Pat Cortina lányai ismét nekimennek a világ legjobbjainak

Reméljük, nem bántjuk meg vele az érintetteket, a női jégkorong nagyjából olyan elbírálás alá esik Magyarországon, mint valamelyik tradicionális, sikeres egyéni sportág. Egy évben igazából egyszer övezi érdeklődés, akkor viszont kiemelten. Idén most jön el ez a pillanat, közép-európai idő szerint csütörtök éjszaka, avagy péntek hajnalban hölgyeink a Franciaország elleni mérkőzéssel megkezdik szereplésüket a kanadai A csoportos világbajnokságon. A cél ugyanaz, mint egy esztendeje Dániában: a bennmaradás. Ennek érdekében a csoportkörben két vetélytársat kellene megelőzni, a rajton Franciaország ellen szinte kötelező a győzelem.

2023. 04. 06. 6:20
Pat Cortina
Pat Cortina Forrás: MJSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lebonyolítás változatlan, a feladat mégis nehezebb. Az elit-vb tízcsapatos mezőnyét két csoportra osztják; a megfogalmazás így helyes, osztják és nem sorsolják. A világranglista alapján az első öt nem nemzet kerül az A csoportba, közöttük az előcsatározás csak arról dönt, hogy milyen pozícióból kezdik a rájátszást. A másik ötösből, a B csoportból ugyancsak az eddigi rendnek megfelelően az első három együttes csatlakozik melléjük a negyeddöntőben. Az utolsó kettő pedig kiesik. Az előző évhez képest ez a lényeges különbség, hiszen akkor csak egyetlen együttes pottyant ki a legjobbak közül.

A magyar válogatott csapatkapitánya, Garát-Gasparics Fanni a Toronto Maple Leafs vezérével, John Tavaresszel már a helyszínen, Kanadában. Fotó: Facebook

Dániában a magyar válogatott túlteljesítette az előzetest tervet, hiszen nem csupán a kiesést került el, hanem a B csoport harmadik helyezettjeként bejutott a legjobb nyolc közé, ahol az Egyesült Államokkal találkozott. Egy harmadon át a sportág egyik nagyhatalmával szemben – Kanada a másik – is tartotta magát, végül 12-1-re kikapott, s nyolcadikként zárta a tornát. Ám a mieinknek ez már tényleg csupán a ráadás volt.

A világbajnoki mezőnyben annyi változás történt, hogy az A csoportban Kanada, az Egyesült Államok, Svájc és Japán mellett Finnországgal helyett cserélve ezúttal Csehország szerepel, az egy éve kiesett Dániát pedig feljutóként Franciaország váltotta. A magyar válogatott négy ellenfele sorrendben tehát Franciaország, Svédország, Finnország és Németország.

 

A négy meccsből alapesetben tehát kettő kellene megnyerni, de akár – miként tavaly – egy is elég lehet, ha még egyen legalább a hosszabbításig jutnak a mieink és a többi eredmény is szerencsésen alakul. A Franciaország elleni rajton, mondhatjuk, kötelező a győzelem. Persze ez sem triviális feladat, hiszen például februárban, a Tüskecsarnokban rendezett tornán a mieink 3-2-re kikaptak a franciáktól. A svédekkel tavaly az utolsó fordulóban találkoztunk, s a hosszabbítás kivívása függetlenül a végeredménytől már bennmaradást és negyeddöntőt ért. Papíron a finnek a legerősebbek a csoportban, a németeket tavaly legyőztük 4-2-re, amit idén meg kellene ismételni.

Leegyszerűsítve tehát a bennmaradást, egyben a továbbjutást a Franciaország és Németország elleni győzelemmel lehet kiharcolni.

A magyar válogatott döntően két hazai klub, a HKB és MAC játékosaira épül, de a női szakág fejlődését mutatja, hogy már légiósaink is akadnak szép számmal. A legjobb és legismertebb játékos, Garát-Gasparics Fanni mellett Odnoga Lotti, Kreisz Emma, Metzler Regina, Pázmándi Zsófia, Rónai Alexandra és Seregély Míra is a tengerentúlon edződik, és van három honosított hokis (Baker Taylor, Knee Sarah és Williams Hayley) is a keretben.

 

A szövetségi kapitány ugyanúgy a jól ismert és népszerű Pat Cortina, akinek a részvétele sokáig bizonytalan volt a tornán. Még ha ő nem is feltétlenül így érzi, örülhetünk neki, hogy a klubcsapata, a Riessersee a negyeddöntőben kiesett a német Oberligában, így Cortina már meg is érkezett Kanadába. Sokáig kérdéses volt még a szintén kulcsember Huszák Alexandra szereplése, aki február elején csuklótörést szenvedett, de szerencsére hamar felépült, a napokban a már a tengerentúlon rendezett két felkészülési meccsen, Japán és Németország ellen játszhatott is. Japánt amúgy hosszabbításban legyőzték a mieink, a németektől viszont kikaptak, ami után Odnoga Lotti adott helyzetjelentést.

– Jó volt a németekkel játszani, noha nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Sok dolgot kell még kijavítani a hátra lévő napokban, főleg a korongkihozatalt. Tavaly is a németekkel játszottunk két felkészülési meccset, mindkettőt elvesztettük, a vb-n élesben viszont sikerült nyerni. Ebből kiindulva most is jóra számíthatunk.

A csoportban mindenki egy szinten van, minden meccsen százhúsz százalékot kell hozni, s ha a saját játékunkat nyújtjuk, az bőven elég lesz a bennmaradáshoz és a továbbjutáshoz – összegzett a 24 éves csatár.

Egészséges önbizalom. Mi mást kívánhatnánk, ennek szellemében teljesítsék a magyar lányok a céljukat.

A magyar válogatott vb-programja (magyar idő szerint):
Április 7., 1.00: Magyarország–Franciaország
Április 8., 17.00: Magyarország–Svédország
Április 10., 17.00: Magyarország–Finnország
Április 11., 17.00: Magyarország–Németország 

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bogáti Bianka (HKB), Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (DEAC JA)

Hátvédek: Baker Taylor (Montreal Force, kanadai), Faggyas Lilla (HKB), Kiss-Simon Franciska (HKB), Knee Sarah (KalPa, finn), Mayer Fruzsina (HKB), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (University of St. Thomas, amerikai), Tóth Enikő (BJA)

Csatárok: Dabasi Réka (Metropolitan Riveters, amerikai), Garát-Gasparics Fanni (Metropolitan Riveters, amerikai), Gondos Tamara (MAC Budapest), Horváth Imola (MAC Budapest), Huszák Alexandra (HKB), Jókai-Szilágyi Kinga (MAC Budapest), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (OHA, kanadai), Pázmándi Zsófia (OHA, kanadai), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Míra (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (HKB), Szamosfalvi Petra (HKB), Williams Hayley (Dinamo-Neva, orosz)

Tartalékok: Báhiczki-Tóth Boglárka (MAC Budapest), Koncz Boglárka (MAC Budapest), Mozolai Berta (BJA)

A világbajnokságról érdekességeket, interjúkat az alábbi linken hallhatnak: https://origosport.live/

Borítókép: Pat Cortina és a női válogatott. Ragaszkodnak egymáshoz (Fotó: MJSZ)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.