Egy, csak egy legény, hiányoznak az erdélyi klubok játékosai

Fontos állomásához érkezett a világbajnoki felkészülés első szakasza. A magyar jégkorong-válogatott ma és holnap Ukrajnával játszik edzőmérkőzést Miskolcon. E két találkozóról a legjobbak, úgy is mondhatjuk, a biztos csapattagok még hiányoznak, Kevin Constantine szövetségi kapitány vezérletével a szakmai stáb a fiatalok, korábban kevesebb lehetőséget kapott játékosok közül azokat választja ki, akikre a későbbiekben, akár a finnországi vb-n is lehet számítani.

2023. 04. 05. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hydro Fehérvár AV19 együttesének viszonylag hamar, már március 16-án véget ért a klubidény, hiszen az osztrák bajnokságban szereplő magyar csapat a címvédő Red Bull Salzburg elleni negyeddöntőben 4-0-lal alulmaradt. A magyar bázisú Extra-liga viszont a végletekig elhúzódott, hiszen az elődöntők után a Gyergyó és az FTC közötti finálé is csak a hetedik meccsen dőlt el a székelyföldi csapat javára múlt pénteken.

A válogatott edzőtábora már a döntő másnapján, április elsején megkezdődött. Az előzetesen meghirdetett keretből érthetően hiányzott a Gyergyó három játékosa (Vincze Péter, Fejes Nándor és Szigeti Ákos), távol maradt továbbá kisebb sérülés miatt Szabó Dániel (Fehérvár), Horváth Bálint (Vimmerby, svéd), valamint Csányi Karol, aki még a szlovák liga rájátszásában érdekelt.

Érdekesség, hogy az erdélyi klubokból jelen állás szerint csupán Kóger Dániel (Brassó) tagja a keretnek.

Erre mindenekelőtt az a magyarázat, hogy még tart a román bajnokság, persze erősen kérdéses, hogy Sofron István (Csíkszereda) mellett a későbbiekben más kap-e egyáltalán lehetőséget. Az Erste-liga egyik legponterősebb csatára, Becze Tihamér az előző kapitány, Sean Simpson bizalmát nem élvezte, eddig Kevin Constantine sem számolt vele, luxusnak tűnik, hogy a Csíkszereda hokisa az esélyt se kapja meg,

A világbajnok felkészülés az Ukrajna elleni két mérkőzéssel záruló első szakasz nem is titkoltan azt szolgálja, hogy a szakmai stáb kiválassza azokat a játékosokat, akik a biztos csapattagok mellé bekerülnek majd a még mindig bő keretbe. A mostani huszonhárom játékosból tíz-egynéhány, összesen pedig huszonnyolc ember folytathatja a munkát április 10-től, a világbajnokságra utazó huszonhárom fős névsort csak a vb előtt hirdeti ki Kevin Constantine, akinek a munkáját az Erste-liga döntőjében még egymás ellenfeleként dolgozó Szilassy Zoltán (Gyergyó) és Fodor Szabolcs (FTC) segíti.

 

– Április tizedikétől az edzőtábort arra használjuk, hogy meggyőződjünk róla, a játékosok ismerik a taktikát, mindenki tudja, mi a szerepe. Ekkor állítjuk össze a sorokat, próbáljuk ki a különböző összeállításokat, gyakoroljuk alaposabban az emberelőnyt és emberhátrányt – beszélt vázlatosan a következő hetek munkájáról az amerikai szakember.

A magyar válogatott Ukrajna után Japánnal (ugyancsak Miskolcon), Lengyelországgal (idegenben), Nagy-Britanniával (idegenben) és Szlovéniával (Budapesten) is két-két felkészülési meccset játszik, ráadásként május 9-én pedig Kanadát az MVM Dome-ban fogadja

– A Kanada elleni meccs remek lehetőség a felkészülés befejezésére a finnországi utazás előtt. Kanada a legmagasabban rangsorolt ellenfelünk lesz a vb előtt, és Tamperében is találkozunk hasonlóan erős csapatokkal. Nem számít az eredmény, egy ilyen meccs biztosan hasznosan lesz, és emeli a játékunk szintjét – mondta e mérkőzésről Kevin Constantine.

A világbajnokság május 12-én kezdődik, a magyar válogatott az A csoportban, Tamperében sorrendben Dániával, az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Svédországgal, Finnországgal, Németországgal, végül Ausztriával találkozik. Egy csapat esik ki, tehát nem kizárt – sőt ez a papírforma –, hogy a bennmaradás az osztrákok elleni utolsó meccsünkön dől el.

A magyar válogatott felkészülési programja:

Április 5., 17.00, Miskolc: Magyarország–Ukrajna
Április 6., 18.00, Miskolc: Magyarország–Ukrajna
Április 14., 17.00, Miskolc: Magyarország–Japán
Április 15., 19.30, Miskolc: Magyarország–Japán
Április 20., 18.30, Tychy: Lengyelország–Magyarország
Április 21., 20.15, Bytom: Lengyelország–Magyarország
Április 25., 18.30, Milton Keynes: Nagy-Britannia–Magyarország
Április 26., 18.30, Nottingham: Nagy-Britannia–Magyarország
Május 3., 19.00, Budapest: Magyarország–Szlovénia
Május 4., 19.00, Budapest: Magyarország–Szlovénia
Május 9., 19.00, Budapest: Magyarország–Kanada

A jelenlegi keret

Kapusok: Arany Gergely (FTC-Telekom), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19)

Hátvédek: Falus Ádám (GC Küsnacht Lions, svájci), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras, svéd), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Szabó Bence (BJA), Tóth Gergely (BJA)

Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Galajda Zsombor (DVTK Jegesmedvék), Kóger Dániel (Corona Brasov), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (BJA), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Páterka Bence (DVTK Jegesmedvék), Rétfalvi Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Schlekmann Márk (BJA), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19)

Borítókép: Arany Gergely, a Fradi kapusa máris a válogatottban bizonyíthat (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.