A Real Madrid és Karim Benzema megint kifogott a Chelsea-n

A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek a szerdai játéknapján a Real Madrid kiegyenlítettebb első félidő után magabiztosan győzte az angol Chelsea-t Benzema és Asensio góljaival. A másik mérkőzésen két olasz csapat találkozott, a Napoli kezdett sokkal jobban, ám a házigazda AC Milan ezt túlélte, a szünet előtt vezetést szerzett, és ezzel egygólos előnyt szerzett a visszavágóra.

2023. 04. 12. 22:56
null
Real Madrid's French forward Karim Benzema (2L) scores the opening goal during the UEFA Champions League quarter final first leg football match between Real Madrid CF and Chelsea FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 12, 2023. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Courtois, Alaba, valamint a csatársor három tagja (Rodrygo, Benzema, Vinícius Jr.) maradt benn a Real Madrid kezdő tizenegyében a Villarreal elleni hétvégi 3-2-re elveszített bajnokinak nekifutó csapatból – azaz Carlo Ancelotti vezetőedző hat helyen változtatott a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőre. A másik edző, Frank Lampard három helyen változtatott a szintén vesztes főpróbához képest, a londoniak egyik kimaradója Kai Havertz.

Fotó: AFP

Ez már sorozatban a harmadik idény, hogy a két csapat találkozik a Bajnokok Ligájában. A 2020–2021-es évadban az elődöntőben mérkőztek meg, akkor az angolok 3-1-es összesítéssel jutottak tovább, 2021–2022-ben a madridiak brillírozásának köszönhetően hosszabbításban, összesítésben 5-4-gyel ejtették ki a negyeddöntőben a londoniakat.

 

Nem úgy indult a mérkőzés, ahogyan a madridiak várták, az angolok cseppet sem megszeppenve gyors kontrákat vezettek, Felix már a 2. percben kiugrott, de végül Courtois-t találta el tíz méterről, majd Sterling elől mentett Militao. Egyértelmű volt a képlet: a hazai csapat támad, a vendég pedig ellentámadásokra törekszik. A 21. percben a hazai törekvéseket kísérte siker: Militao középről nagyszerűen ívelt elé, ő egyből, 7 méterről megcélozta a kaput, Kepa nagyot védett, de a labda róla éppen Benzema elé pattant, aki az ötösről az üres kapuba lőtt – 1-0.

Fotó: AFP

A középkezdés után Courtois óriási bravúrral védte Sterling közeli próbálkozását, azaz csaknem egyenlített a Chelsea – jó és lüktető volt a mérkőzés. Egy idő után viszont ha a mezőnyben kiegyenlítetten is zajlott a játék, a házigazdák megvillanásai több veszélyt rejtettek magukban. Így volt ez a szünet után is, Modric az 50. percben centikkel tekert a bal felső sarok mellé. Kilenc perccel később Valverde parádésan indította kilépő Rodrigót, akit éppen a tizenhatos vonala előtt Chilwell lerántott, ezért a játékvezető kiállította.

A 74. percben viszont semmi és senki sem menthette meg az angolokat: a bal oldalon adogattak a spanyolok, a labda a csereként beállt Asensio elé került Vinícius Júnior passzából, ő pedig a tizenhatos vonaláról a jobb alsó sarokba bombázott – 2-0. A Real Madrid végül magabiztos győzelmet aratott, a második félidőben a Chelsea-nem nem sok köze volt a meccshez...

 

Milánói előny az olasz belharcban

A másik ágon az AC Milan a Napolit fogadta, ők a nemzetközi porondon még sohasem futottak össze. A két csapat legutóbbi összecsapása nagy meglepetésre a milánóiak 4-0-ás idegenbeli sikerét hozta az olasz élvonalban, ám az is igaz, a Napoli a legutóbbi három mérkőzését megnyerte a San Siróban a Milan ellen. Ugyanakkor nem volt könnyű helyzetben, mert Luciano Spaletti vezetőedző sérülés miatt nem számíthatott a csapat legnagyobb sztárjára, a gólgyáros Victor Osimhenre. A találkozót egyébként a nagykárolyi Kovács István vezette.

 

Óriási nápolyi fölénnyel kezdődött a mérkőzés, a vendégek egymás után hagytak ki több helyzetet, a Milan a felezővonalon is alig tudott olykor túljutni. Mintegy húsz perc elteltével csillapodtak a Napoli rohamai, a hazai csapat levegőhöz jutott, és szintén vezetett néhány kecsegtető támadást, a 25. percben Leao a saját térfeléről meglódulva hagyott ki ziccert. Negyedórával később viszont már nem hibázott a hazai csapat: Brahim Díaz remekül vitte át a labdát három Napoli játékos között, majd Leaohoz passzolt, a portugál átlőtte a labdát a tizenhatos bal oldali sarkához, az érkező Bennaszer pedig 13 méterről, ballal a jobb alsó sarokba lőtt – 1-0.

Fotó: AFP

A hosszabbítás harmadik percében csaknem nőtt a hazai előny, ám Kjaer a kapufát találta el, az 50. percben pedig kis híján egyenlített a Napoli, Elmas csúsztatásába azonban  Maignan kapus bele tudott paskolni, és a labda a lécről vágódott a kapu fölé. A második felidő derekán Anguissa négy percen belül kétszer is durván szabálytalankodott Hernandez ellen, mindkettő sárga lapppal járt, ezért a játékvezető ki is állította. A Milan már nem sokat kockáztatott emberelőnyben sem, így az eredmény nem változott, és a párharc nyitott maradt a jövő keddi visszavágóra.

Bajnokok Ligája, negyeddöntők, első mérkőzések: Real Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) 2-0 (1-0), Bernabeu Stadion, jv.: Letexier (francia). Gólszerő: Benzema (21.), Asensio (74.),  kiállítva: Chilwell (Chelsea, 59.); AC Milan–Napoli 1-0 (1-0), San Siro, jv.: Kovács I. (román). Gólszerző: Bennaszer (40.), kiállítva: Anguissa (Napoli, 74.)

Borítókép: Karim Benzema ismét gólt lőtt a Chelsea-nek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.