utáni világbajnokságon sem vehet részt az ország labdarúgó-válogatottja. Tetézi a tragédiát, hogy ezúttal Észak-Macedónia jelentette a Squadra Azzurra végzetét.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 22:42
Enis Bardhi Lorenzo Insigne Italy North Macedonia Qatar 2022
Fotó: Twitter/Azzurri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha volt pótselejtezős párharc, amelyik egyértelműnek tűnt, az az Európa-bajnok Olaszország és Észak-Macedónia összecsapása volt. Azonban Alekszandar Trajkovszki jól eltalált távoli lövése az olaszok vb-álmának végét jelentette!

Pedig az olaszok végigtámadták a meccset, a kapura lövések aránya 32-4, a szögleteké 16-0 volt, de Roberto Mancini csapata mégis képtelen volt a gólszerzésre, a 92. percben pedig jött a szaúdi Al-Fajha támadójának találata...

Olaszország szégyenszemre 2018 után 2022-ben is lemarad a világbajnokságról.

Érdekesség viszont, hogy Roberto Mancini csapata már a negyedik Európa-bajnok, amely sem az Eb-arany előtti, sem az utána következő vb-n nem vehet részt, Csehszlovákia (1976-os Eb-siker), Dánia (1992) és Görögország (2004) után.

Bár Mancini biztosan cserélne vele, egy másik olasz szakember, Carlo Ancelotti számára is kínosan alakult a csütörtök este. Az olasz szakvezető szerint Gareth Bale nem volt bevethető állapotban a négy nappal korábbi El Clásicón, és Ancelotti Wales miatt is aggódott. Nos, az 1958 óta első vb-részvételére hajtó válogatottban Bale nemcsak pályára lépett, hanem óriási szabadrúgásgólt is lőtt Ausztria kapujába.

Wales a második félidő elején megduplázta az előnyét, ismét Bale volt eredményes. Az osztrákok Ben Davies öngóljával szépítettek, de az egyenlítés már nem jött össze. Wales csak júniusban kap ellenfelet a vb-pótselejtező ágának döntőjére, a Skócia–Ukrajna találkozó elhalasztása miatt.

A cardiffihoz hasonlóan alakult a Portugália–Törökország mérkőzés is: Otávio és Diogo Jota találatával a luzitánok 2-0-s előnyre tettek szert, Burak Yilmaz viszont szépített. S a Lille támadója az egyenlítésre is komoly esélyt kapott, ám büntetőből a kapu fölé bombázott.

A portugálok a hajrában bebiztosították a győzelmet, az pedig már csak a bónusz számukra, hogy Olaszország helyett Észak-Macedóniát fogadhatják kedden a vb-részvételért.

Cristiano Ronaldo tehát egy lépésre került karrierje ötödik világbajnokságától, s még mindig bízhat benne, hogy nem kell vb-érem nélkül befejeznie sikerekben gazdag pályafutását.

A lengyelek Oroszország kizárása miatt páholyból várhatták ellenfelüket. Stockholmban hosszabbítás után dőlt el, hogy a svéd válogatott játszhat a vb-részvételért kedden Chorzówban.

Világbajnoki pótselejtezők, Európa

Olaszország–Észak-Macedónia 0-1 (0-0), gólszerző: Trajkovszki (92.)

Wales–Ausztria 2-1 (1-0), gólszerzők: Bale (25., 51.), illetve Davies (65., öngól)

Portugália–Törökország 3-1 (2-0), gólszerzők: Otávio (15.), Jota (42.), Nunes (94.), illetve Yilmaz (65.)

Svédország–Csehország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0), gólszerző: Quaison (110.)

Borítókép: Enisz Bardi (pirosban) még eljuthat a katari vb-re, Lorenzo Insigne már biztosan lemarad róla (Fotó: Twitter/Azzuri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.