Kísérti az olaszokat a négy évvel ezelőtti kudarc

Az eredetileg tervezett hat helyett csütörtökön csak négy világbajnoki pótselejtezőt rendeznek Európában. Ennek hátterében az ukrajnai háború áll: az orosz válogatottat kizárták a selejtezősorozatból, az ukránok skóciai meccsét pedig júniusra halasztották. A skótok és az oroszok kizárásának köszönhetően meccs nélkül továbbjutó lengyelek egymás ellen játszanak, de a barátságos találkozónál sokkal nagyobb figyelmet kapnak a tétmérkőzések.

2022. 03. 24. 6:30
olasz labdarúgó-válogatott
FBL-WC-2022-EUR-QUALIFIER-NIR-ITA Fotó: AFP/PAUL FAITH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen igaz ez az Európa-bajnok Olaszország szereplésére. Roberto Mancini csapata meglepetésre csak a második helyen zárta a csoportját Svájc mögött, s az olaszok még élénken emlékeznek a négy évvel ezelőtti fiaskóra, amikor Svédország ellen elbukott a pótvizsgán a válogatottjuk. Észak-Macedónia ellen kötelező a győzelem, viszont az ág döntőjében már Portugália várhat az olaszokra. Ennek ellenére Mancini nem óvatoskodott:

Az a célunk, hogy megnyerjük a világbajnokságot. Ehhez kezdésként meg kell nyerni a következő két meccset.

Észak-Macedónia más hozzáállással vághat neki a pótselejtezőnek, szenzáció lenne, ha az öt NB I-es légióst – Nikola Szerafimov (ZTE), Sztefan Szpirovszki, Bojan Miovszki (mindkettő MTK), David és Dorian Babunszki (mindkettő DVSC) – a keretében tudó csapat Palermóban kiütné az uralkodó Európa-bajnokot.

talán utolsó esélyéért küzd (Fotó: NurPhoto via AFP/PEDRO FIUZA)

A portugáloknak az első lépést Törökország ellen kell megtenniük. Fernando Santosnak Rúben Neves sérülése és Pepe Covid-fertőzése okozhat fejfájást, de a szakember tudja, ez nem jelenthet kifogást.

– Portugália szövetségi kapitányaként ez a legfontosabb feladatom. Nem a legnehezebb, de a legfontosabb. Ott kell lennünk a világbajnokságon, nem hagyhatjuk cserben a szurkolóinkat.

A portugálok ebben az évezredben még nem maradtak le vb-ről, viszont a világbajnoki érem még hiányzik Cristiano Ronaldo pályafutásából, s erre minden bizonnyal az idei katari torna lenne a harminchét éves klasszis utolsó esélye.

A B ág egyetlen megmaradt elődöntőjét Svédország és Csehország vívja. Janne Andersson az első meccsen eltiltás miatt nem számíthat Zlatan Ibrahimovicra, de a cseheknek talán még jobban hiányzik majd a legutóbbi Európa-bajnokság társgólkirálya, a sérüléssel bajlódó Patrik Schick. A cseh válogatott repülőgépének technikai problémái akadtak, a csehek azonban jó előjelnek tekintik, hogy a tervezettnél huszonnégy órával később értek Svédországba, hiszen ugyanígy jártak tavaly, a Hollandia elleni, budapesti Eb-nyolcaddöntő előtt, amelyet aztán meglepetésre 2-0-ra megnyertek.

Két Real Madrid-játékos vezetheti egymás ellen hazája legjobbjait Cardiffban: a David Alabában bízó osztrákok 1998 óta várnak a vb-részvételre, míg Gareth Bale sokkal hosszabb, 1958 óta tartó rossz sorozatot szakítana meg Wales számára. Bár Bale klubedzője, Carlo Ancelotti szerint sérülés miatt hagyta ki a vasárnapi, Barcelona elleni rangadót, a walesi válogatott felületein közzétett edzésképek nem utaltak arra, hogy Bale-nek komoly problémája lenne.

Világbajnoki pótselejtezők, Európa

A ág

Wales–Ausztria 20.45

A Skócia–Ukrajna mérkőzést és az ág walesi vagy ausztriai döntőjét júniusban rendezik.

B ág

Svédország–Csehország 20.45

Lengyelország játék nélkül továbbjutott, és hazai pályán vívja az ág döntőjét jövő kedden.

C ág

Portugália–Törökország 20.45

Olaszország–Észak-Macedónia 20.45 (tv.: Sport 1)

A jövő keddi döntő házigazdája a portugál–török elődöntő győztese lesz.

Borítókép: Roberto Mancini (Fotó: AFP/Paul Faith)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.