Az Alba kiharcolta a mindenről döntő ötödik meccset a fináléban

Óriási küzdelmet hozott a férfi-kosárlabdabajnokság döntőjének negyedik mérkőzése, amelyen két fáradt csapat, az Arconac-Alba Fehérvár és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapott ismét össze. Szombathelyi győzelem esetén már meglett volna a bajnok, ám a kicsivel pontosabb fehérváriak kiélezett végjátékban 72-69-re nyertek, ezzel kiegyenlítettek 2-2-re, és az aranyéremről vasárnap este dönt az utolsó mérkőzés Szombathelyen.

2023. 05. 26. 20:19
null
20230526 Alba Fehérvár Falco Szombathely kosárlabda Török Attila Nemzeti Sport Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt már csak a Falco hibázhatott. A teljes nevén Falco-Vulcano Energia KC Szombathely címvédőként vívja a férfi-kosárlabdabajnokság döntőjét, az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban 2-1-re vezet, tehát az újabb sikere Székesfehérvárott újabb aranyérmet ér, vereség esetén viszont még marad lehetősége a végső győzelemre – onnan nézve ez volt a képlet. Az Arconac-Alba Fehérvár helyzete kicsit szorultabb volt, hiszen hazai vereség esetén meg kell elégednie az ezüstéremmel, azaz ebben az esetben már nincs módja a javításra – a játékosai ennek tudatában léptek pályára telt ház előtt a saját csarnokában. A vendégeknél Stefan Pot bajlódott sérüléssel, nem jött rendbe, és a hiánya komoly veszteség a csapatának.

Fotó: Török Attila

A párharc összességében második, de első fehérvári meccsén a szünetig a Falco 22 ponttal húzott el, és az Alba onnan fordított, most szemlátomást nem akart ekkora hőstettet végrehajtani. Jobban, összeszedettebben kezdett, és 10-4-re elhúzott, a szombathelyiek pocsék hatékonysággal célozták a gyűrűt. Az első negyed derekán viszont megtorpant a házigazda, rengeteg dobást elhibázott, a Falco viszont a pontokat szerző és gólpasszokat adó Perl Zoltán vezérletével fordítani tudott. Sok volt a pontatlanság, ezért ritkán is hullott a gyűrűbe a labda.

 

A vendégeknél Boris Barac is kezdett felnőni a feladathoz, ekkor a második negyed elején neki köszönhetően tudta őrizni az előnyét a csapata. Ez az előny persze csak minimális volt, mert az Alba elsősorban betörésekkel és büntetőkkel tapadt az ellenfelére. Sőt, több szombathelyi sikertelen tripla után Quincy Ford hárompontosával a házigazda visszaszerezte a vezetést 28-26-nál, és ezt követően a fehérváriak mentek el egy-két ponttal, majd újra a vendégeknél volt az előny – azaz fej fej mellett haladt a két csapat. A nagyszünetbe Pongó Marcell dudaszós dobásával az Alba állt jobban 40-38-cal.

Fotó: Török Attila

A címvédőt elsősorban nem ez a két pont aggasztotta, hanem az, hogy mindössze öt felnőtt játékossal kényszerült kiállni, ők viszonylag sok személyi hibát követtek el, és számítani lehetett rá, hogy a hajrában ez gondot okozhat neki. A folytatásban rengeteg hibával játszott mindkét együttes, ezért újra kevés pontot szereztek, és nem tudtak elhúzni egymástól, különösen a hárompontosok százaléka volt roppant gyenge. A küzdelemre nem lehetett panasz, a színvonalra viszont rányomta a bélyegét a szezonvégi fáradtság. A harmadik negyed felénél az Alba Vojvoda Dávidnak köszönhetően el tudott lépni öt ponttal, ez ezen a meccsen már-már tetemesnek volt nevezhető, sőt, a tétovává vált Falco hibáit kihasználva az utolsó negyed 56-47-es hazai vezetéssel kezdődött.

 

Szenvedtek, de harcoltak a játékosok, és továbbra is gyengén dobtak. A Falco fogcsikorgatva próbálta ledolgozni a hátrányát, de a sok kihagyott büntető és mezőnydobás megbosszulta magát. Elfáradtak a vendégek, nem akadt senki náluk, aki a hátára tudta volna venni a csapatot. A fehérváriakat is a szívük vitte előre, de ők jobban gyűjtögették a pontokat Vojvoda jóvoltából. Ő és a másik oldalon Perl Zoltán szinte külön meccset vívtak egymással, az előbbi 21, az utóbbi 22 pontig jutott a meccs végéig. Egy percen belül két pontra csökkent a hazai előny, Cowels kihagyta a triplát, majd az Alba dobhatott két büntetőt, Vojvoda csak egyet küldött a gyűrűbe. Maradt öt másodperc, a szombathelyi csapaton csak a hárompontos segíthetett, ám Perl Zoltán kísérlete leperdült a gyűrűről. Nyert tehát a Fehérvár, ezzel kiegyenlítette a párharcot, és döntő meccs lesz vasárnap este.

Férfi bajnoki döntő, 4. mérkőzés: Arconac-Alba Fehérvár–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 72-69 (14-15, 26-23, 16-9, 16-22). Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása 2-2. A mindenről döntő ötödik mérkőzés vasárnap 20 órakor kezdődik Szombathelyen.

Borítókép: Vojvoda Dávid nagyszerűen játszott (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.