Magyar kihívója egyre feljebb srófolja Milák Kristóf formáját

Milák Kristóf és Márton Richárd, aki a barátja, verseny- és edzőtársa, sőt legnagyobb kihívója is egyben, eddig majdnem annyi időt töltött külföldön az évből, mint idehaza, de az ünnepekre hazatérnek. Az Európa-bajnok Márton Richárd testközelből tapasztalja nap, mint nap, hogy Milák jobb formában van, mint valaha, éppen ezért örülne neki, ha az idei versenyeken csak egy testhosszal kapna ki 200 méter pillangón a világcsúcstartótól.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi, római Európa-bajnokság egyik nagy pillanata volt, ahogy a 200 méteres pillangóúszás döntőjében az első két helyen és Márton Richárd csapott célba. A két remek úszó egy csapatban is nagyot alkotott, a 4x200-as gyorsváltóval Németh Nándor, Holló Balázs, valamint az előfutamban úszó Mészáros Dániel társaként 7:05,38-as országos csúccsal aranyérmet szerzett.

A 200 m pillangó után a célban örül együtt Milák Kristóf és Márton Richárd. Fotó: Czeglédi Zsolt

Márton Richárd Rómában végre elérte a célját, berobbant a világelitbe. A 24 éves úszó egyszer már majdnem letett arról, hogy ez valaha is sikerül neki. Noha a 2017-es junior vb-n tagja volt az egyaránt aranyérmes 4x100-as és 4x200-as gyorsváltónak, átmenetileg felhagyott a versenyszerű úszással és ételfutárként dolgozott. Három éve szerencsére visszatért, s igazán nagy lökést az adott neki, hogy Milák Kristóf edzőtársa lett, mi több, Biczó Bencével közösen Fair-play-díjat is kaptak azért, hogy önzetlenül segítették a világcsúcstartó felkészülését a tokiói olimpiára.

Milák Kristóf tavaly a Magyar Nemzet kérdésére arról is beszélt, miért más a viszonya Márton Richárddal, mint a másik kiváló pillangóúszóval, Kenderesi Tamással.

– Van az egyik oldalon Tomi, a másikon meg a klubtársam, az edzőtársam és egyben nagyon jó barátom, ami teljesen más kontextusba helyezi, hogyan élem meg a közös sikert. Ezért látszik, hogy más a hozzáállásom kettejükhöz – jegyezte meg Milák.

A két klasszis idén is együtt készül és az év eddig bő három hónapjából az utazásokat is ideértve 43 napot töltött Magyarországtól távolt. Thaiföld után Tenerifén edzőtáboroznak, onnan térnek haza az ünnepekre, egész pontosan húsvétvasárnap landolnak Ferihegyen.

 

Márton Richárd a Ripostnak elárulta, Tenerifén a medencében alaposan felgyorsult a tempó, elvégre április 19. és 22. között a kaposvári magyar bajnokságon szeretnének jól szerepelni. Az Eb-aranyérmes elégedett, mert 200 pillangón például jelenleg egy másodperccel jobbat tud a tavalyi hasonló idejénél. Ebben persze szerepet játszik, hogy az edzésen szokás szerint keményen vetélkednek Milák Kristóffal.

 

– Kristóf formája a régi, mindent elsöprő. Ha valamelyik idei tétversenyen 200 pillangón csak egy testhosszal kapnék ki tőle, az máris elégedettséggel töltene el – méltatta a világcsúcstartót.

 

A Honvéd sportolói a magyar bajnokságon 100 és 200 gyorson, illetve pillangón ugyanezeken a hosszokon startolnak, stafétával ezúttal nem próbálkoznak.

– Annál inkább megtesszük ezt a 4x200-as gyorsváltóval a júliusi fukuokai világbajnokságon, ahol a dobogós hely párizsi olimpiai rajtjogot ér. Ami az én terveimet illeti, a pillangóra helyezem a hangsúlyt – folytatta Márton Richárd.

Az összesen csaknem félszáz, külföldön eltöltött napjuk, a napi 8-9 kilométer tempózás az idénykezdet előtt kellő alaperővel és bődületes robbanékonysággal vértezte fel őket. Ez persze majd az országos bajnokságon derül ki.

Borítókép: Márton Richárd és Milák Kristóf együtt a római dobogón (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.