Japán egy cserejátékosnak köszönhetően ismét ott lesz a világbajnokságon

Bár egy forduló még hátra van az ázsiai világbajnoki selejtezőkből, a maradék fontos kérdések is eldőltek a csütörtöki 9. körben. Japánt egy cserejátékos röpítette ki Katarba, és vitte magával Szaúd-Arábiát is, Ausztrália pótselejtezőkre kényszerül.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 15:28
null
Japan's Kaoru Mitoma celebrates after scoring during the Qatar World Cup 2022 Asian zone Group B qualification football match between Australia and Japan at Stadium Australia in Sydney on March 24, 2022. (Photo by SAEED KHAN / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mitoma Kaoru csodát tett. Japán 0-0-ra állt Sydney-ben, az Accor Stadionban zajló világbajnoki selejtezőn a 84. percben, amikor Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány becserélte a belga Royale Union Saint-Gilloise csatárát, Mitoma Kaorut, és ez edző pályafutásának talán a legjobb húzása lett. Ausztrália nagyon hajtott a győztes gólért, számára a három pont komoly esélyt jelentett volna az egyenes kijutásra az év végi, katari világbajnokságra, ám csak volna, mert jött Mitoma Kaoru.

A 24 esztendős csatár a 89. percben góllal hálálta meg a becserélését, majd öt perccel később, a rendes játékidő hosszabbításában is betalált, megadva ezzel a kegyelemdöfést az ausztráloknak. Ezzel a győzelemmel eldőlt, Japán ismét ott lesz a világbajnokságon, 1998 óta sorozatban hetedszer! Egy kör még hátra van ugyan az ázsiai selejtezőkből, ám a B csoportban a legfontosabb kérdések már eldőltek.

 

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Az biztos, hogy Japán és Szaúd-Arábia végez a továbbjutást érő első és második helyen. Sardzsában Szaúd-Arábia sokáig vezetett 1-0-ra Kína ellen, ám a hazai csapat a hajrában egyenlített. A szaúdiak először 1994-ben jártak a vb-n, azóta a 2010-es és a 2014-es viadalt leszámítva rendre kijutottak.

Ausztrália harmadik helye is biztos. A válogatott a legutóbbi négy vb-ről nem hiányzott, és még most is maradt esélye: az ázsiai selejtező 4. körében a másik csoport harmadikjával küzd meg, s ha továbbjut, interkontinentális pótselejtezőt játszik a dél-amerikai zóna 5. helyezettjével.

 

 

Ebből a másik csoportból Dél-Korea és Irán már januárban kijutott Katarba. A két csapat csütörtökön egymással csapott össze Szöulban, a hazai csapat nyert 2-0-ra, és ezzel az élre lépett. A dél-koreaiakat a Tottenham támadója, Szon Hung Min juttatta vezetéshez az első félidő ráadásában, a második hazai gólt pedig Kim Jung Kvon szerezte a 62. percben. Itt a harmadik helyért az Egyesült Arab Emírségek és Irak harcol egymással, előbbi Dél-Koreát fogadja, utóbbi pedig Szíriában zárja a selejtezőket. Libanon hazai pályán 3-0-á vereségre állt Szíria ellen, amikor a találkozó húsz perccel a vége előtt nézőtéri rendbontás miatt félbeszakadt, a szurkolók vizespalackokkal dobálták meg a negyedik játékvezetőt. Sokáig állt a játék, végül sikerült folytatni, és Szíria megszerezte az első győzelmét a selejtezők során.

Ázsiai világbajnoki selejtezők, 9. forduló. A csoport: Dél-Korea–Irán 2-0, Libanon–Szíria 0-3, Irak–Egyesült Arab Emírségek 1-0, az állás: 1. Dél-Korea 23, 2. Irán 22, 3. Arab Emírségek 9, 4. Irak 8. B csoport: Ausztrália–Japán 0-2, Vietnám–Omán 0-1, Kína–Szaúd-Arábia 1-1, az állás: 1. Japán 21, Szaúd-Arábia 20 3. Ausztrália 15.

Borítókép: Mitoma Kaoru góljaival nyert és jutott ki a világbajnokságra Japán (Fotó: ATP)

A világbajnokságra már kijutott válogatottak: Katar, Németország, Dánia, Brazília, Franciaország, Belgium, Horvátország, Spanyolország, Szerbia, Anglia, Svájc, Hollandia, Argentína, Irán, Dél-Korea, Japán, Szaúd-Arábia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.