Szoboszlaiék csak asszisztáltak Haaland mesterötöséhez, a City-parádéhoz

Erling Haalandnak az első félidőben szerzett mesterhármasával a Manchester City nagyon gyorsan eldöntötte a Szoboszlai Dominikkal és Willi Orbánnal felálló Lipcse elleni mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. A City sokkal jobb volt, de Vincic szlovén játékvezető 0-0-nál tévesen ítélt 11-est a hazaiaknak. A szünet után Gündogan is betalált, Haaland az újabb két góljával pedig beállította Messi és Luiz Adriano BL-rekordját. Rajtuk kívül soha senki sem szerzett egy BL-meccsen öt gólt. Szoboszlai és Orbán is végigjátszotta a 7-0-s lipcsei vereséggel végződő találkozót.

Magyar Nemzet
2023. 03. 14. 22:52
null
FBL-EUR-C1-MAN CITY-LEIPZIG Fotó: OLI SCARFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden este pályára léptek a labdarúgó Bajnokok Ligája még állva maradt (és egészséges) magyar játékosai, legújabb válogatott keretének alapemberei, a magyar válogatott csapatkapitánya , és a középhátvéd,  

Az RB Leipzig az angol bajnokság címvédője, a Manchester City ellen hazai pályán 1-1-es döntetlent ért el, azon a meccsen az első félidőben az angolok sokkal jobban futballoztak, mint a két magyarral felálló lipcsei együttes, a szünet után fordult a kocka, akkor jött össze az egyenlítés Szoboszlaiéknak.  

A City menedzsere, Pep Guardiola két helyen változtatott az első mérkőzéshez képest: bekerült és a kezdőcsapatba, lipcsei kollégája, Marco Rose négy új játékost, Henrichset, Raumot, Kamplt és Haidarát is a csapatba jelölte.

A mérkőzés játékvezetőjéről, a szlovén Slavko Vincicről kellemes emlékei lehetnek a két lipcsei magyarnak. Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is pályán volt a magyar válogatottban 2022. szeptember 23-án, amikor Rossi csapata fantasztikus sarkazós góljával 1-0-ra nyert Lipcsében Németország ellen

Szoboszlai gólpasszt adott, az Orbán vezérelte magyar védelem nem kapott gólt. 

A Bundesligában a harmadik helyen álló Leipzig a Premier League-ben második Manchester City otthonába látogatott. 

A City a kezdés pillanatától kezdve hatalmas erőkkel nyomta a saját térfelére az ellenfelét, és ha nem is futószalagon, de sorozatban alakította ki a helyzeteit. Gündogan hét méterről kapásból fölé, Haaland a kapusba lőtt. A vezető gól nem akcióból, hanem a VAR segítségével befújt tizenegyesből született. Heinrichs – talán – beleért a labdába kézzel mellett, Vincic játékvezető fülére rászóltak a VAR-szobából. A szlovén játékvezető kikocogott az oldalvonal mellé, megnézte az esetet, és 11-est ítélt. A lipcsei kispad nem értette, miért, és volt némi igaza.

Szoboszlai a büntető előtt jelezte a lipcsei kapusnak, hogy a korábbi salzburgi csapattársa, Haaland a bal alsó sarkot választja. Blaswick érezte az irányt, de védeni nem tudott. A 21. percben tehát megszerezte a vezetést a City, majd három perc múlva újabb gólt szerzett: Blaswick kapus vaktában lőtte előre a labdát, az De Bruynéhez került. A belga lövése a kapufáról Haaland elé került. A norvég csatár megszerezte saját maga és a csapata második gólját. 

Erlig Haaland a 25. BL-mérkőzésen szerezte meg a 30. BL-gólját. Soha senkinek nem volt korábban ilyen remek mutatója a Bajnokok Ligájában.

A kétgólos hátránya után kijjebb merészkedett a Leipzig: bő fél óra után Szoboszlai adott egészen kiváló labdát előre, a kifutó City-kapus, elütötte Laimert. A teljesen nyilvánvaló német szabadrúgás és Ederson-sárga helyett Vincic játékvezető hatalmas meglepetésre kifelé ítélt szabadrúgást, és sárgát adott a reklamáló Wernernek.

RODRI; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai (jobbra) egyet villant az első félidőben. Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

Megélénkültek az események a félidő hajrájában: Gündogan ziccerét védte Blaswick, majd megszületett a City és Haaland harmadik gólja. szöglet utáni fejesét nagy üggyel-bajjal védte a lipcsei kapus, a labda végiggurult a gólvonalon, Haidara igyekezett felszabadítani, de éppen az ott ólálkodó Haalandba lőtte a labdát, ahonnan az a kapuba pattant. Haaland egy félidő alatt elintézte a Lipcsét.

A folytatás sem alakult jól Szoboszlaiéknak: a 49. percben pontos lövést küldött a lipcsei kapuba 17 méterről. Grealish volt az előkészítő. Majd megint Haaland következett. A norvég játékos, aki az előző kilenc meccsén csak három gólt szerzett, közelről bombázott a Leipzig kapujába. Mesternégyes a norvégtól, Szoboszlai Dominik egykori salzburgi csapattársától. Aztán jött az ötödik Haaland-villanás: egy szöglet utáni kipattanó labdát vágott egyből a lipcsei kapuba. 

A Bajnokok Ligájában eddig csak és Luiz Adriano tudott egy meccsen öt gólt szerezni

A 63. percben a közönség vastapsa mellett Guardiola lehívta a pályáról Haalandot. A hosszabbítás pillanataiban De Bruyne nagy gólt tekert, ez volt a kegyelemdöfés. Nagy verést kapott a Leipzig, Szoboszlai és Orbán is végigjátszotta a meccset.

Portóban az Inter örülhetett

A játéknap másik mérkőzésén az olaszországi odavágón az Inter minimális, egygólos győzelmet aratott a Porto ellen. A visszavágón megőrizte az előnyét a milánói alakulat, és 1-0-s összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó mérkőzés: Manchester City–RB Leipzig 7-0 (3-0), gólszerző: Haaland (21. – tizenegyesből, 24., 45+2., 53., 57.), Gündogan (49.), De Bruyne (90+2.). Az első mérkőzésen: 1-1. Továbbjutott: Manchester City (8-1-es összesítéssel).

Porto–Inter  0-0, kiállítva: Pepé (Porto, 97.) Az első mérkőzésen: 0-1. Továbbjutott: Inter (1-0-s összesítéssel).  

Borítókép: Haaland egy félidő alatt elintézte a Lipcsét (Fotó: AFP)   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.