Kovács Zsófia óvás után Eb-bronzérmes, a pontozók elbántak volna vele + videó

A tornászok antalyai Európa-bajnokságán a mai szerenkénti döntők során Kovács Zsófia gerendán bronzérmes lett. A ponozók elbántak volna vele, de csapatunk vezetése eredményesen óvott. Kovács Zsófia talajon a nyolcadik helyen végzett. A férfiaknál nyújtón Mészáros Krisztofer ötödik, Balázs Krisztián nyolcadik lett.

Magyar Nemzet
2023. 04. 16. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszoros Európa-bajnokunk, Antalyában pénteken az egyéni összetettben ezüstérmes lett, szombaton felemás korláton az ötödik helyen végzett, vasárnap pedig mindkét döntőben érdekelt volt: gerendán a második, talajon a hatodik helyen került be a nyolcas finálékba. A 23 éves dunaújvárosi tornásznő sokoldalúságát bizonyítja, hogy a három Eb-címét a két másik szeren nyerte: 2020-ban ugrásban és felemás korláton, 2022-ben ugrásban lett kontinensünk legjobbja.

Most gerendán a szerdai selejtezőben 13,533 pontot kapott, csak a brit Jessica Gadirova előzte meg 13,600-zal. Pénteken az egyéni összetettben is köztük dőlt el az elsőség, Gadirova a legvégén a remek talajgyakorlatával előzött, de gerendán Kovács bizonyult a legjobbnak: az álomszép gyakorlata 13,833-at ért, a brit 13,533-cal a második legszebb produkcióval rukkolt ki. 

Kovács Zsófia gyakorlata az összetett döntőben:

A mai fináléba a harmadik helyen a már 31 éves, a szeren 2016-ban olimpiai bajnok holland Sanne Wevers (13,433), a negyediken a brit Ondine Achampong (13,366), az ötödiken a román Amalia Ghigoarta (13,133) került be. 

A döntő koreográfiája pedig a lehető legizgalmasabb végjátékot vetítette előre, hiszen Kovács Zsófiát hetedikként, Gadirovát pedig nyolcadikként szólították. Addig az olasz Manila Esposito 13,700-at kapott a 5,7-es erősségű gyakorlatára. Pedig a selejtezőből éppen csak becsúszott a döntőbe az utolsó, nyolcadik helyen, szerdán az 5,6-os gyakorlatára csak 12,833-at kapott. Most utána Wevers bejelentkezett az aranyra, az ezúttal 5,8-as erősségű gyalorlatára 13,800-at kapott. De ez is kevesebbet ért, mint Kovács Zsófia pénteki gyakorlata. Versenyzőnknek most volt egy kis megingása, a leugrásnál pedig picit ellépett, és a pontozók büntették, az indokoltnál is szigorúbban. Most csak 13,500-ra értékelték, és a negyedik helyre került. A végén Gadirova jóval többet hibázott (12,166), ezzel őt a hetedik helyre sorolták be. Kovács Zsófiát 33 ezred választotta el a dobogótól, de a magyar csapat rögtön a gyakorlata után óvott, és ezt elfogadták, a gyakorlatának a erősségét 5,7-ről 5,9-re emelték, így 13,700 lett a hivatalos pontszáma. Ami bronzérmet ért. Miként említettük, Esposito is 13,700-et kapott, de neki jobb volt a kiviteli pontszáma, s ilyenkor ez dönt.

Kovács Zsófia mai gyakorlata:

Kovács Zsófia talajon elkövetett egy nagyobb hibát, kilépett a szőnyegről, s 12,733-mal nyolcadik helyen végzett.

A férfiaknál a nyújtó döntőjében két érdekeltségünk is volt: Balázs Krisztián a negyedik (13,866), Mészáros Krisztofer a hetedik (13,700) helyen került be a fináléba. Ahol Mészáros 13,666 pontos gyakorlata ötödik helyet ért, a szerről sajnos leeső Balázs (12,500) nyolcadik lett.

Draskóczy Imre, a nők szövetségi kapitánya: – Elégedettek lehetünk, várakozáson felül szerepeltek a lányok az Eb-n. Zsófit természetesen kiemelném, két érmet szerzett, de a csapat is helyt állt, egy nem várt bravúrt végrehajtva negyedik lett. Az öröm és a köszönet hangján összegezhetjük a teljesítményt. Külön köszönet az edzőknek, Trenka Jánosnak, Gondos-Arató Orsolyának, Botyánszky Mariannak és Osztie Gézának, akikkel nekivágunk hamarosan a vb-re való felkészülésnek.

Kovács István, a férfiak szövetségi kapitánya: – Nagy dolognak tartom, hogy nyújtón két magyar is döntőbe jutott. Mészáros Krisztofer megcsinálta a gyakorlatát, nem kapott kiemelkedő pontszámot, Balázs Krisztián viszont rontott. Ez nem akkora szenzáció, hiszen nyújtón elég egy rossz mozdulat, és könnyen le lehet esni. Az egész Eb-szereplésünket sikeresnek ítélem. Volt két szerdöntősünk, volt két egyéni összetett finálés, és a csapat indulási jogot szerzett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

Kovács Zsófia: – Ilyen nem volt még a versenyzői karrierem során, hogy óvást követően változott a helyezésem, de nagyon örülök, hogy így alakult. Lehetett volna jobb is a teljes Eb-szereplésem, de összességében nem zárom rossz szájízzel ezt a kontinensbajnokságot. A végére egy kicsit elfáradtam...

Mészáros Krisztofer: – Sikerült pozitívan zárni az Eb-t, egy jó nyújtógyakorlattal fejeztem be a szereplésemet. A legfontosabb azonban az volt, hogy a sérültek miatt új felállásban a csapat vb-kvalifikációt tudott szerezni.

Balázs Krisztián: – Csalódott vagyok, idő kell, amíg megemésztem a mai történteket. Igaza van a szövetségi kapitánynak, itt valóban elég egy rossz mozdulat... Azon leszek, hogy ne kerüljek ilyen helyzetbe a jövőben. 

Borítókép: Kovács Zsófia (jobbra) megérdemelte a bronzérmet (Forrás: Twitter/European Gymnastics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.