Világcsúcs? Az ezüstéremre volt elég az Európa-bajnokságon

Döbbenetes végjátékot hozott az ötpróba az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. Adrianna Sulek elsőként ért célba a zárószámban 800 méteren, és a világcsúcs birtokosa volt. Hat és fél másodperccel később viszont már a belga Nafissatou Thiam mondhatta magát rekordernek, aki a korábbi számokban felépítette előnyéből negyvenegy pontot megőrzött lengyel riválisával szemben. Krizsán Xénia ötödik helyen zárt, míg a súlylökés döntőjében Márton Anita a hatodik helyen végzett.

2023. 03. 03. 21:05
Adrianna Sulek
Isztambul, 2023. március 3. A lengyel Adrianna Sulek versenyez a nõi súlylökés selejtezõjében az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 3-án. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adrianna Sulek magasra tette a lécet. A lengyel atléta kiváló formában érkezett Isztambulba, és megígérte, hogy Törökországban a világcsúcs is meglesz. Arra aligha gondolt, hogy a rekord megdöntése ellenére lemaradhat az Európa-bajnoki aranyéremről.

Nafissatou THIAM világcsúcs
Nafissatou Thiam: Eb-címvédés és világcsúcs (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Nafissatou Thiam az elmúlt években uralta a női többpróbázók versenyét. A belga atléta szabad téren a hétpróba uralkodó olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, sőt mindhárom címet kétszer is megszerezte már karrierje során. A fedett pályás Eb-re az ötpróba címvédőjeként érkezett, de felnőtt világcsúcsot még ő sem ért el korábban pályafutása során.

Isztambulban mindketten káprázatosan versenyeztek. Thiam 60 méteres gátfutásban beállította, súlylökésben megdöntötte az egyéni legjobbját, és annak ellenére is vezetett a zárószám, a 800 méteres síkfutás előtt, hogy Sulek mind a négy addigi próbában karrierje legjobbját érte el.

A lengyel mindent bevetett, és a fedett Eb-k ötpróbaversenyei történetének leggyorsabb 800 méterét teljesítette, ami elég volt a világcsúcshoz. 5014 pontot ért el, kettővel többet, mint 2012-es csúcsdöntésekor az ukrán Natalija Dobrinszka, aki a lelátón figyelte minden idők legszínvonalasabb ötpróbaversenyét.

Csakhogy Sulek kevesebb mint hat és fél másodpercig tartotta a világcsúcsot. Amikor Thiam célba ért, a belga összpontszáma 5055 lett.

A fedett pályás világbajnok, a szintén belga Noor Vidts szintén erős eredménnyel (4823) lett bronzérmes.

Krizsán Xénia is ott volt a mezőnyben, de ilyen klasszis teljesítmények mellett két évvel ezelőtti Eb-bronzérmének megismétlésére nem volt esélye. Nyolcszáz méteren csak Sulek volt jobb a magyar lánynál, aki 4493 ponttal az ötödik helyen végzett.

KRIZSÁN Xénia
Krizsánék versenyében ketten is világcsúcsot döntöttek (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Pénteken rendezték Márton Anita döntőjét is. A fedett pályán világ- és kétszeres Európa-bajnok súlylökő első világversenybeli fináléjában szerepelt azóta, hogy 2021-ben megszületett a kislánya. A békéscsabai sportoló teljesítette a célját, azaz megdobta idei legjobbját: a harmadik sorozatban 18,28 métert ért el, ezzel végül a hatodik helyen zárt a sűrű mezőnyben.

Az aranyérmet nagy fölénnyel nyerte Auriol Dongmo, ahogy simán lett Európa-bajnok férfihármasugrásban Pedro Pichardo is. Kettejük sikerével Portugália vezeti az Eb éremtáblázatát, noha egyikük sem európai származású; Dongmo kameruni, Pichardo kubai születésű. Férfisúlylökésben pedig a Dél-Afrikában született Zane Weir Olaszországnak nyert aranyat. 

A futószámokban viszont az öreg kontinensen született atléták szereztek aranyérmet: női 60 méteren a svájci Mujinga Kamboundji, női 3000 méteren a német Hanna Klein, férfi 1500 méteren pedig a duplázásra hajtó norvég Jakob Ingebrigtsen.

Sikertelenül selejteztek

Pénteken 60 méteren már az elődöntőbe sem jutott be a két magyar versenyző, Csóti Jusztina és Takács Boglárka. Pap Kristóf érvényes eredmény nélkül zárta a távolugrás selejtezőjét, Klekner Hanga 4,10-es rúdugrása is messze volt a döntőhöz szükséges 4,45-től. Bakosi Péter 2,14-es ugrásával mindössze egy hellyel maradt le a magasugrás fináléjáról.

Borítókép: Adrianna Sulek világcsúcsa csak néhány másodpercet élt meg (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.