Bemutatták a budapesti atlétikai vb maratoni versenyének útvonalát + videó

Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Alagút, Várkert bazár – csak néhány történelmi látványosság, amelyet megcsodálhatnak majd a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni és gyaloglóversenyeinek résztvevői és a nézők. Az útvonalat ma ismertették a szervezők.

2023. 02. 20. 9:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hivatalossá vált a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság maratoni és gyaloglóversenyeinek útvonala. A maratonisták Budapest legszebb, az Unesco világörökség részét képző városrészein is keresztülfutva 10 kilométeres pályán teljesítik majd a klasszikus távot. A rajt és a cél területe a Hősök terén lesz, ahonnan az Andrássy úton rögtön egy gyors, egyenes szakasz vár a versenyzőkre. Az egyetlen kisebb szintemelkedés a nemrég felújított, először 1849-ben átadott Lánchídra való felfutás alkalmával lesz. Innen a budai Vár alatt az alagúton át vezet az útvonal, ami a vonalvezetés egyik kuriózuma. Innen a Várat megkerülve a Lánchídon térnek vissza Budáról Pestre az atléták, majd az Andrássy úton célba veszik a Hősök terét.

– Jól futható pálya, amin a világ legjobbjai képesek lesznek kihozni magukból a maximumot. Nem feltétlenül világcsúcsképes a pálya, de nem azért, mert ez nem lenne gyors pálya, hanem azért, mert annyira jó a berlini pálya, amin a legutóbbi világrekordok születtek. Továbbá fontos szempont volt az is, hogy minél több gyönyörűséget megmutassunk Budapestből – mondta el Petrik Éva, a világbajnokság versenyigazgatója.

Az egyetlen 180 fokos fordító a pályában a Bajcsy-Zsilinszky úti pufferszakasz a Bazilika mögött, de mivel ez egy hétsávos út, a futók ezt is megoldhatják a lehető legkisebb sebességvesztéssel.

– Nagyon fontos célunk, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság segítségével mindenkit ösztönözzünk a rendszeres testmozgásra. A maraton során egy csodás helyszínen, egy felejthetetlen hangulatú versenyen a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait. Úgy lehetnek szemtanúi a versenyüknek, hogy szinte együtt lélegeznek a sztárokkal. Ez a különleges élmény pedig reményeink szerint óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait – emelte ki Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

Egymilliárdan nézik majd az előzetes várakozások szerint összesen a világbajnokság közvetítéseit, és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói száguldanak Budapesten.

– A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között – hangsúlyozta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója. – Láss csodát! – így szól a mottónk, nem is lehet kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország – mondta Németh Balázs.

A gyaloglóversenyek közül – az elmúlt pár világversenyen már jól bevált formula szerint – a női és férfi 20 km-es futamok 1 kilométeres, a női és férfi 35 km-es megméretések pedig 2 kilométeres körön zajlanak. A rajt-célhelyszín itt is a Hősök tere lesz, a pálya pedig az Andrássy úton halad.

 

A vb-re augusztus 19. és 27. között kerül sor, Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén várhatóan több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt. Jegyek elérhetők a Jegy.atlétikaivilágbajnokság.hu oldalon. Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a szervezők a szurkolói klub tagjainak, erről minden információ megtalálható a Hétköznapihős.hu weboldalon.

Borítókép: az útvonal az amatőr futók számára is jól ismert (Forrás: Sparbudapestmaraton.hu)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.