„Azt kellene kérdezni tőlük, kinek kellene megnyernie a háborút”

Nem volt váratlan, hogy az ukrán Marta Kosztyuk és a fehérorosz Arina Szabalenka között elmaradt a kézfogás a Roland Garroson. Az már váratlanul érte a játékosokat, hogy a közönség ezért kifütyülte az ukránt, a továbbjutó Szabalenka először azt hitte, neki szól a reakció. A világelsőségre hajtó fehérorosz megvédte riválisát, Kosztyuk viszont kijelentette: nem tiszteli Szabalenkát.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 11:10
Arina Szabalenka Marta Kosztyuk
Roland Garros 2023 tenisz Fotó: AFP/Thomas Samson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború kitörése óta állandóan és érthető módon feszültséget szül, ha a sportpályán találkozik egy ukrán sportoló orosz vagy fehérorosz riválissal. Marta Kosztyuk több alkalommal egyértelművé tette, hogy nem fog kezet orosz vagy fehérorosz teniszezőkkel, a francia közönséget mégis meglepte, hogy az ukrán játékos ellen továbbjutó Arina Szabalenka nem kapta a megszokott gratulációt.

Arina Szabalenka Marta Kosztyuk
Arina Szabalenka a Roland Garroson Marta Kosztyuk legyőzésével kezdett (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A szurkolók füttyszóval feleltek, Szabalenka először azt hitte, neki szól a reakció.

– Nem értettem, mi zajlik, hiszen mi tudjuk, hogy az ukrán lányok nem fognak velünk kezet. Számomra nem volt meglepetés, de úgy tűnik, a közönségnek az volt. Tudom, hogy ez nem személyesen nekem szólt, szerintem Kosztyuk nem érdemelte meg, hogy így hagyja el a pályát. El tudom képzelni, hogy milyen reakció érné az ukránokat a hazájukból, ha mégis kezet fognának velünk – védte meg ellenfelét Szabalenka.

A fehérorosz teniszező a Roland Garros végén akár világelső is lehet, ennek kapcsán pedig kapott egy elképesztően hosszú kérdést egy ukrán újságírótól, amelynek lényege az volt, hogy abban a pozícióban példaképnek kellene lennie, mégsem ítéli el a háborút. Szabalenka egyértelművé tette az álláspontját.

– Egyetlen orosz vagy fehérorosz sportoló, egyetlen normális ember sem támogatja a háborút. Miért kellene ezt harsognunk? Ez olyan, mintha állandóan azt kérdeznénk tőlünk, mennyi egy meg egy. Természetesen kettő, ahogy az is természetes, hogy nem támogatjuk a háborút. Ha megállíthatnánk, megtennénk, de ez nem a mi kezünkben van.

Kosztyuk szerint rossz a kérdés

Marta Kosztyuknak felolvasták Szabalenka fenti válaszát, de az ukránt nem hatotta meg a reakció.

– Miért nem áll ki és mondja azt, hogy ő személyesen nem támogatja a háborút? Emiatt nem tudom tisztelni. Az újságíróknak máshogy kellene feltenni a kérdést. Azt kellene kérdezni tőlük, kinek kellene megnyernie a háborút. Kétlem, hogy azt felelnék: Ukrajnának – mondta Kosztyuk, aki a közönségnek csak annyit üzent: szégyellhetik magukat.

Az ukrán szerint az sem lehet kifogás az orosz és a fehérorosz sportolók számára, hogy félnek, milyen következményekkel járna, ha kiállnának Ukrajna mellett.

– Nem tudom, mitől félnének. Én rendszeresen hazamegyek Ukrajnába, ahol bármikor megölhet egy drón vagy egy rakéta – mondta Kosztyuk, aki a háború kitörése után Monacóba költözött, az apja és a nagyapja viszont továbbra is Kijevben él.

A fehérorosz–ukrán páros sikere a múlté

Szabalenka a második fordulóban honfitársa, Irina Simanovics ellen lép pályára, aki az első fordulóban Udvardy Pannát győzte le.

Simanovics 2014-ben, párosban ifjúsági olimpiai aranyérmet szerzett, méghozzá az ukrán Anhelina Kalinyina oldalán. Ma és a belátható jövőben elképzelhetetlen egy ilyen párosítás.

Borítókép: Szabalenka és Kosztyuk a meccs előtti szokásos közös fotóra sem állt össze (Fotó: AFP/Thomas Samson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.