Vidi: egy svédországi lengyel edző lehet Huszti Szabolcs utódja

Többirányú sajtóértesülések szerint egy Lengyelországban született svéd szakember, Bartosz Grzelak lehet Huszti Szabolcs utódja a labdarúgó NB I-ben kieső helyre csúszott Fehérvárnál. A Vidi állítólag korábbi fehérvári sikeredzőjét szerette volna visszacsábítani, de Marko Nikoliccsal nem tudott megállapodni. Az viszont már eldőlt, hogy Huszti Szabolcs mindenképpen távozik.

Magyar Nemzet
2023. 03. 14. 12:59
Bartosz Grzelak Fotó: dynamo.kiev.ua
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pakstól elszenvedett 2-1-es vereségével, valamint az Újpest Mezőkövesd feletti győzelmével a tizenegyedik, tehát kieső helyre csúszott vissza a Fehérvár a labdarúgó NB I 23. fordulója után.

Merőben szokatlanul hétfő reggel Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is foglalkozott a csapat sorsával, és Facebook-bejegyzésében edzőváltást sürgetett. A jelöltjét is megnevezte: Marko Nikolics, akit korábban sikeredzőként tiszteltek a Vidinél. A csapat a szerb szakember irányításával 2018-ban bajnoki címet szerzett, továbbá bejutott az Európa-liga csoportkörébe.

2019 nyarán aztán a keretben támadt feszültségek miatt a klub vezetői is úgy látták, jobb ha Marko Nikolics távozik. Azzal azonban senki sem számolt, hogy ezzel párhuzamosan megkezdődik a Vidi vesszőfutása. Azóta Márton Gábor, a Fehérváron korábban szintén aranyérmes Joan Carrillo, majd Szabics Imre, Michael Boris, végül az ősszel kinevezett Huszti Szabolcs sem tudott úrrá lenni a gondokon.

Érthető, hogy Marko Nikolics neve ismét felmerült, annál is inkább, mert a szerb edzőnek jelenleg nincs csapata. A Nemzeti Sport információi szerint a Fehérvár nem tudott vele megállapodni, ezért az osztrák Laola1.at híre szerint felmerült a játékosként Bajnokok Ligája-győztes, edzőként svájci bajnok Thorsten Fink szerződtetése is.

A legfrissebb hírek szerint – a Nemzeti Sport mellett ezt írja a Csakfoci is – Bartosz Grzelak lehet a befutó. A lengyelországi Szczecinben született, 44 éves Grzelak Svédországban nőtt fel és svéd korosztályos válogatott is volt. Több alsóbb osztályú svéd együttes mellett egy évet Norvégiában légióskodott, 2011-ben a Frejtől vonult vissza, s még azon a nyáron az akkor harmadosztályú csapat vezetőedzője lett. 2014-ben a csapat az ő irányításával feljutott a másodosztályba.

A Frejt 2017-ig irányító szakember 2018-ban a svéd U21-es válogatott másodedzője lett, majd 2020-ban az AIK Stockholm vezetőedzőjének nevezték ki, amellyel első idényében csak a kilencedik helyen végzett, de 2021-ben a Malmö mögött csak rosszabb gólkülönbség miatt lett ezüstérmes a fővárosi társaság. Az AIK a 2022-es idényben ötödik helyen zárt a svéd első osztályban, ám Grzelak az évad végén távozott a csapattól.

A hírek szerint már csak formaságok vannak hátra a megállapodásig, Grzelak szerdán már Magyarországra érkezhet és a hét végén a Honvéd elleni kiesési rangadón már ő irányítja a Fehérvárt.

Borítókép: Bartosz Grzelak az utánpótlásban is szerzett tapasztalatokat (Fotó: Dynamo.kiev.ua)

 

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.