A földrengés után ez az esemény adhat reményt a törököknek

Csütörtöktől vasárnapig Isztambul ad otthont a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságnak. A verseny hangulatára rányomja a bélyegét a februári földrengés, a színvonal viszont magas lehet az Eb-n. Magyarországot tizenhat sportoló képviseli a török fővárosban, de a hazai szövetség elnöke, Gyulai Miklós elvárásai között nem szerepel az éremszerzés.

2023. 03. 02. 6:55
MÁRTON Anita
Nyíregyháza, 2023. február 18. A későbbi győztes Márton Anita a fedett pályás atlétikai országos bajnokság női súlylökés versenyszámában a nyíregyházi atlétikai centrumban 2023. február 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hete kétségessé vált, hogy egyáltalán lesz-e idén fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság. Február 6-án pusztító erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, a törököknek a több mint ötvenezer emberéletet kioltó természeti csapás után kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy Európa legjobb atlétái mikor és hogyan versenyeznek egymás ellen. A földrengés miatt szünetelt a helyi labdarúgó-bajnokság, a törökök több, februárra tervezett nemzetközi sportversenyt lemondtak. Azt viszont néhány nappal a tragédia után már jelezték a szervezők, hogy Isztambul megrendezi a fedett pályás atlétikai Eb-t, hogy reményt adjon a törököknek a nehéz időkben.

Isztambul atlétika földrengés
A földrengés ellenére Törökország megrendezi a fedett pályás atlétikai Eb-t (Fotó: Getty Images)

A ma kezdődő Eb hangulatára így is rányomja a bélyegét a földrengés. A közönségszórakoztató elemeket és az ünnepléseket minimálisra szorítják vissza Isztambulban. Az Európai Atlétikai Szövetség a február 7. óta eladott jegyek után minden belépő árából egy eurót a mentési és helyreállítási munkálatokat támogató alapnak adományozott.

A versenyek színvonala a szomorú előzményektől függetlenül is magas lehet, több világklasszis tiszteletét teszi az isztambuli kontinensviadalon. Ott lesz a mezőnyben a holland Femke Bol, aki februárban Jarmila Kratochvílová 1982 óta fennálló fedett pályás világrekordját döntötte meg 400 méteren, 49,26 másodperc az új csúcs.

A férfi 400 gát világcsúcstartója, a norvég Karsten Warholm is indul 400 síkon, ő 2019-ben már megnyerte ezt a számot a fedett pályás Eb-n. Honfitársa, az 1500 m olimpiai bajnoka, Jakob Ingebrigtsen duplázásra készül a két leghosszabb távon, 1500 és 3000 méteren. 60 méteren indul a 100-as olimpiai bajnok, az olasz Marcell Jacobs is, aki nagy meglepetésre a rövidebb távon még az országos bajnoki címet sem tudta megszerezni. Nem lesz viszont ott a mezőnyben a svéd rúdugró, Armand Duplantis, aki múlt héten 6,22 méterre javította saját világcsúcsát.

Kisebb sérülése miatt hiányzik a mezőnyből Kozák Luca is, aki tavaly szabad téren, 100 méteres gátfutásban Eb-ezüstérmet nyert, és az év sportolónője lett Magyarországon. Az ő – és a szintén sérült gátas, Szűcs Valdó – távollétében nincs magasan a léc a tizenhat fős magyar csapat számára.

– Az érem nem elvárás, ugyanakkor bízom benne, hogy mindenki jó eredményt ér el az Európa-bajnokságon. Egy ilyen versenyen a jó szereplés nagyon sok pontot jelent a ranglistán, ami a nyári, budapesti szabadtéri világbajnokság szempontjából fontos lehet – mondta a Sportrádióban Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai-szövetség elnöke, arra utalva, hogy a magyar atléták számára egyértelműen az augusztusi, hazai vb lesz az év fő versenye.

Két korábbi Eb-érmes atlétánk is indul Isztambulban. Márton Anita 2015-ben és 2017-ben is megnyerte a súlylökést a kontinensviadalon, sőt 2018-ban fedett pályás világbajnok is lett a számban, gyermeke születése óta viszont nem ért el hasonló eredményeket.

– Csak nézek, hogy az isztambuli mezőny a női súlylökésben milyen brutálisan erős. Ezt bizonyítja, hogy a rajtlistán öt ellenfelem neve mellett is 19 méternél jobb eredmény olvasható, emellett a németek annyira szeretnének bizonyítani, hogy három dobójukat is benevezték, de itt lesz velünk a kameruni születésű portugál Auriol Dongmo is, aki fedettpályán világ- és Európa-bajnoki címvédő. Itt aztán tényleg kapaszkodni kell, de nekem jót szokott tenni, ha erős a mezőny, ezért a kihívás különleges. Nagyon vártam már erre a versenyre, amelynek a kimenetele hatással lehet az idei szabadtéri szerepléseimre is. Jó eredménnyel és helyezéssel érdemelhetem ki a szabadtéri versenyek szervezőinek a bizalmát, márpedig a budapesti világbajnokságra a nagy erőpróbák és az ott elért sikerek hozhatnak fel, és erősíthetik meg az önbizalmamat – mondta az SzPressznek Márton Anita, aki az idénybeli dobások alapján a tizedik legjobb európai eredménnyel rendelkezik.

Ugyanezt a helyet foglalja el 800 méteren Bartha-Kéri Bianka, előkelőbb pozíciót egy magyar kerettag, Krizsán Xénia tudhat magáénak, aki az európai sportolók közül a hatodik legjobb ötpróbát teljesítette az idényben – igaz, a nagy esélyes, az idénybeli legjobb Nafissatou Thiam nélkül érkezik a mezőny Isztambulba. Krizsán két éve, Torunban a magyar csapat egyetlen érmét szerezte harmadik helyével.

A csütörtöki program magyar idő szerint 17.00-kor kezdődik (tv: M4 Sport), pénteken osztanak először érmeket az isztambuli Európa-bajnokságon.

A magyar indulók

Férfiak
60 m: Illovszky Dominik
800 m: Vindics Balázs
60 m gát: Eszes Dániel, Szeles Bálint
Magasugrás: Bakosi Péter
Távolugrás: Pap Kristóf

Nők
60 m: Csóti Jusztina, Takács Boglárka
800 m: Bartha-Kéri Bianka
3000 m: Böhm Lilla
60 m gát: Kerekes Gréta, Tóth Anna
Rúdugrás: Klekner Hanga
Távolugrás: Lesti Diana
Súlylökés: Márton Anita
Ötpróba: Krizsán Xénia

Borítókép: Márton Anita idén is részt vesz a fedett pályás Eb-n (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.